Nederlanders vaak dubbel- of oververzekerd

Nu bijna iedereen in Nederland vanwege het coronavirus zo veel mogelijk thuis dient te blijven, is het een goed moment om de verzekeringen eens onder de loep te nemen. Uit een onderzoek van een prijsvergelijkingswebsite blijkt namelijk dat Nederlanders vaak oververzekerd zijn. Dat is zonde, want op deze manier betaalt een groot deel van ons land onnodig veel.

Dubbel- of oververzekerd
Er bestaan in ons land talloze verzekeringen. Veel van deze verzekeringen overlappen elkaar in dekking. Het gevolg hiervan is dat heel veel Nederlanders dubbel verzekerd zijn. Ook kunnen mensen dubbel verzekerd raken als ze gaan samenwonen met hun partner. Denk daarbij aan de aansprakelijkheid- en rechtsbijstandverzekering bijvoorbeeld. Daarnaast kan men ook oververzekerd zijn. Dat houdt in dat de dekking van de verzekering hoger is dan het financiële risico dat de klant loopt. Hierbij kan men denken aan onnodig allrisk verzekerd zijn voor de auto.

Gevolgen dubbele verzekering
Dubbel verzekerd zijn is ten eerste zonde omdat de klant op deze manier een dubbele premie betaalt. Daarnaast kan er onduidelijkheid ontstaan over bij welke verzekeraar de schade gemeld moet worden. Als de verzekerde schade oploopt die op meerdere verzekeringen is gedekt, dan noemen verzekeraars dit samenloop. Meestal mag de klant zelf bepalen bij welke verzekeraar hij de schade meldt. Wel is de gedupeerde verplicht om door te geven dat er nog een verzekering loopt. Als de verzekeraar een non-contribution-clause in de voorwaarden heeft opgenomen, dan hoeft de verzekeraar niet uit te keren als de schade ook door een andere verzekeraar wordt gedekt

Verkeerde dekking bij autoverzekering
Veel Nederlanders zijn onnodig oververzekerd bij de autoverzekering. Ongeveer 52 procent van de autobezitters heeft een allriskverzekering. In principe is het alleen verstandig om een allriskverzekering af te sluiten als de auto jonger is dan vijf jaar. Van de allrisk verzekerden heeft ruim 40 procent een auto van vijf jaar of ouder. En dat is zonde, want de hoge premie van een allriskverzekering weegt niet op tegen het bedrag dat de verzekeraar uitkeert bij schade.
Door autoverzekering vergelijken kan men onderzoeken of een andere verzekering wellicht goedkoper is. Door middel van de autoverzekering vergelijken, kunnen Friezen ook gelijk overstappen naar een andere aanbieder. Daarnaast is het ook mogelijk om dubbel verzekerd te zijn voor pechhulp bij de autoverzekering. Vaak is de eigenaar van de auto hiervoor verzekerd bij de autodealer, maar ook bij de aanvullende dekking van de autoverzekering. Ook bestaan er reisverzekeringen die pechhulp in het buitenland vergoeden.

Reisverzekering en aanvullende zorgverzekering
Ook de reisverzekering en aanvullende zorgverzekering overlappen elkaar in dekking. Iedereen met een zorgverzekering is ook in het buitenland verzekerd voor spoedeisende zorg tot het in Nederland geldende tarief. Als de behandeling dus duurder uitvalt, dan zal men deze kosten zelf moeten dragen. Dit kan men voorkomen door een aanvullende zorgverzekering of een reisverzekering af te sluiten. Als de klant ook een aanvullende zorgverzekering heeft, dan is het niet nodig om via de reisverzekering ook verzekerd te zijn voor bijkomende medische kosten in het buitenland.

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!