Zeekadettenkorps Lemmer herdenkt jonge neergeschoten Poolse vliegers

Hege Gerzen – Zeekadetkorps Lemmer hield zaterdag 7 mei een herdenking en legde een bloemstuk bij het monument ter nagedachtenis aan de Poolse vliegeniers van de Vickers Wellington, vlucht R1322.

Vergeldingsaanval

In de nacht van 8 op 9 mei 1941 voerden 359 RAF bommenwerpers een vergeldingsaanval voor de bombardementen op Groot Brittannië uit op de Duitse havensteden. Maar ook op hoofdstad Berlijn en de Nederlandse havensteden Rotterdam en Vlissingen. De Wellington Mk 1C met registratienummer R1322 en rompcode SM-F van het No. 305 Squadron (Dywizjon Bombowy Ziema Wielkopolska im. Marszaka Joséfa Pilsudskiego) steeg om 22.56 uur op van RAF Station Syerston bij Nottingham, Doel was een aanval op Bremen, een belangrijke haven en industriestad in Noord-Duitsland. Het bombardement was gericht op strategische doelen zoals de scheepswerven, de olieraffinaderij, de staalfabriek en de Focke Wulf vliegtuigfabriek.

Onderschept

Boven het IJsselmeer werd het toestel, dat zijn bomlading nog aan boord had, onderschept door een Duitse nachtjager. De Messchersmitt Bf 110 was om 23.46 uur opgestegen van vliegveld Bergen bij Alkmaar. Bij de 3e aanval was het raak. De Wellington stortte 9 mei om 00.48 uur neer in het IJsselmeer, 12 km ten zuidwesten van Lemmer. Alle bemanningsleden kwamen bij de crash om het leven.

Aan boord waren: piloot Jan Piotr Dorman 30 jaar, 2. co-piloot Ztzislaw Gwóźdź 26 jaar, 3. navigator Maciej Wojciek Sochorski 33 jaar, 4. radiotelegrafist Henryk Franciszek Sikorski 24 jaar, 5. boordschutter Ludwig Karcz 25 jaar, 6. boordschutter Stanislaw Pisarski 26 jaar.

Zeekadetkorps Lemmer

In 2016 is het Zeekadetkorps Lemmer met haar opleidingsschip Roermond betrokken geweest bij de berging van de R1322. Nadat het monument bij de Hege Gerzen geplaatst is, heeft het korps dit monument geadopteerd, verzorgt het onderhoud en organiseert de jaarlijkse herdenking i.s.m. “De Hege Gerzen”.

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!