“Wilden veel mensen op Lemsterkade wonen, maar kunnen dat niet betalen”

Veel mensen willen hier wel wonen, maar hebben het geld er niet voor.

LEMMER – Tijdens de behandeling van de Startnotitie Woonvisie DFM zei het Lemster raadslid voor de VVD Esther de Vrij dat er veel meer betaalbare woningen in de gemeente moeten komen. Ook de andere partijen gaven dit aan, maar Esther haalde een specifieke situatie aan. Ze noemde de nieuwbouw op de Polle en de Zeedijk die gepland staat voor dit jaar. In dit plan dat de naam Lemsterkade draagt, worden momenteel appartementen verkocht. Het goedkoopste appartement kost 415.000 euro, daarna volgen prijzen van 432.000 euro, 510.00 euro, 520.000 euro, 850.000 euro en voor het duurste appartement moet 890.000 euro op het kleed komen.

Lang gewacht, maar onbetaalbaar

Ze zei daarover: “In Lemmer is nu eindelijk een project van de grond, maar het goedkoopste appartement daar kost 415.000 euro. Er is heel lang op dit project gewacht en veel mensen willen daar wel wonen, maar kunnen dat niet betalen.”

Raad wil vooral veel (goedkope) woningen

Ook de andere politieke partijen gaven aan dat er veel meer (betaalbare) huur- en koopwoningen moeten komen. En dat vooral de jongeren momenteel weinig kans krijgen. Woningbouwcorporaties bouwen de komende jaren niet meer dan 200 woningen, prijzen zijn vaak veel te hoog en daardoor is er voor jongeren gewoon niet aan een huis te komen. Maar ook mensen die ouder zijn, komen nauwelijks aan een betaalbaar onderkomen. Er werd geopperd dat er andere constructies moeten komen als alleen het huis kopen en de grond niet, goedkope leningen vanuit de gemeente en meer kleinere woningen bouwen.

Flexwoningen en huurkoopconstructie

Wethouder Chris van Hes gaat ook met de minister bespreken of de regels voor flexwoningen niet anders kunnen. Die kunnen nu met subsidie worden gebouwd, maar alleen als er grote aantallen worden neergezet. Dat is voor kleine gemeenten als De Fryske Marren niet haalbaar. Ook wil hij met de woningbouwcorporaties bespreken of een huurkoopconstructie iets zou kunnen zijn en of zij voelen voor andere mogelijkheden van bouwen. Het is de bedoeling dat er voor de zomervakantie een definitieve woonvisie aan de gemeenteraad wordt gepresenteerd.

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!