Weerman Sible seit:”Koud en buiig weekend”

Prachtige wolkenpartijen. Foto Sible Waaijer

LEMMER – Wat een week hebben we achter de rug beste lezers. Er trok een heel scala aan regen-, en hagelbuien over de Lemmer (ik ving sinds maandagochtend 35 mm regen op).  Daarbij was het ook nog eens koud. Dit alles werd u aangeboden door ´´depressie Renata´´, de ‘vrouwen van nu’ weten wie ik bedoel.

Vooral op de woensdag was het in Lemmer lange tijd droog. Een stukje naar het noorden tussen Heerenveen en Groningen vielen er dikke hagelbuien waarbij het zelfs wit werd. Wat een verschillen in een klein gebied. Maar ja en bui begint ergens en eindigt ergens.

Gisteren, donderdag hebben we kunnen genieten van een  (meest) droge dag. Terwijl we hier van genoten vormde zich donderdagmiddag ten noordwesten van Schotland een nieuwe storing. Deze storing brengt in het zuidwesten van Noorwegen sneeuw. Bij deze depressie horen allerlei fronten. Zo is er in de nacht van donderdag op vrijdag een occlusiefront overgetrokken. In de nanacht is het weer gaan regenen, bij ons is niet koud genoeg voor sneeuw.

Vandaag (vrijdag) stoomt de depressie via het Deense Esbjerg naar het Duitse Kiel en zorgt bij ons voor een sterke noordwesten wind en natuurlijk horen daar ook weer enkele buien bij.

Zaterdag komt het hogedrukgebied ten westen van Ierland in beweging. Het zal proberen de depressie weg te duwen. De depressie van vrijdag ligt zaterdag boven het grensgebied van Polen en Litouwen. Tussen het hoge en lagedrukgebied hebben wij te maken met een vieze koude noordnoordwestelijke stroming waarin enkele buien worden mee gevoerd. It bliuwt kâld.

Tja en dan die zondag he, tot en met woensdag had ik hoop op een droge zondag. Maar ja de natuur heeft hier toch een wat andere idee over. Waarom dan geen droge dag? Het hogedrukgebied wandelt van Engeland richting Zweden, Noorwegen en Finland. Je zou dan denken dat we genoeg bescherming krijgen, maar de depressie boven het oosten van Europa heeft nog genoeg power om wat buiengebieden richting ons land te duwen. In samenspraak tussen het hoog boven het noorden van Europa en de depressie boven het oosten van Europa ruimt de wind zondag wat verder door naar noordoostelijke richtingen.

Weekendverwachting

Vrijdag (gure dag)
Een afwisseling van soms wat zon, buien en een stevige wind.
Er staat een vrij krachtige tot krachtige noordwesten wind kracht 5-6 met enkele uitschieters in kracht 7.
10 graden.

Zaterdag (koud met enkele buien)
We krijgen weer een mix van wolken, zon en enkele buien.
Er staat een koude en vrij krachtige noordnoordwesten wind kracht 5 met enkele hogere uitschieters.
Het wordt maximaal 9 graden.

Zondag (toch niet droog)
De zondag begint in de ochtend droog met wat zon, in de middag meer wolken en enkele buien.
De wind komt uit het noorden tot noordoosten kracht 3-4 (of 5)
Met 10 graden is het te koud voor de tijd van het jaar. In de nacht van zondag op maandag is het koud met misschien wel nachtvorst.

Ontwikkelingen voor begin volgende week

Het blijft ook na het weekend nog aan de koude kant. De voornaamste toneelspelers op het weertoneel zijn nog niet in de stemming voor een langdurige mooiweerperiode met zacht voorjaarsweer. De wind blijft maandag en dinsdag uit het noordnoordoosten waaien. Wat verder ook opvalt, is dat er een actieve depressie voor de kust van Griekenland ligt. Woensdag kruipt er een kleine storing naar het noorden van Denemarken en het zuiden van Zweden. Hierdoor krimpt de stroming wat terug naar het noordwesten.

Weersverwachting begin volgende week

Maandag
Wolkenvelden, soms ook wat zon.
Er blijft kans op buien al zullen het er niet al teveel zijn.
Er staat een koude noordnoordoosten wind kracht 3-4.
9 graden. In de nacht van maandag op dinsdag ook koud met misschien wel nachtvorst.

Dinsdag
Droog met regelmatig zon.
Er waait een matige noordoosten wind kracht 3-4.
Het wordt weer een graad of 10.

Woensdag
Een afwisseling van wolken, zon en enkele buien.
Met 9 graden is het bijna 4 graden kouder dan wat het normaal zou moeten zijn.

Koningsdag

Tot slot kijk ik even naar Koningsdag het duurt nog wel een week maar toch. Het is op dit moment erg waarschijnlijk dat de wind op Koningsdag de zuidoosthoek tot zuidhoek gaat opzoeken. Het lijkt dan iets minder koud te worden. Of het droog zal zijn is nog onzeker, want er blijven wat storingen rond scharrelen. Ik ga op dit moment voor een dag met een lach (zon) en een traan (regenbui). Met 14 graden is het wat zachter dan dezer dagen. In de laatste dagen van april lijkt de temperatuur wat te stijgen. We gaan dan overdag richting de 17 graden.

Wist u dat?
Het vandaag 6 jaar geleden op 19 april 2018 zomers warm warm was met ruim 27 graden. Dat was extreem warm voor de maand april. Een jaar eerder (2017) werd het op 19 april niet warmer dan ruim 8 graden.
Dat was juist veel te koud.

Wist u dat?
Dat het vorig jaar op 19 april 2023 ook prachtig weer was? Met 14 graden hadden we vrij normale temperaturen. Er stond wel een stevige noordoosten wind.

Wist u dat?
In de huidige maand april de nachten te warm verlopen. We zitten op dit moment op 8,9 graden. Op basis van de laatste 30 jaar hebben we recht op het nachtgemiddelde van 5,4 graden. Een plus van 3,5 graad.

Wist u dat?
Het gemiddelde overdag op dit moment op 14,3 graden ligt. Op basis van de laatste 30 jaar hebben we recht op 12,9 graden. Een plus van 1,4 graden. De komende dagen gaan de gemiddeldes dalen.

Weerspreuk

Als de honden gras gaan eten,
komt er regen,
moet ge weten.

Sible Waaijer

Tot maandag met de volgende update…..