Weerman Sible seit:”Komende week wordt koude lucht verdreven”

LEMMER – Ja ja daar is/was hij zomaar even. Koning winter kwam in deze erg zachte novembermaand zomaar als een duveltje uit het doosje. Afgelopen vrijdagvond sloop hij ons land binnen en bracht ons een prachtige koude zaterdag met veel zon.

Zo begon ook de zondag maar algauw kon je aan de lucht zien dat er verandering opkomst was. Later zondagmiddag en begin van de avond viel de eerste natte sneeuw van het nieuwe winterseizoen. De temperatuurstijging heeft wat vertraging opgelopen, de koude lucht is wat taaier dan verwacht. Op deze maandagochtend 7.30 uur zien we grote temperatuurverschillen met +7 graden in Zeeland en -4 graden in het noordoosten van Groningen. In Lemmer lag de temperatuur in een mistig sfeertje net nog onder het vriespunt. De koude lucht is stroperig maar zal de strijd uiteindelijk gaan verliezen.

Weekverwachting

Maandag
Eerst nevel, daarna veel wolken en slecht soms wat zon.
In de loop van maandagavond volgt er meer regen.
De wind is waterkoud en komt uit het zuidoosten kracht 3-4.
Temperatuur loop langzaam op naar 4-5 graden. In de nacht van maandag op dinsdag ook enige tijd regen.

Dinsdag
Af en toe zon met een kleine buienkans.
De wind is zuidelijk kracht 4.
Met 7 graden is het iets te fris voor de tijd van het jaar.

Woensdag
We starten de dag droog.
In de tweede helft van de middag en 1e deel van avond volgt er weer wat regen.
De wind is opnieuw zuidelijk kracht 4.
Het wordt 9 graden.

Donderdag
Regelmatig zon en meest droog weer.
Er staat een matige zuidwestenwind kracht 3-4.
Het is zacht 11 graden.

Vrijdag
Af en toe zon maar ook enkele buien.
De zuidwestenwind is matig kracht 4.
10 graden

Tijdens het komende weekend blijven we zaterdag en zondag in een zachte zuid stroming. We hebben te maken met depressie op de oceaan en een hogedrukgebied boven het vaste land van Europa. Verder zie ik met grote belangstelling wat zich op weergebied afspeelt boven Russisch grondgebied. Hier wordt een knots van een hogedrukgebied in de steigers gezet. Gaat dit hogedrukgebied een aanval inzetten op de depressies op de oceaan?

Voorlopige weekendverwachting

Zaterdag
In de vroege ochtend een enkele bui, verder veel zon en droog.
De wind is zuidwestelijk kracht 3
Het wordt 10 graden.

Zondag
Veel bewolking en een enkele bui.
De wind is zuidelijk kracht 3.
8 graden

Spannend doorkijkje lange termijn zo richting begin december

Ja, en dan zien we eind november/eerste helft van december zoals vaker verschillen in de diverse berekeningen. Als het aan de Amerikaanse weermodellen ligt gaat het Russisch hogedrukgebied zich uitbreiden naar onze omgeving. In die setting krijgen we een oostenwind met kouder weer. Krijgen we na 5 december een aanval van koning winter?

Het iets betrouwbaarder Europese weermodel is terughoudend en gaat hier niet in mee.  Deze laat op de oceaan een hogedrukgebied ontstaan met lagedrukgebieden boven Scandinavië. In die setting ligt een vuil koud weertype op de loer. Blijft spannend. Vrijdag gaan we in het volgende weerbericht kijken welke kant het uitgaat.

Wist u dat?
Het 26 jaar geleden op 21 november 1996 guur weer was. Er trok een heel scala aan regel, hagel en natte sneeuwbuien over. Het was in die fase van november steeds koud novemberweer.

Wist u dat?
Het op 21 november 1998 ook winterweer was na een nacht met -4 graden. Een dag later op 22 november werd er voor het eerst geschaatst na een nacht met matige vorst. Op 23 november bleef het de hele dag vriezen, we spreken dan van een ijsdag. Ook op 24 november werd er nog geschaatst, dit was de laatste dag want op 25 november bracht een ijzelfront een einde aan de schaatsvreugde.

Wist u dat?
Er op 21 november 2008 flinke schade werd aangericht in het zuidwesten van Nederland. Het kwam tot fikse windstoten.

Weerspreuk

Als het vriest in November,
valt er sneeuw in December.

Sible Waaijer

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!