Weerman Sible seit:”Wat zon en soms een spontaan opkomende bui”

LEMMER – Nou lezers wat een mooie week hebben we achter de rug. Het was zelfs nog wat warmer dan verwacht. Zoals ik afgelopen maandag al beschreef hebben wij in het noorden van Nederland mogen profiteren van de bescherming van een hogedrukgebied ten noorden van ons land. Het viel op dat er elke dag aan de zuidwestelijk horizon buiengebieden naar ons lagen te lonken terwijl aan de noordoostelijk horizon vaak geen wolkje aan de lucht was te zien.

De hele week hebben ze in het zuidwesten van ons land wel last van een depressie die boven Frankrijk en Duitsland lag te klieren. Inmiddels is het hogedrukgebied wat opgeschoven en ligt nu ten oosten van Stockholm. In de ruimte die is ontstaan, duiken nu toch een aantal buien die richting het noorden trekken. Hier hebben we gisteren (donderdag) kennis mee mogen maken.

De depressie ligt vrijdag en zaterdagmiddag in de omgeving van Berlijn. Het weer is hierdoor een tikkie onbetrouwbaar. Zondag verandert er niet heel veel in de weersituatie.

Weekendverwachting

Vrijdag

Een mix van wolken zon en enkele buien.
De wind is hoofdzakelijk noordoostelijk tot noordelijk kracht 2-3.
Het wordt maximaal 21 graden.

Zaterdag

Optie 1
Droog met mooie zonnige perioden.
De wind is matig en komt uit het noord tot noordoosten kracht 3.
Het wordt een heerlijke 22 graden.

Optie 2
Af en toe zon maar dan met een buienkans.
De wind is hierbij ook noordnoordoost kracht 3-4.
Het is iets minder warm met 19 graden.

Zondag
Een afwisseling van wolken, zon en een bui.
Er staat weer een matige noordnoordoosten wind kracht 3-4.
Het wordt wederom een lekkere 20 graden.

Ontwikkelingen voor de volgende week

Op Pinkstermaandag blijft de natuur wat aanrommelen. We liggen in een groot lagedrukgebied waarbij de puf er langzaam wat uitgaat. De zon lijkt zeker kansen te krijgen om de fietsers van de Elfstedentocht te voorzien van een goed humeur. Het is vrij rustig weer voor de fietsers, of ze het droog houden is nog een klein vraagje. Een buitje is mogelijk.

Dinsdag zien we nog steeds het plakkerige en stroperige lagedrukgebied wat om treuzelen boven het midden van Europa. We blijven dan ook op het randje liggen van wel of niet een bui. Tja, en dan komt de woensdag, dit lijkt een hoofdpijn dossier. Waarom hoofdpijn? Nou er lijkt zich een nieuwe regenbrenger te ontwikkelen. De grote vraag is welke positie hij gaat innemen. Krijgen we een bak met veel regen of gaat het meevallen? Met deze spanning op de weerkaarten ga ik het weekend in.

Pinkstermaandag

Optie 1
Droog met veel zon.
Wind is noordelijk kracht 3-4.
20 graden.

Optie 2
Regelmatig zon met kans op enkele buien.
De wind is zwak tot matig kracht 2-3.
De windrichting gaat heen en weer tussen noordoost en zuidoost.
21 graden.

Dinsdag
Vooral eerst wat zon, later op de dag toenemende buienkans.
De wind is variabel of oostnoordoost kracht 3.
Met 23 graden is het aan de warme kant.

Wist u dat?
Dat het vandaag 29 jaar geleden op 17 mei 1995 erg koud was. Het werd niet warmer dan 10 graden. Op 17 mei 2017 was dat heel anders, het was zomers met 28 graden.

Wist u dat?
Het in de periode van 10 t/m 20 mei in 1995 overdag niet warmer was dan gemiddeld 11,4 graden. Wat een groot verschil met de periode van nu. Het is in deze fase veel te warm met een gemiddelde van maar liefst 24,5 graad.

Wist u dat?
Dat mei 2018 de warmste was van de afgelopen 30 jaar. Het was gemiddeld (dag en nacht temp) 16,5 graden. In de huidige maand van 2024 ligt het gemiddelde inmiddels ook op 16,5 graad. Zijn we qua warmte op weg naar de 1e plaats?

Wist u dat?
Er vorig jaar (2023) in de maanden januari t/m april 304 mm regen viel. Dit jaar (2024) zijn we uitgekomen op 301 mm regen. Normaal hebben we recht 201 mm regen. Conclusie het jaar 2024 is tot nu 100 mm te nat.

Weerspreuk

Is in mei de temperatuur te hoog,
dan houden we het in de zomer niet droog.

Sible Waaijer