Weerman Sible seit:”Deze week heel aardig met soms een bui”

LEMMER – Nou beste lezers we hebben het licht gezien. Afgelopen vrijdag op zaterdag was het zover: een uniek weerverschijnsel het noorderlicht. Je kunt er verre reizen voor boeken maar het was nou live in Lemmer en omgeving waar te nemen. In één woord fantastisch. Wat zonnevlammen al niet teweeg kunnen brengen?.

Een zonnevlam is een explosie op het oppervlak van de zon, die ontstaat door het plotseling vrijkomen van energie die wordt vastgehouden in de magnetische velden. Er ontstaat straling over het hele gebied van het elektromagnetisch spectrum, van radiogolven en röntgenstraling. Zonnevlammen zijn zeldzaam, maar komen zo af en toe voor. Dit is afhankelijk van de cyclus. De zon doorloopt een cyclus van ongeveer 11 jaar waarin zonnevlekken en zonnevlammen toenemen en afnemen. Tijdens het hoogtepunt van de zonnecyclus zijn meer zonnevlammen, terwijl ze tijdens het dieptepunt minder vaak voorkomen. Dit patroon wordt veroorzaakt door veranderingen in het magnetisch veld. Tja, mensen tis me wat, het kan zelfs leiden tot grootschalige stroomstoringen.

Vooruitzichten

We gaan gauw verder kijken hoe het verder met het weer gaat. Maandag hebben we nog rugdekking van een hogedrukgebied ten noorden van Gdansk. Het zorgt nog altijd voor aangename temperaturen. Maar langzamerhand moeten we toch eens naar het westen kijken. Ten zuidwesten van het Ierse Dingle ligt een depressie met bewolking en wat regengebieden. Wat is deze depressie van plan?

Je kon op deze maandagochtend in alle vroegte al zien dat het niet helemaal pluis in de lucht was. Er waren buien verklikkers te zien…… De rest van de komende week zien we een depressie in het zeegebied tussen Ierland en Frankrijk liggen. Deze deponeert zo af en enkele buien die vooral in het zuidwesten van ons land gaan vallen.

In het noordoosten van Nederland is er een soort van beschermengel die ons wil behoeden voor de buien. De beschermengel is een hogedrukgebied boven het noorden van Europa. De grote vraag is deze week in hoeverre de buien zullen opdringen richting onze omgeving. Ik houd het op een aardige week met soms een spontane bui, aangeboden door de eerder genoemde depressie.

Weekverwachting

Maandag
Een afwisselingen van zon en wolken.
Vooral in de middag een grote(re) buienkans.
De zuidzuidoosten wind is meest matig kracht 3.
Het is nog altijd warm met 23 graden.

Dinsdag
Een droge dag met zon en bijna zomerse temperaturen.
Er staat een matige soms vrij krachtige zuidoosten wind kracht 4 (5)
24 graden.

Woensdag
Overdag droog met regelmatig zon.
Tegen de avond en in de avond toenemende kans op een bui.
Er staat weer een matige zuidoosten wind kracht 3-4.
23 graden.

Donderdag
Regelmatig zon en vooral in de middag kan er een enkele bui vallen.
De wind is een beetje zoeken maar meest oostnoordoost kracht 3.
Het wordt met 19 graden een tikkie minder warm maar nog best genoeg.

Vrijdag
Droog met een mix vaan wolkenvelden en zon.
Er zijn wel buien in de buurt maar met wat geluk komen deze niet verder dan het zuiden van ons land?
De wind is noordoost tot zuidoost kracht 3-4
21 graden.

Weekendontwikkelingen

Zaterdag en zondag probeert het lagedrukgebied vanuit Frankrijk zijn tentakels uit te spreiden tot over ons gebied. De vraag is: Blijven de buien boven boven Frankrijk, of rukken ze toch op naar het noorden. Is gewoon niet duidelijk.

Voorlopige weekendverwachting

Zaterdag
Af en toe zon maar ook kans op een bui.
De matige wind pendelt heen en weer tussen zuidoost en noordoost kracht 3-4.
Het wordt 18 graden.

Zondag
Af en toe zon met ook hier weer kans op een bui.
De matig wind is meest oost tot zuidoost kracht 3-4.
Met 19 graden is het te zacht voor de tijd van het jaar.

Doorkijkje voor Pinkstermaandag

Ook op pinksterdagmaandag is de buien situatie onzeker. Er ligt zoals het nu lijkt een depressie in onze buurt, daardoor is er een reële kans op enkele buien. De wind is waarschijnlijk niet al te sterk. Windrichting is nog onduidelijk.

Wist u dat?
Het 14 jaar geleden op 13 mei 2010 koud mei weer was, het werd niet warmer dan 10-11 graden.

Wist u dat?
We in de huidige maand mei al 2 zomerse dagen hebben gehad van boven de 25 graden. In mei 2022, 2021 en 2020 is dit niet gebeurd.

Wist u dat?
Het op 27 mei 2017 al eens tropisch warm was met ruim 30 graden. Dit komt overigens niet vaak voor.

Wist u dat?
Er vorig jaar jaar (2023) in de hele maand mei 13 mm regen viel. Dit staat in schril contrast met mei 2021. Toen was het kletsnat met 140 mm mei regen. De teller staat dit jaar (2024) inmiddels op 5 mm.

Wist u dat?
De IJsheiligen bijna voorbij zijn? De periode duurt van 11 t/m 14 mei.

Weerspreuk

Heb je donder in Mei,
dan hoort daar vaak hagel bij.

Sible Waaijer