Wil jij duurzamer leven maar heb je geen idee waar je moet beginnen? 

Er zijn enorm veel tips die je toepassen wanneer je duurzamer wilt leven. Maar waar moet je beginnen? In dit artikel geven we je een aantal tips om je op gang te helpen. Natuurlijk kan je niet alles in één keer helemaal goed doen, maar je moet ergens beginnen. Een aantal tips liggen misschien voor de hand, maar vinden we toch het benoemen waard. Andere tips zijn wellicht nieuw voor je.

Kleding kopen en verkopen

Er zijn tegenwoordig veel tweedehands kledingwinkels te vinden, zowel online als fysiek. Kijk wanneer je iets nieuws nodig hebt dus eerst of je het tweedehands kan vinden. Dit is duurzamer maar ook nog eens leuker en goedkoper. Zo scoor je vaak unieke items voor een prikkie. Heb je kleding die je niet meer draagt? Dan zou je dit ook weer kunnen verkopen of weggeven, zodat je iemand anders er blij mee maakt. Zijn de kledingstukken ondraagbaar? Probeer ze dan te repareren of gebruik de kledingstukken voor een nieuw doeleind. Zo zijn oude t-shirts prima te gebruiken als poetsdoeken of DIY-projecten.

Geen of minder vlees eten 

Vrijwel iedereen weet inmiddels wel dat de vleesindustrie enorm belastend is voor het milieu. Wil je duurzamer leven? Dan is het niet onverstandig om minder vlees te eten, of helemaal te stoppen met het eten van vlees. Heb je er moeite mee? Probeer het dan geleidelijk af te bouwen. Er zijn tegenwoordig veel heerlijke vegetarische recepten te vinden, waardoor je het uiteindelijk echt niet meer mist.

Koop minder plastic

Probeer zo min mogelijk onnodig plastic te kopen en/of te gebruiken. Je ziet tegenwoordig al veel plasticvrije verzorgingsproducten in de schappen liggen. Denk aan plasticvrije shampoobars, conditioners, bodybars etc. Daarnaast kunnen veel wegwerpproducten vervangen worden door herbruikbare items, denk aan uitwasbare wattenschijfjes. Zorg er daarnaast altijd voor dat je een herbruikbare waterfles bij je hebt, zodat je niet steeds een nieuw flesje hoeft te kopen.

Kies voor duurzame(re) ondernemers

Bestel jij vaak eten? Kies dan voor een restaurant die zelf ook bezig is met duurzaamheid. Het is vaak helemaal niet nodig om gebruik te maken van plastic disposables. Zo kunnen horecaondernemers ook kiezen voor kartonnen salade bakken of suikerriet menuboxen, deze zijn veel duurzamer. Ook wanneer je online kleding of andere producten besteld zou je hierop kunnen letten.

Naast bovenstaande tips zijn er natuurlijk nog veel meer tips die je kan toepassen wanneer je duurzamer wilt leven. Denk aan je energieverbruik, keuze van vervoer, etc.

 

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!