Weerman Sible seit:”Nog even genieten”

LEMMER – Terugblik: Afgelopen woensdagochtend was het eerst laarzenweer en vond er een fantastische windsprong plaats. In de nanacht van dinsdag op woensdag regende het enige tijd flink (ik ving 20 mm regen op). In de Lemstervaart kreeg ik een melding dat daar zelfs 28 mm regen naar beneden was gekomen.

Op windgebied gebeurde er ook van alles. Om 6.00 uur was het windstil op ‘e Lemmer. Plotsklaps draaide de wind en nam in Lemmer in snel tempo toe naar windkracht 6-7. Op de Hollandse kust stond er enige tijd een stormachtige noordenwind kracht 8. Toen ik woensdag door de Noordoostpolder reed, lagen er her en der enkele dikke takken op en langs de weg.

Weekendontwikkelingen

Vrijdag zien we boven het midden van Engeland een hongerige buienstoring toekijken.  Gelukkig ligt er ver weg, een soort van reddende engel voor de kust van Litouwen. Deze houdt de buien op gepast afstand. Een andere bedreiging zien we zien ten westen van het Portugese A Coruna. Daar is de ontwikkeling van een lagedrukgebied bezig.

Zaterdag trekt het hogedrukgebied door de omgeving van Moskou. Aan de andere kant ligt er nog steeds die depressie ten westen van Portugal. Door deze situatie komt er weer warmere zomerlucht onze kant op. Zondag is de rol van het hogedrukgebied boven Rusland uitgespeeld. Hierdoor schuift de depressie voor de noordwestkust van Portugal langzaam iets naar het noorden. Hij gaat de strijd aan met een nieuw hogedrukgebiedje wat zich ten oosten van Oslo ontwikkelt.

De buien die boven het zuiden van Engeland en in de golf van Biskaye liggen te wachten om begin volgende week onze kant op te komen, krijgen zondag overdag geen kans op ons weer te verknoeien. In de loop van zondagavond en in de nacht van zondag op maandag zou er wel een eerste bui kunnen vallen.

Verwachting

Vrijdag
Droog met mooie zonnige perioden.
Er waait een zwakke tot matige zuidoosten wind kracht 2-3.
21 graden.

Zaterdag
Droog met mooie zonnige perioden.
De wind is zwak en variabele kracht 1-2.
23 graden.

Zondag
Droog met mooie zonnige perioden.
De wind is oost noordoost kracht 3-4.
23 graden.

Begin volgende week wisselvalliger en koeler

Maandag vallen we in de armen van een nieuwe verse depressie die ten zuiden van IJsland ligt. Bij deze depressie circuleren heel wat buiengebieden. Wij zullen er niet aan ontkomen dan ze ook bij ons komen buurten. Het hogedrukgebied wat zondag in de omgeving van Oslo lag heeft zijn koffers gepakt en is doorgereisd naar het noorden van Estland. Het kan ons niet meer beschermen tegen de oprukkende buiengebieden. Dinsdag krijgt de depressie zuid van IJsland ook nog spontaan een jonkie, deze komt bij het noorden van Schotland te liggen. Dêr binne wy moai klear mei. We kunnen dus stellen dat de lange termijn verwachting de afgelopen dagen duidelijk minder is geworden.

Verwachting

Maandag
Af en toe zon, groeiende kans op een bui.
De wind is eerst zuid zuidoost 3-4 , later zuid zuidwest kracht 3-5.
23 graden.

Dinsdag (buiig en winderig)
Vele buien met soms ook een zonnetje.
De wind is vrij krachtig uit zuidwest, kracht 5-6.
Stuk koeler met maar 17 graden.

Doorkijkje lange termijn woensdag 20 t/m zondag 24 september

We krijgen een overgang naar een weertype met af en toe parapluweer☔ met winderige momenten. In deze periode liggen we in een zuidwestelijke stroming waarin het tot vele buien komt. De motor van deze buien is een depressiegebied dat via het noorden van Schotland naar het zuiden van Noorwegen koerst. Door de depressie steekt er soms een flinke wind op. Van echt nazomerweer is dan geen sprake. We moeten daarom dit weekend nog maar even genieten……….

Wist u dat?
Het afgelopen week in de nacht van woensdag op donderdag minimaal 7,7 graden werd. In de nacht van zondag op maandag werd het minimaal 20,8 graden. Wat een verschil in 4 dagen tijd.

Wist u dat?
Het vandaag precies 3 jaar geleden (2020) nog bijna tropisch warm was met een maximum temperatuur Van 29,7 graden.

Wist u dat?
Dat het vandaag precies 18 jaar geleden op 15 september 2005 niet warm was. Het werd later op dag zeer herfstachtig. In de ochtend van 16 september zat er maar liefst 26 mm regen in mijn regenmeter.
Het was echt herfstig met maar 13 graden. Daarna herstelde de natuur zich. want in de periode van 18 t/m 24 september was het prachtig weer.

Weerspreuk

Is September mild,
Dan wordt de winter wild.

Sible Waaijer