Weersvoorspelling:”Wat warmer, maar niet stabiel”

LEMMER  – Eerst een korte terugblik. Het is zaterdagochtend 6 juli, na een fikse bui in de vroege ochtend staat mijn windmeter stil. Kan me voorstellen dat mensen zaterdagochtend vroeg dachten die Sible heeft het helemaal verkeerd. Wat windstoten? Het waait toch helemaal niet. Maar toen, rond het middaguur bereikte een stevig windveld onze kust en nam de wind in rap tempo toe. Ontzag voor de natuur met al zijn grillen. Het kan snel veranderen en dat maakt mijn weerhobby nou zo leuk: moeilijk en spannend.

Gisteren (zondag) werden we ook nog even opgeschrikt door enkele onweersklappen. Dit paste wel een beetje bij het afgelopen weekend.

Komende week

Komende week minder wind, dinsdag zomerwarmte maar niet zonovergoten, daarna minder warm met soms een bui.

Ja en zo rollen we de 2e week van juli in. Op deze maandag liggen we in een neutrale zone met een max van zon, wolken en een bui. De depressie die de wind veroorzaakte, ligt inmiddels boven het noorden van Europa. Wij zijn in wat rustiger vaarwater aanbeland, toch doemt er een nieuwe depressie op. Hij ligt ten westen van het Franse Brest. De depressie duwt weer wat een nieuwe pluk bewolking onze kant, wellicht geeft dit aanleiding tot een bui. Veel zal het niet zijn. De meeste regen valt in het zuiden van Engeland.

Dinsdag trekt de depressie ten westen van Frankrijk richting Engeland. Hierdoor komen wij in onze omgeving in warmere lucht terecht. Deze lucht wordt vanuit het midden van Europa aangezogen. Dat is mooi beste lezers want het zal zomers aanvoelen buiten de deur. Het wordt trouwens geen zon overgoten dag, er drijven nogal wat wolkenvelden over. De kans dat we dinsdagavond lekker buiten kunnen zitten is groot want de temperatuur blijft tot 22.00 uur nog rond de 20 graden hangen. Pak die kans zou ik zo zeggen.

Volgens het weerspoorboekje van nu, wordt in de 2e helft van de avond de kans op enkele regen-, of onweersbuien groter.

Woensdag wandelt de depressie langzaam door naar het noordwesten en ligt woensdagmiddag ten oosten van Aberdeen, om zijn weg te vervolgen richting de kust van Noorwegen. Wij worden vanuit het zuiden stiekem een beetje gevoed door een klein hogedrukgebied. Dit zorgt ervoor dat de meeste buiengebieden ons lekker niet gaan bereiken.

Donderdag liggen we in een neutrale zone waarbij de natuur lijkt na te denken hoe het verder moet?

Tja, en hoe zit het nou met de aanvraag van vergunning voor de opbouw van een hogedrukgebied in de omgeving van Ierland? Komt die er nou of komt hij er niet? komt hij er wel dan krijgen we wat beter weer. Het antwoord is dat de vergunning er niet komt. Het hogedrukgebied blijft (voorlopig) op een te grote afstand. Sterker nog we zien op deze vrijdag zo vlak voor het weekend toch weer een lagedrukgebied dat bij ons aan de deur klopt. Het gevolg is weer een paar buien.

Verwachting

Maandag
Een afwisseling van zon, wolken en een enkele bui.
De westzuidwesten wind is meest matig kracht 4. Later op de dag afnemende wind en draaiend naar westnoordwest kracht 1-2.
Het wordt een graad of 20.

Dinsdag
Een mix van wolkenvelden en af en toe wat zon.
De zuidoosten wind is zwak tot matig kracht 2-3. In de avond wat terug draaiend naar noordoost.
Het wordt een aangename 25 graden.

Woensdag
Waarschijnlijk droog met mooie zonnige perioden.
De buienkans is klein maar toch groot genoeg om het te noemen.
De wind is matig en komt uit westzuidwest kracht 4.
21 graden.

Donderdag
Meest droog met een afwisseling van wolken en zon.
De wind is zuidwestelijk kracht 2-3, in de avond draaiend naar westnoordwest kracht 3.
21 graden.

Vrijdag
Vooral in het eerste deel van de dag kans op buien.
Er staat een matige noordnoordoosten wind kracht 3-4.
Het wordt koeler met 18 graden.

Er is ook nog een andere optie waarbij de regen pas in de namiddag en avond gaat vallen. De windrichting is hier wat meer noordoostelijk, kracht 3-4. bij deze optie wordt het wat warmer met maximaal 22 graden. Het is op dit moment gewoon nog niet duidelijk hoe het gaat lopen. Dit is afhankelijk van de uiteindelijke koers van de depressie.

Weekendontwikkelingen

Ja, beste lezers wat wordt het nou het komend weekend. Ik weer dat er dorpsgenoten verwachten dat ik een mooi en warm weekend voor hun in petto heb. Maar ja, ik moet wel eerlijk blijven. Ik zie dat niet helemaal zitten. Het lagedrukgebied wat zich vrijdag vormde ontwikkelt zich zaterdag verder. Over de ligging van deze depressie lopen de meningen nogal uiteen. Er is een optie dat het lagedrukgebied op de Noordzee ligt, waardoor wij een westenwind hebben. Er is ook optie waarbij de depressie boven het zuiden van Zweden ligt: gevolg een meer zuidzuidwesten wind. Ook op zondag is het nog even afwachten. waarschijnlijk wordt het wat droger en gaan we weer naar de 20 graden..

Weekendverwachting (weer wat koeler)

Zaterdag
Koel met een afwisseling van zon, wolken en buien.

Voor de wind heb ik 2 opties in de aanbieding.
de wind wordt westzuidwest kracht 4.
of west noordwest kracht 5-6.
Het is in beide gevallen 17 graden.

Zondag
Af en toe zon, in de ochtend een klein buienkansje.
De wind is zuidwestelijk kracht 3.
Met 20 graden is het wat minder koel.

Historie en andere zaken

Juli 2000 was een koude juli maand beste lezers. Tijdens de eerste 10 dagen was het bijna 3 graden kouder dan normaal, daarbij viel er ook nog eens 40 mm regen. Wie dacht dat het toen beter werd, had het mis, want ook in de periode van 11 t/m 20 juli was het zelfs ruim 3 graden te koud. Gelukkig werd het wel minder nat.

De huidige maand juli van 2024 lijkt wel een beetje op die maand. Er is tot nu ook 40 mm regen gevallen en overdag is het tot nu toe ook 3 graden te koud. Gaat de natuur op herhaling of krijgen we gedurende de huidige maand juli toch wat warmer weer?

Wist u dat de maan in juli ook wel dondermaan wordt genoemd? Dit is niet zonder reden, want in de zomermaand juli komen vaak zomerstormen en zomerse onweersbuien voor, die soms best wel heftig kunnen zijn. Vandaar deze naam.

Tot slot heb ik eens gekeken hoe vaak we echte plaknachten hebben gehad in de maand juli. We spreken van een plaknacht waarbij de temperatuur in de nachtelijke uurtjes niet onder de 20 graden grens uitkomt.
Dit gebeurde sinds 2000, 11 keer. De warmste nacht die ik tegen kwam was die van 25 op 26 juli 2019. Het werd in de nacht niet kouder dan 22,3 graden.

Tot slot nog een doorlijkje lange termijn (best aardig weer)

In de week van maandag 15 t/m donderdag 18 juli probeert een hogedrukgebied boven het vaste land van Europa toch wat meer gewicht in de schaal te leggen. De zon zal wat meer gaan schijnen, de buienkans blijft aanwezig maar is niet al te groot. De temperaturen liggen in deze periode in ons gebied vaak zo tussen de 20 en 23 graden. Mocht dat uitkomen dan lijkt mij dat heel acceptabel weer…….Een stabiele warme zomerse periode met 25-30 graden zie ik nog niet in mijn glazen bol.

Weerspreuk
Elke druppel door de zon beschenen,
is een diamant zomaar gratis verkregen.

Sible Waaijer

Iedereen een fijne week