LEMMER – Het afgelopen weekend bracht ons heerlijk weer waarbij de zon vele werkuren maakte. De zomervlag kan dezer dagen uit. We liggen onder de invloed van een hogedrukgebied, het ligt maandagmiddag bij de Duitse Bocht. Het is maandag en dinsdag daardoor fantastisch mooi weer.
Woensdag wordt het hogedrukgebied wat minder sterk, terwijl de luchtdruk boven Frankrijk een klein lagedrukgebied ontwikkelt. Het resultaat is dat de noordoosten wind iets toeneemt en de zon wat meer concurrentie krijgt van wat wolkenvelden. Donderdag ontstaan er wat verschillende inzichten over het weersverloop. Er is een optie waarbij het lagedrukgebied boven Frankrijk wat te brutaal wordt en er later op donderdag wat regen kan gaan vallen.
Bij de ander optie blijft het zwakke hogedrukgebied ten noorden van ons land net sterk genoeg, waardoor het lagedrukgebied de afslag Duitsland neemt. In dat gevalt blijft het bij donderdag wel droog.
Weekverwachting
Maandag (prachtig)
Een prachtige zonnige dag.
De wind is zwakjes in kracht en uit zuidoost tot oost kracht 2.
Met 24 graden is het heerlijk zomerweer.
Dinsdag (zomerse temperaturen)
Wederom prachtig weer met veel zon.
De wind is weer zwak uit noordoost tot noordwest kracht 2. In de namiddag en avond wordt de wind meer noordnoordoost kracht 2-3.
Het wordt een zomerse 25 graden.
Woensdag (wat meer wolken)
Droog met zon maar de kans op wolkenvelden neemt toe.
De noordoosten wind wordt geleidelijk matig kracht 3.
Opnieuw heerlijke temperaturen met 23 graden.
Donderdag
Ga voor een droge dag met mooie zonnige perioden.
Voor de wind heb ik op dit moment meerdere opties. Hij wordt oostnoordoost kracht 3 of meer noordelijk en wat zwakker kracht 2.
Het wordt weer een aangename 23 graden. Wil toch nog even melden dat er donderdagavond heel heel misschien een bui kan ontstaan….
Eerste bouwvak weekend en daarna?
Ja en dan begint op vrijdag de bouwvak vakantie. Iedereen zou nu het liefst lezen en willen horen; Het wordt zonnig met een mooie wind kracht 3-5 voor de skûtsjes en dagelijks 25 graden. Maar ja, wordt dit nou ook de werkelijkheid? Hoe komt het nou werkelijk?
Allereerst zien we op vrijdag dat we rustige weercondities hebben. Het zonnetje schijnt lekker en het blijft droog. Toch is de natuur is wat zoekende naar welke kant het nou moet opgaan. Wat van kruisrak wordt het? om maar alvast maar wat in skûtsje termen te spreken. Een week geleden leek het erop dat we een hogedrukgebied zouden krijgen boven de regio Zweden-Noorwegen met misschien wel een noordoosten wind. Inmiddels zijn de weerkaarten opnieuw geschut. Ik zie nu geen sterk hogedrukgebied boven de regio Zweden en Noorwegen. Wat zien we dan wel? Een depressie ten zuiden van IJsland en een Azoren hogedrukgebied wat zich wat lijkt terug te trekken.
Ja, en dan is het zaterdag (ik heb inmiddels ook vakantie) en zijn we neergestreken in het mooie Grou. De matadoren van de Friese wateren liggen daar om hun eerste wedstrijd te gaan zeilen. Tussen de depressie en het hogedrukgebied hebben we lekkere temperaturen maar helemaal stabiel zal het niet zijn. Op dit moment is het een kwestie van wie de meeste invloed gaat krijgen. En dat is nog geen gelopen koers.
Voorlopige weekend verwachting
Vrijdag
Droge dag met regelmatig een lekker zonnetje.
De wind is meest noordnoordoostelijk kracht 2-3.
Het wordt een aangename 23 graden.
Zaterdag
Wordt een dag met wat zon en buienwolken.
Er is een redelijke grote kans op enkele buien.
De wind is west zuidwest en meest kracht 3.
21 graden.
Zondag
Een afwisseling van zon, wolken en een enkele verdwaalde bui.
De wind is meest west soms west zuidwest kracht 3-4.
Het wordt een graad of 21.
Doorlijkje lange termijn
Tja en dan gaan we een beetje koffie dijkkijken. Op maandag 5 augustus met de walstart op de Feenhoop zijn de weermodellen het niet met elkaar eens. Nou is dit heel normaal beste lezers, het is net politiek.
Enerzijds wordt er een stevige zuiden wind berekend met een wat dichterbij komende IJsland depressie, anderzijds is er een optie waarbij we in een soort van niemandsland terecht komen. Dat wil zeggen geen echte lagedruk maar ook geen echte hogedruk. We krijgen dan een zwabberwindje met een zwakke noorden wind.
Voor de dag van Eernewoude is er ook onenigheid op het weertoneel. Wordt het een matige zuidzuidwesten wind met een serie buien? Door die rottige IJsland depressie of een zelfstandige laagje op de Noordzee? Heb op dit moment het idee dat we de eerste week van de bouwvak normaal Hollands zomer weer gaan krijgen. Dat wil zeggen dat we mooie zonnige perioden krijgen die weer worden afgewisseld door enkele buien. De temperatuur schommelt gemiddeld vaak rond de 22 graden
Voor de mensen die bang zijn voor hittegolven heb ik nieuws: die krijgen we de komende periode niet. De skûtsjes lijken wel vaak een mooie zeilwindje te mogen verwachten, dat is natuurlijk niet onbelangrijk in deze tijd van het jaar. We gaan vrijdag kijken hoe het allemaal precies komt.
Historie
Ik ben eens even gaan spitten in de nachttemperaturen van de laatste jaren in de maand juli. Op basis van de laatste 30 jaar hoort de gemiddelde temperatuur in de donkere uurtjes ongeveer 14,4 graden te zijn.
Het viel mij op dat we in de nachten van juli 2006 regelmatig boven het dekbed hebben moeten liggen. De nachten verliepen warm met een nacht gemiddelde van 16,8 graden.
Dit jaar (2024) gaan we uitkomen op 14,9 graden. In 1996 hadden we beduidend koelere nachten met een nacht gemiddelde van 12,6 graden. Overdag was het de laatste 30 jaar overdag gemiddeld 21,4 graden.
De laatste juli maand dat we hier onder bleven was juli 2020 met overdag gemiddeld 20,2 graden. Dit jaar (2024) komen we ongeveer uit op 21,7 graden, dat is net iets boven normaal.
Op regengebied zijn we overbedeeld met inmiddels 95 mm juli regen. Dat is 30 mm meer dan het gemiddelde van de afgelopen 30 jaar. Vorig jaar (2023) was het allemaal nog wat natter met 139 mm juli regen, wat een verschil met juli 2018 toen viel er er maar 2mm juli regen.
Spreuk
Wie altijd de wind in de rug wil hebben,
komt nooit thuis.
Sible Waaijer