Weerman Sible seit:”Droog en fris weekend”

LEMMER – Beste lezers nu we aan de tweede helft van de winterperiode gaan beginnen, kijken we kort terug wat heeft de eerste helft ons nou heeft gebracht. Van 7 t/m 18 december was het koud met zelfs even schaatsplezier. Vanaf 20 december ging de temperatuur in de lift. Aan dat veel te zachte weer is de afgelopen week een einde aan gekomen. Het is normaler januari weer geworden ,maar van echt winterweer is geen sprake. Wereldwijd valt het naast hoge temperaturen ook op dat het in grote delen van het noorden van Europa opvallend koud is. Er sneuvelen hier en daar regelmatig koude records.

Hoe gaat het nou verder? Op deze vrijdag ligt er een klein lagedrukgebied net ten noorden van de Wadden. Het systeem wandelt langzaam door richting België. Dit zorgt vooral in het midden en zuidoosten van ons land voor sneeuw. Bij ons in het noorden is het koud maar valt er geen sneeuw, hooguit een regen of natte sneeuwbui.

In de nacht van vrijdag op zaterdag ontstaat er een hogedrukgebied. Koning winter is ook bij deze actie betrokken: deze vestigt een hoofdstation boven het zuiden van Noorwegen. De koning zoekt een weg om ons te bereiken. In eerste instantie lijkt dit te lukken maar het is maar een schijnbeweging beste lezers. Iets verder weg zien we zondag boven Polen een depressie met een groot sneeuwgebied ontstaan. Deze trekt tegendraads naar het westen naar Duitsland. Onze oosterburen zullen in grote delen van het land met sneeuwval te maken krijgen. Naarmate het sneeuwgebied Nederland nadert gaat de fut eruit. Gevolg is geen sneeuw in onze omgeving.

Verwachting

Vrijdag

Het eerste deel van de dag veel bewolking met vooral in de ochtend misschien nog een schampschot van het neerslaggebied boven het midden en zuidoosten van Nederland.

Wind eerst zuidzuidwest kracht 2-3,in de ochtend enkele uitschieters in kracht 5.

In de middag wordt de wind oostelijk kracht 3-4.

Later op de dag klaart het op.

Met maximaal 3 graden is het aan de frisse kant.

Nacht van vrijdag minimaal -2 graden.

Zaterdag

Droog met af en toe zon.

De wind is zwak uit noord tot noordoost kracht 2.

Het wordt maximaal 3 graden.

In de nacht van zaterdag op zondag kans op mist met minimaal -2 graden.

Later in de nacht wat oplopende temperatuur.

Zondag

Droog met een mix van wolken, zon en nevel.

De wind is noordelijk, meest kracht 3.

Het wordt maximaal 3 graden.

In de nacht van zondag op maandag minimaal -1 graad.

Hoe gaat het verder na het weekend…

Maandag ligt koning winter boven Rusland de echte kou ligt ten oosten van Moskou. De koning probeert ons een lange arm toe te steken maar eigenlijk is de arm te kort. Via Duitsland sijpelt er een beetje kou naar ons land maar daar blijft het bij. Dinsdag gaat een ander hogedrukgebied te macht overnemen. De Rus verliest de invloed, ten westen van Ierland wordt dit hoog in de steigers gezet. Ondertussen ontwikkelt zich een depressie boven het noorden van Noorwegen. De wind wordt bij ons weer tot noordwest: dit is geen goed nieuws voor de schaatsliefhebbers onder ons. Vanaf woensdag wordt het weer wat zachter.

Verwachting begin volgende week

Maandag

Droog, veel bewolking en koud weer.

De wind is zwak zuid zuidoostelijk kracht 3.

Maximaal 2 graden.

Nacht van maandag op dinsdag temperatuur rond het vriespunt.

Dinsdag

Droog, koud, bewolking en wellicht nevelig weer.

De wind is zwak tot matig uit zuidzuidwest kracht 3.

Het is koud met 2 graden.

Wist u dat?

In januari 2013 de maand januari erg zacht begon:  op de 3 januari was het 11 graden. Op 9 januari trok er een regenfront voorbij dat 11 mm regen opleverde. Dit was de inleiding tot een weersverandering met lichte sneeuwval op 12 januari. In de nacht van 13 op 14 januari vroor het matig met zomaar een ijsdag op 14 januari. Dit was het begin van een vorstperiode. Op 17 januari werd er geschaatst op de ijsbaan en het buitenwater. Vandaag precies 10 jaar geleden op 20 januari was het ijzig koud schaatsweer. Toen er op 21 januari ook nog eens 4 cm sneeuw viel, was het een winterwonder land. Op 6 januari kwam het tot ware sneeuwjachten gevolgd door dooiweer.

Wist u dat?

Het vandaag precies 16 jaar geleden (2007) erg zacht was op 20  januari met bijna 12 graden. In 2013 werd het op 20 januari niet warmer dan -2 graden.

Wist u dat?

De gemiddelde nacht temperatuur in de periode 10 t/m 20 januari in het jaar 2001 gemiddeld -5,3 graden was. Dat was erg koud. Dit jaar 2022 is het gemiddelde 4,7 graden.

Weerspreuk

Kraait de haan bij avond of bij nacht,

Dan wordt er ander weer verwacht.

Sible Waaijer

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!