Weerman Sible seit:”Sint houdt het niet droog”

LEMMER – Beste lezers ik heb mijn weerbericht deze week heel wat keren moeten herschrijven. Er verandert om de haverklap weer iets waardoor de verwachting er soms zomaar anders uit komt te zien. “”Ik bliuw oan de gong”. Ik heb vandaag trouwens nog even een foto toegevoegd van afgelopen zondagochtend, het kwam toen tot vorst op klomphoogte.

Gisteren, donderdag hadden we geluk. Nadat er gisteren donderdag een depressie zuidelijk van Nederlands langs is getrokken, zijn wij ontsnapt aan een nieuw regengebied. De depressie bracht bijvoorbeeld in België en gedeelten van Duitsland zeer veel regen. Je kon gisteren (donderdag) in Lemmer prachtig de verschillen zien. In het noorden was de lucht blauw, terwijl er aan de zuidelijk horizon een donkere regenlucht zichtbaar was.

Ontwikkelend voor het komend weekend

Op deze vrijdag zien we boven Scandinavië wat hogedrukactiviteiten. Deze activiteiten zorgen ervoor dat de diepvries open staat. In het midden van Zweden wijzen de thermometers vrijdagochtend -24 graden aan.
Ja dat is zeer serieus winterwerk. De reden van deze kou is een hogedrukgebied wat zich boven het centrum van Zweden heeft gevestigd. Verder valt op dat er ten zuiden van München een groot sneeuwgebied ligt.

Wij liggen in Nederland vrijdag in een niemandsland. De natuur neemt een dagje om na te denken over hoe het nu verder moet. Vrijdagochtend liggen er wat buien voor de Nederlandse kust, de grote vraag is hoeveel van deze buien het vaste land opkruipen. Ik denk dat het een zo goed als droge dag wordt, het is wel een tikkie koeler dan de laatste dagen.

De Sint

Voor de Sint is het zaterdag een spannende dag. In het kielzog van de stoomboot trekt er vanaf de oceaan een groot regengebied mee. Het regengebied hoort bij een nieuwe depressie, dit is de voorbode van zachtere lucht die ons vanaf zaterdagavond gaat bereiken. Ik ben bang dat de krasse baas met zijn pietermannen het niet droog houdt, het begint zo vanaf 13.00 uur tot halverwege de avond te regenen.

Zondag trekt het hart van de moederdepressie vanuit Ierland naar Schotland. Wij komen daardoor zondag van de regen in de drup, in de vorm van buien. Wat ook leuk is om te zien is dat de regen die zaterdag als regen valt in de omgeving van het Poolse Poznan daar in sneeuw overgaat.

Als we dan zondagmiddag nog even naar de oceaan kijken, zien we een nieuwe depressie in de omgeving van Schotland opdoemen. Deze zal ons na het weekend vereren met een bezoekje.

Weekendverwachting

Vrijdag (rustig en droog)
Een mix van zon en wolkenvelden en ja ja een droge dag.
De wind is zwak, kracht 2 en komt uit het zuidwesten.
Met 8 graden is het wat frisser.

Zaterdag (waterkoud en in de middag regen)
Wolkenvelden en soms wat zon.
Vanaf het begin van de middag volgt er regen.
De zuidoosten wind wordt matig kracht 3-4.
In de middag en avond wordt de wind iets sterker.
Met 7 graden is het zowaar aan de koude kant.

Zondag (nat en weer zachter)
Veel bewolking en soms wat regen.
De matige soms vrij krachtige zuidwestenwind voert weer zachtere lucht aan.
Het wordt 11 graden.

En dan

Na het weekend hebben we maandag een weerzien met de depressie die zondag nog boven Schotland lag. Deze trekt de Noordzee op. Dit geeft opnieuw aanleiding tot regen. Tja en dan zien we dinsdag een belangrijke verandering: op de oceaan ontwikkelt zich een groot hogedrukgebied. Welke rol gaat deze voor ons land spelen. (Krijgen we beter weer? Of?) Het hoog lijkt een neusje uit te steken in noordelijk richting waardoor de wind de neiging heeft om wat naar het noorden te verhuizen.

Woensdag krimpt de stroming weer naar het westen door de ligging van het hogedrukgebied, de koudere lucht die boven het noorden van Europa ligt krijgt geen kans om ons te bereiken.

Verwachting begin volgende week

Maandag
Veel bewolking met regelmatig regen.
Er staat een matige zuidwesten wind kracht 3-4.
Met 10 graden is het wat te zacht voor de tijd van het jaar.

Dinsdag (even een noordoosten wind)
Met wat geluk blijft het droog met soms wat zon.
De wind is gedraaid naar het noordoosten kracht 3-4.
Met 8 graden is het een tikkie frisser.

Doorkijkje lange termijn

In de tweede helft van de komende week lijkt vrijdag het hogedrukgebied onder de voet te worden gelopen door depressies die via Schotland naar Scandinavië trekken. De wind gaat terug van noordoost naar west, wordt hierdoor weer wat sterker en de kans op regen blijft vrij groot.

In het volgend weekend kantelt de stroming weer wat terug naar het noordwesten. Wellicht komt het zaterdag 25 november tot een gure bui met hagel of een kletsnatte sneeuwvlok. Dit is overigens niet het begin van een winterse episode, want daarna blijft koning winter vanuit Scandinavië rustig toekijken. Bij ons blijft het vrij zacht novemberweer.

Wist u dat?
Het vandaag 27 jaar geleden op 17 november 1996 koud was, het werd niet warmer dan 4 graden. De maand november blonk uit in kou en soms natte sneeuwbuien. Het was toen nat met 126 mm novemberregen.

Wist u dat?
Op 17 november 1998 de eerste sneeuwvlokken werden gezien van het winterseizoen van 1998/1999.

Wist u dat?
Het vorig jaar op 17 november 2022 de hele dag donker bleef, het regende en het regende maar door. Met 20 mm regen als gevolg.

Wist u dat?
Het morgen 3 jaar geleden, op 18 november 2020 prachtig weer was, waarbij het zonnetje de temperatuur opstuwde naar 14 graden. Heel anders was het op 19 november 2023, toen werd het na een nacht met lichte vorst overdag niet warmer dan 2,8 graden. Zoals vaker gezegd het weer verschilt zo van dag tot dag en van jaar tot jaar.

Weerspreuk
In het najaar veel wind uit het westen, even lang zal de hoge (noorden)wind ons in het voorjaar pesten.

Sible Waaijer

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!