Weerman Sible seit:”Dit weekend zomaar plaagstootje van koning winter”

LEMMER – Beste lezers wat ik ben ik blij dat weer even een stukje mag schrijven. Waarom? Nou er is van alles aan de hand. De afgelopen week had de natuur een goed gevoel van timing, de regen viel vaak in nachtelijke uurtjes. Maandag t/m woensdag bracht ons overdag vaak wel droog weer Alleen gisteren donderdag zorgden regen en wind ook overdag voor een herfstachtige sfeer. Dit waterballet hadden we te danken aan een touwtrek wedstrijd tussen oprukkende koude lucht en zachtere lucht in onze omgeving. Het is een kwestie wie krijgt de meeste invloed.

De touwtrekwedstijd wordt gehouden tussen een winters hogedrukgebied boven Finland en lagedrukgebieden met zachte lucht op de oceaan. In de loop van vrijdag sijpelt er langzaam koudere lucht naar Lemmer en omstreken. Zaterdag zit het winterse hogedrukgebied boven Finland op de troon en zitten wij zomaar in de koude lucht. Het is meer tijdelijk overigens.

Weekendverwachting

Vrijdag (In de loop van de kouder)

Veel bewolking op een enkel drupje na blijft het droog.

Er steekt een steeds kouder wordende oostenwind kracht 3-4 op.

We starten nog met 8 graden.

Halerwege de vrijdagavond is het nog +3 graden, bij een vrij krachtig oostenwind kracht 5. Brr…..

In de vroege ochtend van zaterdag 19 november daalt de temperatuur naar – 2 graden.

Zaterdag (winters koud)

Koud, droog met mooie zonnige perioden.

De wind is koud en komt uit het oosten kracht 3-4.

Met maximaal 3 graden is het gewoon koud. De nacht van zaterdag op zondag verloopt koud met een laagste temperatuur van -3 graden.

Zondag (waterkoud)

De bewolking zal overheersen met in de middag en avond een af en toe regen.

Er is zelfs kans op een enkele natte sneeuwlok.

Daarbij staat een kille zuidoostenwind kracht 3-5.

 

Later op zondagmiddag en avond trekt er een depressie vanuit Engeland de Noordzee op. De wind draait naar het zuidwesten en stroomt er weer wat minder koude lucht ons luchtruim binnen. Zondagavond gaan de temperaturen langzaam wat omhoog.

Ontwikkelingen voor volgende week

Maandag geeft het winters hogedrukgebied langzaam steeds meer ruimte waardoor de depressie boven Engeland en Ierland de zachte lucht nog wat verder doorblazen naar het oosten. Dinsdag en woensdag en donderdag heeft de depressie op de oceaan duidelijk de meest invloed en heeft de kou zich terug getrokken tot aan de Poolse grens, boven Scandinavië blijft het overigens wel koud. Voor volgende week vrijdag zijn er op dit moment 2 scenario’s

Scenario 1

We krijgen een stevige westenwind met af en toe regen en 10 graden.

Scenario 2

het hogedrukgebied boven Finland en Rusland tankt nieuwe energie en probeert de koudere lucht weer iets naar het westen te duwen. IK ga er op dit moment voor dat het vrij zachte novemberweer terug komt. Maandag gaan we kijken of dit ook echt zo is.

Verwachting begin volgende week

Maandag

Af en toe zon met soms een bui.

De wind is matig kracht 3-4 en komt eerst uit zuidwest later meer zuidzuidoost.

Het wordt 7 graden.

Dinsdag

Af en toe zon en meest droog.

De wind is zuidoostelijk kracht 3-4.

7 graden.

Wist u dat?

Dat het 27 jaar geleden (1995) op de 18 e November diverse regen, hagel en natte sneeuwbuien vielen. Het was een gure dag. 4 jaar later (1999) verliep de 18 e november ook zeer guur, het werd overdag niet warmer dan 5 graden.

Wist u dat?

De novembermaanden van 1996,2000,2008,2009,2015 en 2019 kletsnat verliepen. In al deze maanden viel er meer dan 100 mm regen. Vorig jaar viel er maar 38 mm regen. Normaal valt er 82 mm novemberregen.

Wist u dat?

November 2011 kurkdroog verliep met maar 3 mm regen. De teller staat in de huidige maand 2022 op 73 mm regen.

Weerspreuk

Zwaait de winter in november al met zijn staf,

zijn rijk is van korte duur voor straf.

Sible Waaijer

 

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!