Hoeveel t-shirts heb jij en draag je die allemaal regelmatig? Heb je dat vest nog wel eens aan en die oude laarzen, hoe zit het daarmee? Kortom; tijd om de kledingkast onderhanden te nemen.
Hoe pak je dat aan?
Trek je ’s morgens de kledingkast open om een outfit voor de dag te kiezen, zie je na een paar seconden door de bomen het bos al niet meer. Oftewel, er ligt en hangt zoveel in dat je nauwelijks een juiste keuze kunt maken. Hier moet de bezem doorheen. Maar hoe dan?
Bij veel mensen puilt de kledingkast uit. Bovenin stapels shirts waarvan een derde niet gedragen wordt. Onderin een berg van schoenen en de schoudertas dames ligt ergens in een hoekje. Daar kun je geen gepaste outfit van samenstellen.
Dat ruimt al lekker op
Allereerst is het zaak dat je alle kleding stuk voor stuk naloopt. Haal het uit die kast en doe eerst weg wat kapot is, verschoten is, en wat je al ruim een jaar niet meer gedragen hebt. Dat ruimt al lekker op.
Vervolgens is het belangrijk om een reeks basiskledingstukken in de kast te hangen. Zoals bijvoorbeeld één of twee spijkerbroeken, een witte blouse, een zwarte blouse, een colbert, een grijze coltrui.
Geef die ongebruikte tas weg
De tassen die je in de hoek had liggen, ga je ook langs. Geef weg wat je niet meer gebruikt, schooltas van toen heb je niet meer nodig, en behoud die ene mooie en functionele die je naar je werk mee kunt nemen, zoals bijvoorbeeld een Micmacbags. Kies in ieder geval voor een goede kwaliteit en duurzame tas.
Voor schoenen geldt eigenlijk hetzelfde. Behoud de exemplaren die je met alle mogelijke outfits kunt combineren. Kies voor kwaliteit en duurzaamheid. Zes paar laarzen is niet nodig.
Basics en keypieces combineren
Op een andere plek in je kast ga je items ophangen of neerleggen die niet tot de basics behoren, maar stukken zijn die zich daarvan onderscheiden, zoals een sweater in een felle kleur, een blouse in tijgerprint of een geruite rok. Op die manier kun je iedere ochtend een basic kledingstuk pakken en dit combineren met zo’n ‘keypiece’ zoals dat wordt genoemd.
Op die manier is het een stuk gemakkelijker om te kiezen, zie je er altijd goed uit en is je kledingkast op orde. En mis je nog basisstukken dan weet je wat je aanschaffen kunt. Impuls aankopen behoren op die manier tot het verleden.