LEMMER – Beste lezers voordat we het over het weer gaan hebben wens iedereen een gezond en vredevol 2023 toe. Voordat ik ga vooruitkijken kom ik even terug op het jaar 2022. Het jaar verliep iets aan de droge kant. Er viel over het hele jaar 699 mm. (normaal valt er ongeveer 830 mm). De maand maart verliep heel erg droog met maar 12 mm regen (normaal valt in deze maand 63 mm). Februari 2022 verliep erg nat (inclusief een fikse storm) met 102 mm regen (normaal valt er 55 mm). Het totale jaar 2022 verliep wat te warm met een jaargemiddelde van 11,3 graden (normale gemiddelde is 10,5 graden). De koudste nacht van 2022 was die van 13 op 14 december met een laagste temperatuur van -8 graden. De warmste dag van 2022 was de 19 e juli met maar liefst 35 graden. De koudste dag van 2022 was 18 december met een maximum van 0 graden.
Ontwikkelingen voor de komende week
Na de regenachtige oudejaarsdag beleefden we op nieuwjaarsdag de eerste meevaller van het jaar. De dag verliep zelfs droog, de natuur hield zijn water lang op en liet het pas zondagavond lopen. Op deze maandag ligt er een depressie in het zeegebied tussen Engeland en het zuiden van Noorwegen. Aan de zuidkant van deze depressie hebben wij te maken met zachte en af en toe natte condities.
Dinsdag kunnen we even profiteren van een hogedrukgebied wat zich uitstrekt van Spanje tot over het midden van Europa. Tegen de dinsdagavond arriveert ten westen van Schotland een nieuwe depressie: deze gaat voor een weersverslechtering zorgen. Op woensdag kunnen wij optimaal van deze depressie “profiteren”
Donderdag komen wij weer even in rustiger vaarwater. Ik heb dan ook even mooi tijd om eens te kijken of koning winter na het kerstreces weer wat in beweging komt. Het antwoord is ja. Donderdag en vrijdag zien we boven het noorden van Scandinavië de luchtdruk omhooggaan. Terwijl er een depressie over Wit-Rusland naar het oosten trekt komt er een flinke bel met koude lucht in beweging. De vorstgrens vordert gestaag tot aan het noorden van Denemarken terwijl de vorst in Rusland en Scandinavië verder toeneemt. Wij komen niet in deze koudere lucht omdat depressies ten westen van ons dit tegengaan.
De verwachting voor de komende week
De menje (maandag)
Veel bewolking met en afwisseling van droge perioden en soms wat regen.
Wind zuidwest tot west kracht 3.
8 graden.
De tiisje dinsdag)
Eerst lange tijd droog met een knipoog van de zon, later in de middag en avond wat regen.
De wind zuidzuidwest kracht 3-4, later tot in kracht 5
7 graden.
De wainsje (woensdag)
Veel bewolking met een heel scala aan buien en veel wind.
Wind zuidwest kracht 5-6(7)
11 graden.
De tongersje (donderdag)
Veel bewolking en een afwisseling van droge perioden en soms wat regen.
De wind is westzuidwest kracht 4.
9 graden.
De freed (vrijdag)
Eerst bewolkt en vooral in de ochtend wat regen, middag en avond meest droog met nog een knipoog van de zon?
De wind westenwind eerst soms krachtig kracht 6, later in de ochtend afnemend uit westnoordwest kracht 3-4.
7 graden.
In het weekend worden de tegenstellingen groter op het weertoneel. Boven het noordoosten van Europa slijpt koning winter de messen. Aan de andere kant ontwikkelt zich een diepe depressie ten westen van IJsland. Dit levert een scherpe grens tussen zachte en koude lucht waarbij wij aan de zachte kant blijven. De neerslagverwachting voor het komend weekend is op dit moment nog wat moeilijk in te schatten.
De sneon (zaterdag)
Veel bewolking en regelmatig regen.
De wind is eerst zuidoost later zuidwestelijk kracht 4-5.
Het wordt maximaal 10 graden.
De snein (zondag)
Veel bewolking en soms wat regen.
Wind is zuidelijk kracht 4-5.
9 graden.
Doorkijkje lange termijn
De huidige zachte periode zet zich deze week voort, al gaan de scherpe warme kantjes er wel wat af. Volgende week (3 t/m 11 januari) wordt het uiteindelijk allemaal wat normaler zonder dat koning winter snode plannen heeft. Op de lange termijn komen er wel eens wat winterse weerkaarten met noordelijk gelegen hogedrukgebieden uit de hoge hoed. Vooral op 32-36 km hoogte (poolwervel) staat er een verandering op stapel. Wat deze veranderingen in de tweede helft van januari gaan opleveren is gewoon ouwachtsje (afwachten). It wurd wol wat spannender…
Wist u dat?
Het in de nieuwjaarsnacht niet kouder is geweest dan minimaal 10,5 graad. Dit was een groot verschil met 1997, want toen wees de thermometer maar liefst -12,5 graad aan.
Wist u dat?
Het vorig jaar (2022) in januari erg zacht was. In nachten kwam het maar 2 keer tot lichte vorst. Dit gebeurde op 10 en 11 januari.
Wist u dat?
De decembermaand van 2022 ondanks het warme einde van de maand toch gemiddeld iets te koud is verlopen. Dit was voor het eerst sinds decmber2010.
Wist u dat?
De decembermaand in het IJslandse Reykjavik erg koud is geweest. Het was de koudste decembermaand sinds 100 jaar. Er sneuvelen de laatste tijd regelmatig koude records zie Amerika en Canada.
Weerspreuk
Als in Januari de muggen zwermen,
dan kunt ge in Maart de oren wermen.
Sible Waaijer