Weerman Sible seit:”Hoe een verwachting niet uitkwam”

LEMMER – Wat een rotstreek, hoe een verwachting niet uitkwam. Toen ik zaterdagochtend de weerkaarten bekeek heb ik eerst eens even goed mijn ogen goed uitgewreven. Wat schetste mijn verbazing? Het grote Europese model kwam plotsklaps toch met die hongerige buien op de proppen.

Een dag eerder op de vrijdag schreef ik nog dat de buien ons zondagweer niet zouden verknoeien. Helaas was het hogedrukgebiedje in omgeving van Oslo niet mans genoeg om dat te keren. De depressie net ten zuiden van Engeland was toch zo vriendelijk om ons zondag een regengebied te serveren. Zoiets noem ik een rotstreek , maar dit hoort er allemaal gewoon bij beste lezers. (Het is maar een verwachting). Het leven zit vol verassingen. In plaats van droog weer viel er zondag 7 mm regen. In plaats van zon hebben we de zon vrijwel niet gezien. En in plaats van 23 werd het ruim 19 graden.

Komende week zon, buien en soms een sterke wind

Deze week loopt er een depressietrein ten noorden van Nederland. Dit noemen we de straalstroom, dit is een zeer sterke wind op 9-10 hoogte. Ik noem het ook wel eens de hoofdrijbaan van de depressies.
Op deze maandagochtend was in alle vroegte al te zien dat het niet pluis is in de bovenkamer. De depressies vuren enkele pittige fronten op ons af, waarbij het woensdag de betere dag van de week wordt.
Wat ook opvalt is ‘’My friend the wind’’ laat zich dinsdag en woensdag goed merken.

Zoals de weervlag er nu bij hangt, zien we vrijdag een depressie uitzakken tot over onze omgeving. Dit is niet het enige want heel ver weg op de oceaan ontwikkelt zich een groot spinnenweb. Een spinnenweb hoor ik u denken wat sille wy no belibje? Ik spreek hiervan wanneer zich een grote actieve depressie met veel wind ontwikkelt. De grote vraag is wat dit monster gaat doen?

Op dit moment lijkt hij voor anker te gaan ver weg op de oceaan. Als reactie op dit lagedrukgebied lijkt zich in onze omgeving een nieuw hogedrukgebied te gaan ontwikkelen. Hoe mooi zou dat zijn want dan krijgen we vanaf het komend weekend hier juist beter weer.

Verwachting komende week

Maandag
Een afwisseling van zon en buien.
De zuidwesten wind is matig tot vrij krachtig kracht 4-5.
21 graden.

Dinsdag
Af en toe zon, overdag soms een buitje, in de avond wat vaker regen.
De west- zuidwesten wind is vrij krachtig tot krachtig kracht 5-6.
Er zullen zeker hogere uitschieters gaan voorkomen.
Het wordt maximaal 19 graden.

Woensdag (beste dag van de week)
Zonnige perioden en waarschijnlijk gewoon een droge dag.
De zuidzuidwesten wind is gemiddeld kracht 5.
22 graden.

Donderdag
Vroege ochtend nog een zonnetje.
Daarna al gauw meer wolken en af en toe regen.
De wind is zuidelijk kracht 4-5.
21 graden.

Vrijdag
Zon en buien.
De wind is weer zuidelijk kracht 4-5.
17 graden.

Weekendverwachting
Zaterdag zitten we nog een beetje opgescheept met de naweeën van een buienstoring. Zondag krijgen we te maken met een weersverbetering die wordt geregisseerd door de opbouw van een hogedrukgebied. Het hogedrukgebied gaat de concurrentie aan met de grote depressie op de oceaan.

Zaterdag
Zon en buien.
De wind is noordwestelijk kracht 4,
Heb ook nog een zuidwesten 4 in de aanbieding.
Er zijn 2 opties.
Het is beide gevallen wel vrij koel met 16 graden.

Zondag
Af en toe zon met misschien voor de koffie in de ochtend nog een bui.
In de middag zeker droog bij een zuidzuidwesten wind kracht 3-4.
18 graden.

Doorkijkje lange termijn maandag 25 t/m donderdag 28 september weer een verbetering?

Zoals al eerder beschreven zien we in deze periode het weer wat opknappen. We hebben deze fase een mix van wolken en mooie zonnige perioden. De temperatuur probeert nog te flirten met de 20 graden grens!! Mijn onderbuik gevoel zegt dat we dit soort weer ook regelmatig in de maand oktober gaan krijgen. Dus mensen we krijgen echt nog wat leuke herfstdagen.

Wist u dat?
We in de huidige septembermaand al 7 warme dagen (meer dan 25 graden) hebben gehad. Vorig jaar (2022) waren dat er 5. In 2021 waren er 3, en in 2020 2 keer zo’n dag. In 2019 kwam het tot geen enkele warme dag.

Wist u dat?
Er in de maand september normaal ongeveer 76 mm regen valt. De teller staat op dit moment na 17 september op 28 mm regen

Wist u dat?
Het vorig jaar vandaag de 18e september koud was met maar 13,4 graden. Op 18 september 2014 was het juist weer zomers warm met 25 graden.

Weerspreuk

Regent het in september,
Dan valt kerst in december.

Sible Waaijer