Zo herken je malware die zich voordoet als een mobiele app

LEMMER – Hackers doen er tegenwoordig alles aan om toegang te krijgen tot jouw persoonlijke data. Ook het ontwikkelen van applicaties hoort daarbij. In deze applicaties wordt malware gestopt. Dit moet ervoor zorgen dat ze jouw data kunnen inzien, je telefoon kunnen ‘gijzelen’ of in het ergste geval je telefoon zelfs kunnen overnemen. In dit artikel kijken we dan ook naar manieren waaraan je deze besmette applicaties kunt herkennen.

1.    Herkennen van apps

Allereerst is het natuurlijk belangrijk om de apps te herkennen die voorzien zijn van malware. Daarvoor zijn verschillende kenmerken beschikbaar. Die gaan we hieronder kort behandelen. Om te beginnen kun je kijken naar de naam van de applicatie. Deze zal in eerste instantie veel weghebben van de naam van de originele applicatie. Een veel voorkomende app waarin malware zit is bijvoorbeeld ‘WhatsApp Download for Android’. Hoewel dit natuurlijk lijkt op de originele applicatie, is dit niet het geval. Dit kun je combineren met de ontwikkelaar van de applicatie. De makers van de applicatie kunnen ook afwijken van de originele makers. Dit kan wel lastig zijn om te zien, aangezien dit vaak maar met één cijfer, letter of leesteken afwijkt van de originele makers. Kijk daarbij ook naar de recensies en het aantal beoordelingen die zijn achtergelaten bij de applicatie.

Een derde manier waarop je apps met malware kunt herkennen is door de permissies die ze vragen. WhatsApp gebruikt bijvoorbeeld jouw camera voor foto’s, terwijl Facebook ook je contacten gebruikt om meer vrienden toe te voegen. Dit zijn permissies die volledig te billijken zijn. Vraagt echter een app om toegang te krijgen tot je zaklamp om je berichten te bekijken, dan weet je dat er iets niet in de haak is.

Tot slot kun je ook kijken naar de tekst die gebruikt wordt. In veel gevallen is de beschrijving van de applicatie belangrijk bij het omschrijven van de app. Meestal kiezen gebruikers ervoor om de tekst niet door te lezen. Dit zouden we echter wel adviseren. Wanneer een applicatie namelijk malware bevat, is de kans groot dat de teksten spelfouten bevatten.

2.    Voorkomen van problemen

Om te voorkomen dat je problemen krijgt met applicaties, is het verstandig om een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen. Allereerst zouden we adviseren om gebruik te maken van een VPN. Hiermee voorkom je namelijk dat de data die je verzendt en ontvangt, onderschept kan worden door hackers. Dit maakt het een goede manier om jezelf te beschermen tegen hackers. Daarnaast wordt ook jouw fysieke locatie verborgen, aangezien je door middel van een VPN verbinding kunt maken met externe servers. Een VPN behoort tot de mogelijkheden als je eerst wilt kijken of het iets voor je is.

Een andere manier om jezelf te beschermen is door alleen apps te downloaden uit de App Store of Google Play Store. Door gebruik te maken van deze applicaties, weet je zeker dat je geen risico loopt bij het gebruik van deze applicaties. De App Store van Apple is daarbij nog iets beter. Bij de Google Play Store hebben ontwikkelaars namelijk de mogelijkheid om onbeperkt apps in de Google Play Store te zetten. Bevatten deze echter malware, dan zorgt Google ervoor dat deze applicaties snel verwijderd worden.

Nog een manier om jezelf te beschermen tegen hackers en de veiligheid op het internet te verhogen, is door verschillende wachtwoorden te gebruiken én deze wachtwoorden niet op te schrijven. Het gebruik van een wachtwoordmanager kan daarbij ook aanbevolen worden. Hiermee kun je namelijk wachtwoorden genereren en opslaan voor verschillende applicaties of accounts. Hierdoor hoef je jouw wachtwoorden niet meer te onthouden en kun je gemakkelijker veilig over het internet surfen.

Tot slot zouden we nog willen adviseren om veilig te blijven door een antivirusprogramma te downloaden. Deze zijn namelijk in staat om ook de programma’s en applicaties te herkennen die je downloadt én die wellicht malware bevatten. Hierdoor wordt er een eerste laag van beveiliging aangebracht die jou kan helpen veilig gebruik te blijven maken van jouw device.

Er zijn dus verschillende manieren waarop hackers toegang proberen te krijgen tot jouw device of persoonlijke data. Een van deze methoden is natuurlijk het gebruik van malware via applicaties. Door het doorvoeren van verschillende van de hierboven genoemde maatregelen, kun je jouw device(s) beter beveiligen. Voorkom dus dat hackers toegang krijgen tot jouw data en gebruik deze maatregelen en tips!