Weerman Sible seit:”Komende week weinig regen

LEMMER – In de nacht van vrijdag op zaterdag vielen er een paar honderd sneeuwvlokken waardoor het zaterdagochtend er een beetje winters uitzag. Het beeld werd er helemaal wat wazig toen er een kille mistdeken over Lemmer kwam te liggen. Het leverde een koude dag op, aan het eind van de middag kwam de zon ons nog even de gek aan steken.

In de nieuwe week zien we op deze maandag zien een hogedrukgebied boven Rusland liggen. Deze spreidt zijn tentakels nog net uit tot over onze omgeving. Voor de schaats/ winterliefhebbers heb ik voor deze week geen goed nieuws, want de echte winterkou kou gaat ons niet bereiken. Dinsdag houden we nog even een zwakke oostenwind. Woensdag krijgen we te maken met de invloed van een nieuw hoofdrolspeler op het weer toneel. Het is een hogedrukgebied ten Westzuidwesten van Ierland. Dit neemt de rol van het Russisch hogedrukgebied over. De wind draait van oost naar zuidwest. Donderdag en vrijdag duwt het hogedrukgebied steekt het Ierse hogedrukgebied een neusje tot over het zuiden van Scandinavië met als gevolg dat de wind toch weer even naar het noorden draait.

Verwachting voor de komende week

Maandag

Droog met veel wolken, misschien de  eerste helft van de middag een glimpje van de zon.

De wind is meest zwak uit oostnoordoost kracht 2.

4 graden.

Dinsdag

In de ochtend wellicht nog wat mist daarna veel wolken en soms wat zon.

Het blijft droog.

De wind is weer oostnoordoostelijk kracht 2.

Overdag 3 graden. In de nacht van dinsdag op woensdag temperaturen rond of iets onder het vriespunt.

Woensdag

Veel bewolking en droog weer.

Later woensdagavond een iets toenemende kans op een bui.

De wind is zuidwestelijk kracht 3.

Overdag 4 graden.

Donderdag

Een mix van wolken en zon.

In de ochtend is er nog kans op een bui.

De wind is noordelijk kracht 3.

Het wordt 7 graden.

Vrijdag

Af en toe zon en droog weer.

Er staat een matige tot soms kracht noordnoordoosten windkracht 4-5.

4 graden.

Weekendontwikkelingen

Op zaterdag en zondag krimpt de wind weer terug naar het west tot noordwesten. Het hogedrukgebied en zuidwesten van Ierland toont zijn spierballen. Toch proberen er aan de noordwestkant van het hogedrukgebied enkele buien tot ons door te dringen. Het zal de komende week moeten blijken hoe sterk de eerdergenoemde spierballen zullen zijn.

Zaterdag

Veel bewolking en meest droog.

De wind is eerst zuidwestelijk kracht 3-4, later noordwestelijk kracht 3-4.

5 graden.

Zondag

Veel bewolking met vooral in de middag en avond een buienkans.

De wind is matig tot vrij krachtig kracht 4-5.

Het wordt maximaal 6 graden.

Doorkijkje lange termijn

Maandag 30 januari en dinsdag 31 januari trekt er een depressie met bel koude lucht in de bovenkamer op 5,5 km hoogte richting Duitsland. Dit zorgt die dagen voor een vrij krachtige tot krachtige west tot noordwestenwind met wellicht uitschieters in kracht 7 tot 8. We gaan het zien en voor de schaatsliefhebbers heb ik de komende 14 dagen geen goed nieuws.

Wist u dat?

Er vandaag 28 jaar geleden 1995 een west zuidwesterstorm over ons land trok. De dag daarvoor viel er op 22 januari 28 mm regen. Enkele dagen later kwam het tot overstromingen in het zuiden van Limburg.

Wist u dat?

Dat het een jaar later in 1996 zeer koud was. Op 23 januari was het zeer koud :bij een harde oostenwind werd het overdag niet warmer dan -3 graden. Op 24 januari hadden we gevoelstemperaturen van 15 graden. De rest van de maand januari bleef het zeer koud.

Wist u dat?

Dat er de vorige 3 winter maanden in totaal 211 mm regen viel. In deze winter is er in december en januari tot nu toe al 173 mm regen gevallen. En dan moet februari nog komen. Conclusie is dat deze winter natter gaat worden dan de vorige.

Weerspreuk

De tijd waarin de zon lijkt te wachten,

Noemt men ook wel: de nachten.

Sible Waaijer

 

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!