Weersvoorspelling: “Komende week zon, maar soms ook een bui”

Weersvoorspelling: “Komende week zon, maar soms ook een bui”

LEMMER – De kop van het weerbericht van afgelopen vrijdag was aardige zaterdag, mooie zondag. Het was mij betreft een fantastisch weekend met gewoon het hele weekend veel zon. Het mooie weer ging wel gepaard met een stevige oostenwind. De wind werd veroorzaakt door de samenwerking van een krachtig hogedrukgebied boven Noorwegen en een klein lagedrukgebiedje ten noordwesten van Parijs.

Hoe gaat dit nou allemaal verder de komende week? Helaas trekt het hogedrukgebied boven Noorwegen in oostelijke richting. Hierdoor komt de weg vrij voor het Franse lagedrukgebied. Dat rukt op naar het zuiden van Engeland.

Met dit lagedrukgebied komt er een warmtefront in beweging, dat ligt maandagmiddag boven Lemmer en omgeving. Dit is niet het enige, want er komt een buienlijn met regen en onweersbuien over. De grote vraag is waar de meest buien gaan vallen? We moeten toch maar rekening houden met een bui dacht ik zo. (Die is inmiddels al gevallen en bezig).

Ik schreef afgelopen vrijdag al dat het niet helemaal pluis was op de weerkaarten. Zo ligt dinsdagmiddag de buienstoring die ons vandaag, maandag passeerde boven Denemarken. Vanuit het westen komt er weer een nieuw front naderbij, wellicht brengt ons dit ook weer een bui.

Tja, en dan de woensdag. Het leek erop dat we de hele dag regen zouden krijgen. Gelukkig lijkt dit niet te gaan gebeuren. Ik geef geen droogweer garantie beste mensen maar de meeste regen lijkt boven Duitsland te vallen.

Vanaf donderdag komen we in minder warme luchtsoorten terecht. Tussen een opbouwend hogedrukgebied op de oceaan en een wegtrekkend lagedrukgebied boven het zuiden van Zweden wordt de deur opgezet voor de instroom van koelere lucht.

Op vrijdag krijgen we de strijd tussen een nieuw lagedrukgebied en een gordel van hogere luchtdruk. De weermodellen laten elke dag wat anders zien en ook zijn ze het niet met elkaar eens. Daarom is het nog onduidelijk.

Het punt is dat het lagedrukgebied dat zich in onze omgeving ophoudt, wordt ingeklemd tussen een hogedrukgebied op de oceaan en een ander hogedrukgebied boven Rusland. Het is niet te hopen dat dit lagedrukgebied boven ons land als een sinaasappel wordt uitgeknepen.

Verwachting

Maandag (toenemende kans op een bui)
Een afwisseling van zon en enkele regen-, en onweersbuien.
De wind is eerst zuidoostelijk kracht 3, later variabel kracht 2-3.
Het wordt maximaal 27 graden.

Dinsdag
Een afwisseling van zon, wolkenvelden en wellicht nog een enkel buitje.
De wind is zuidzuidwest kracht 2-3.
24 graden.

Woensdag
Opnieuw een afwisseling van wolken, zon en een enkele bui.
De wind is wat frisser en komt uit noord tot noordwest kracht 3-4.
21 graden.

Donderdag (minder warm)
Op een enkele drupje na blijft het droog.
We krijgen een afwisseling van wolken en zonnige momenten.
Er staat een frisse noordnoordoosten wind, kracht 3-4.
Met 18 graden is het wat frisser.

Vrijdag
Er is een koele variant met zon en buien.
Hierbij hebben we een zwakke variabele windkracht 2.
Het wordt niet warmer dan 15 graden.

of een variant met droog weer en veel zon.
Hierbij staat er een matige tot soms vrij krachtige noordoostenwind kracht 4-5.
Met een heerlijke 21 graden.

Weekendbespiegelingen

De tweespalt op weergebied blijft bestaan. Het ene model komt nog altijd met dat ellendige lagedrukgebied boven onze omgeving. Terwijl het grote Amerikaanse weermodel ons laat baden in de zon met zomerse temperaturen. Wordt gewoon een spannend weerweekje. Ik denk dat het wat een cocktail wordt van beide. Dat betekent een afwisseling van zon en een bui.

Voorlopige weekendverwachting

Zaterdag en zondag
Zonnige perioden met kans op een enkele bui.
De wind is noordwestelijk kracht 3-4.
17 graden. Zoals beschreven is er ook een warmere optie mogelijk??

Terugblik op de zomermaanden van 2024

Tja voor ik naar de (kille)cijfers kijk ben ik altijd erg nieuwsgierig of verwachtingen ook zijn uitgekomen. De laatste weken heb ik regelmatig gelezen dat we intense hittegolven zouden kunnen verwachten. Gelukkig kwam dit niet uit.

De maand juni verliep net iets te droog met 50 mm regen tegen normaal 57 mm. De maand juli bracht ons 95 mm regen tegen normaal 65 mm. De maand augustus met 39 mm tegen normaal 91 mm. De conclusie is dat de zomer van 2024 een tikkie te droog is verlopen.

Op gebied van temperatuur verliep juni 0,4 graden te warm. Juli 0,4 te warm. Augustus 1,7 te warm. Conclusie is dat de zomer van te warm is verlopen.

Weerspreuk

Is het op 1 september heerlijk weer,
de herfst zal mooi zijn evenzeer.

Sible Waaijer