Woudagemaal – Natuurpaden en verplaatsing entree

Het Woudagemaal krijgt een nieuwe beleving

Rond het stoomgemaal komen natuurpaden en de entree van het bezoekerscentrum wordt verplaatst naar één van de woningen op het gemaalterrein. De expositie wordt
deels vernieuwd en aangevuld met de klimaatuitdagingen in het waterbeheer.
Met de gemeente verkennen de Stichting Ir. D.F. Woudagemaal en het Wetterskip de mogelijkheid om het Woudagemaal via de Plattedijk te verbinden met het centrum van
Lemmer. Ook wordt de organisatie van de educatie- en publieksfunctie verder ontwikkeld.
De kosten € 560.000,-  worden gefinancierd door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, Provincie Fryslân, Gemeente Fryske Marren, Stichting Ir. D.F. Woudagemaal en Wetterskip Fryslân.

Beleving klaar met 100-jarig jubileum

Het grootste deel van de nieuwe beleving is klaar in oktober 2020 met de viering van het 100-jarig bestaan van het stoomgemaal. Tijdens ‘de verbouwing’ blijft het bezoekerscentrum open voor publiek. Bij de nieuwe beleving worden verschillende projecten met elkaar verbonden, dus er wordt werk met werk gemaakt.

Vergroten waterbewustzijn
Het bijbehorende bezoekerscentrum is in 2011 geopend. Met als doel het waterbewustzijn van bezoekers en leerlingen van het basis- en middelbaar onderwijs te vergroten. Het stoomgemaal is een belangrijke trekpleister voor het toerisme in Fryslân en heeft een educatieve functie.
Met de nieuwe beleving blijft het Friese icoon van het waterbeheer ook in de toekomst aantrekkelijk voor scholieren en belangstellenden.

Bij extreem hoogwater zorgt het gemaal nog steeds voor droge voeten in Fryslân. Al bijna 100 jaar lang. Door
veranderingen in het klimaat blijft het stoomgemaal belangrijk voor het Friese waterbeheer.

 

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!