Weerman Sible seit:”Zachte februariweek met soms wat regen”

Prachtige wolkenhemel. Foto Sible Waaijer

LEMMER – Jonge jonge, het lijkt wel voorjaar buiten, de vogeltjes fluiten, het wordt langer licht. Mensen het was afgelopen zaterdag en zondag boterzacht. Het heeft allemaal niks met winter te maken. Ik hoor op straat vaak mensen regelmatig de kreet het hoeft van mij geen winter te worden hoor. Fyn dat fiersten te kald. Dat is dan ook wel eens tegenstijdig want deze mensen hebben dan ook zorg over de warmere periode waarin wij nu in leven……

Spoorboekje voor de komende week

Maandag liggen we op een soort van vluchtheuvel tussen depressies boven Gdansk en een andere grote depressie ten zuiden van IJsland.  Wij profiteren van deze vluchtheuvel want het wordt een aardig dagje. Een droogweer garantie geef ik niet want in de middag ligt er nog een klein buientrogje in onze buurt. Dinsdag probeert een hogedruk met uitlopen boven Frankrijk een depressie ten noorden van Schotland en een depressie ten zuidwesten van Ierland buiten de deur te houden. Een dag later buigt het hogedrukgebied zijn hoofd waardoor de depressie ten zuidwesten van Ierland er voor zorgt dat de zuiden wind aantrekt. Maar ook dat er wat regen valt en de temperaturen weer gaan stijgen. Donderdag gaat de depressie ten zuiden van Ierland op de ankers, het blijft ons wat bestoken met wat nattigheid zeker in de nacht van woensdag op donderdag krijgen we wat regen. Donderdag overdag hebben we ook vele droge perioden. Maar met een depressie die donderdagavond richting Londen trekt blijft de weersituatie fragiel. Ja, en dan op de laatste van de werkweek besluit de depressie zijn ankers ten zuiden van Ierland te lichten en trekt heel brutaal richting Rotterdam waardoor de wind bij ons zuidoostelijk wordt. Deze dag zal dan ook niet helemaal droog verlopen.

Weekverwachting

Maandag

Dag met regelmatig zon, er is nog een kleine kans op een licht buitje.

De westzuidwesten wind is matig kracht 3-4.

He wordt maximaal 7 graden.

Dinsdag 

Afwisseling van zon, wolken en een enkele bui.

De zuidwesten wind is weer matig kracht 3-4.

Het wordt wederom 8 graden.

Woensdag: een nattere dag

Veel bewolking, met regelmatig regen.

De zuidzuidwesten wind is matig tot vrij krachtig kracht 4-5.

Met 10 graden is het boterzacht.

Donderdag/zeer zacht

Veel bewolking met in de vroege ochtend nog wat gespetter.

Overdag enige tijd droog, in de avond weer toenemende kans op regen

De wind is eerst zuidzuidwestelijk kracht 3, in de avond meer zuidoostelijk kracht 3.

Met 12 graden is het alweer zacht.

Vrijdag

Een afwisseling van zon en buien.

Voor de wind heb ik 2 opties,

Hij wordt zuidoost tot noordoost kracht 3-4. Of west kracht 3-4. De verschillen hebben te maken met de koers van de depressie.

Het wordt 10 graden.

Weekendintriges

Zaterdag wordt de depressie die vrijdag over Nederland trok af geserveerd en druipt de aftocht richting  Italië. Plotsklaps zien we daar ten noorden van Schotland een hogedrukgebied in de steigers staan. Het hoog vindt verbinding met een ander hoog ten westen van Portugal. Dit is het begin van een korte weersverbetering. Op zondag trekt de hoofdpiet van het hogedrukgebied naar het Noorse Oslo. Toch heb ik niet de indruk een blijvertje is. We zien ten noorden van Schotland alweer een nieuwe plaggeest die alweer een plannetje aan het beramen is.

Zaterdag

Droog met wolkenvelden en soms wat zon.

De wind is noordnoordoost kracht 3-4.

Het wordt een graad of 10.

Zondag

Een mix van zon, wolken en een bui.

De wind is matig en komt uit zuidoost tot zuid kracht 3.

10 graden.

Doorkijkje lange termijn

Maandag 19 februari  is de Schotse plaaggeest boven het oosten van Nederland aangekomen. Dit betekent voor onze omgeving een noorden windje met soms wat nattigheid. Een dag later op dinsdag 20 februari trekt de depressie richting het oosten van Duitsland. Westelijk van ons komt er ten zuiden van Ierland een hogedrukgebied tot ontwikkeling. We krijgen door deze ontwikkeling een scenario waarbij de noordenwind wat sterker wordt. Ook de temperatuur zakt enkele graden.

Woensdag 21 februari staat in de sterren geschreven dat het hogedrukgebied ten zuiden van Ierland verhuist naar het Zweedse Gotenburg. Gevolg: een oostnoordoosten wind en nog wat kouder weer. We wachten af want er gaat ongetwijfeld nog wel wat veranderen.

Wist u dat?

De eerste 10 dagen van 2024 veel te zacht zijn verlopen met overdag een gemiddelde temperatuur van 8,7 graden? Op basis van de laatste 30 jaar hebben we recht op 5,4 graden. In de 10 dagen van 2004 was het nog warmer met gemiddeld 10,1 graden. Hoe anders was dat in 2012 met een gemiddelde overdag van -1,7 graden.

Wist u dat?

Het in de nachten ook warm is geweest met een gemiddelde van 5,4 graden? In de nachten hoort het eigenlijk gemiddeld 0,9 graden te zijn. Hoe anders was dat in de eerste 10 nachten van februari van 2012. Het was toen zeer koud met een nachtgemiddelde van -9,6 graden.

 Wist u dat?

Het 25 jaar geleden in 1999 in de ochtend van 12 februari matig vroor. Aan de grond was het zelfs -10 graden. Het was een periode waarbij we weer enkele dagen konden schaatsen.

Wist u dat?

Volgens de Nasa er afgelopen vrijdag 9 februari een krachtige zonnevlam is geweest? Dit ging gepaard met korte radioblack/outs in Zuid/Amerika, Afrika en de zuidelijke Atlantische Oceaan.

Weerspreuk

Blazen de muggen in februari alarm,

Houd dan in maart de oren warm.

Sible Waaijer

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!