LEMMER – Yolanda Kortstra maakt al jaren de grote kampioenwimpels voor het IFKS. Tijdens de huldiging na afloop van de zeilwedstrijden krijgen de winnaars van de 4 klassen (A, B, C en a) de 5½ meter lange wimpel. Ook is Yolanda nauw betrokken bij het Dickens Festijn. Voor verschillende figuranten maakt ze de kleding. Ook de spelers van de musical van de vier samenwerkende geloofsgemeenschappen in Lemmer kleedt ze voor een deel aan.
–
Wimpels
Een jaar of 10 terug kreeg Yolanda de vraag om voor de IFKS de vier grote kampioenwimpels te maken.
Als ervaren naaister moest dat geen probleem zijn. Maar liefst 5½ meter lang zijn de blauwe wimpels met daarop in witte letters de tekst. ‘Elk jaar dezelfde tekst met alleen een ander jaar uiteraard’, zegt Yolanda.
Samen met haar man Piet, die jarenlang bemanningslid op het Lemster skûtsje is geweest, is het ieder jaar weer passen en meten met de witte cijfers en letters die erop genaaid moeten worden.
‘Een krijtlijn op het blauwe doek is erg handig om de letters en cijfers keurig in het gelid te krijgen’.
Yolanda laat me een foto zien van de vier wimpels van vorig jaar. ‘Die van dit jaar zijn bijna af. Per wimpel ben ik er zo’n 4 uur mee bezig’.
Dat valt me behoorlijk mee, denk ik als ik de foto zie.
Ik vraag haar of ze ook voor de SKS de kampioenwimpel maakt. ‘Nee. Deze grotere wimpel laat de SKS drukken’.
–
Musical en Dickens Festijn
Vier samenwerkende geloofsgemeenschappen in Lemmer voeren sinds een aantal jaren in de Gereformeerde Kerk een musical. In februari dit jaar de musical ‘Mozes’. ‘De Egyptische kleding heb ik voor een groot deel genaaid. Een heel leuke klus. Vooral het bedenken van de kleding vond ik heel leuk. Dat maakt het uitvoeren ervan dubbel leuk’. Naaien heeft ze zoals velen van haar moeder geleerd. ‘Met lapjes van Jan Sikkes’, zegt de in Sneek geboren Yolanda.
Bij de nonnen in Bakhuizen heeft ze daarnaast ook veel opgestoken.
Het Dickens Festijn in Lemmer deed ook een beroep op Yolanda. Een deel van de figuranten liep in kleding gemaakt door Yolanda.
Zo ook die van de burgemeestersvrouw. Een figurant, die ze zelf uitbeeldde.
Haar dochter en schoondochter liepen ook rond in door haar gemaakte jurken. Naast de kleren maakte Yolanda ook de capes en hoedjes.
‘Ik heb op internet gegoogeld hoe de kleren er uit moesten zien. Ook heb ik gebruik gemaakt van oude patroontjes.
Stoffen heb ik bij de vleet. Van een gestopt naaiatelier heb ik veel stoffen gekregen. Samen met mijn dochter ben ik ze opgehaald. Een ‘stapel’ lapjes bleek een auto vol te zijn. Hier heb ik veel profijt van gehad. Er zit veel tussen wat ik heb kunnen gebruiken voor de kleren voor het Dickens Festijn’.
Yolanda laat mij de nog overgebleven ‘stapel’ zien.
Ruim genoeg voor meer musicals en Dickens Festijnen.
Geschreven door Thijs de Boer
–