Weerman Sible seit:”Zondag meer zon”

LEMMER – Wat een regen en wat is het koud juh, hoor ik regelmatig. It mei om my wol 20 graden wurde is een vaak gehoorde kreet. Tja, beste lezers dat kunnen we wel willen maar het probleem is dat we de laatste jaren enorm zijn verwend. Zo werd maart 2022 de meest zonnige maart maand sinds 1928. Het weer verloopt ouderwets normaal en dat is misschien maar goed in het kader van opwarming.

Hoe gaat het nou verder? Op deze vrijdag krijgen we hoog bezoek van een Engelse depressie. Om 8 uur vanochtend ligt de regenbrenger boven Birmingham. 12 uur later ligt hij vrijdagavond vlak voor de Nederlandse kust. In de nacht van vrijdag op zaterdag blijft de kern precies boven Friesland en Groningen liggen. Gevolg regen en nog eens regen.

Zaterdagochtend bij het ochtendgloren laat de depressiekern zich vanuit Groningen langzaam afzakken naar het Duitse Munster. Hoe verder de depressie naar het zuiden afzakt hoe minder regen er gaat vallen en hoe sterker de noordoosten wind wordt. Hoe snel dit proces gaat verlopen is nog even afwachten. Ik ben bang dat het zaterdag in de namiddag pas echt droger wordt.

Zondag wordt het weerstokje overgenomen door een hogedrukgebied boven Scandinavië met een klein filiaaltje boven de Noordzee. Het zonnetje breekt door maar let wel warm wordt het niet. Op een plekje uit de wind in de zon is het natuurlijk prima toeven.

Weekendverwachting

Vrijdag
Slecht weer met regelmatig regen.
De wind is zuidzuidwest kracht 3-4.
11 graden.

Zaterdag
Veel bewolking en af en toe regen, in de middag en avond misschien wat droger.
De wind is gedraaid naar het noorden tot noordoosten kracht 3-4,
Later op de dag iets toenemend naar kracht 4-5.
Met 9 graden is het aan de koude kant.

Zondag (weersverbetering)
Droog met regelmatig zon.
De wind is koud en komt uit het noordoosten kracht 4.
Het wordt opnieuw 8 graden. In de nacht van zondag op maandag kans op nachtvorst.

Ontwikkelingen na het weekend

Maandag zien we op de Noordzee dat het kleine hogedrukfiliaaltje uitgroeit tot een volwaardig hoog op de Noordzee. Dit veroorzaakt veel zon en weinig wind, hoe mooi is dat. Dinsdag komt er vanuit het westen van Frankrijk een nieuw hogedrukgebied opzetten. Dit zorgt ook dinsdag voor zonnige momenten en de wind valt weg. In de nacht van dinsdag op woensdag kruipen via de noordkant van het hogedrukgebied toch weer wat regengebiedjes onze kant op. Het zou maar kunnen dat we hier volgende woensdag mee te maken krijgen.

Verwachting voor begin volgende week

Maandag
Droog met veel zon.
De oostnoordoosten wind is zwak tot matig kracht 2-3.
8 graden.

Dinsdag
Droog met mooie zonnige perioden.
De wind is zwak en veranderlijk kracht 2.
9 graden.

Doorkijkje lange termijn periode donderdag 6 april t/m vrijdag 14 april
In deze fase lijken hogedrukgebieden wat vaker belangstelling voor onze omgeving te koesteren. Dit betekent vaak droog weer, maar de temperatuur maakt nog geen hoge bokkesprongen. De oorzaak is dat de wind heel vaak ook het noordwesten of noorden gaat waaien. Vanaf half april groeiende kans op wat zachter weer, waarbij de kans op een bui weer gaat toenemen.

Wist u dat?
Dat het vorig jaar( 2022) op 31 maart veel kouder was dan vandaag. Er stond een gure noordoosten wind, het werd niet warmer dan 3,6 graden. Als klap op de vuurpijl ging in de avonduren de regen over in sneeuw.

Wist u dat?
We een jaar eerder (2021) in hele andere sferen waren. Het zonnetje maakte overuren, er heerste een zomerse sfeer (verwen moment). Het werd toen op de laatste dag van maart maar liefst 23 graden.

Wist u dat?
Het ook op 31maart in 2017 erg zacht was met ruim 17 graden. En dit jaar is het heel modaal zoals het ‘’vroeger ‘’ook vaak was………..

Weerspreuk
O maart, wat roert ge uwe staart;
Elk is verkouden, hoest en kucht.
Een ieder snakt naar warme voorjaarslucht.

Sible Waaijer