Weerman Sible seit: “Zaterdag mooi, zondag nat”

LEMMER – Zoals we merken verblijven we in zachte, soms zeer zachte februari lucht. De februari warmte doet me denken aan de weerspreuk van afgelopen 2 februari. De spreuk was: Februari is nooit zo fel, of het levert zijn 3 zomerse dagen wel. Op temperatuurgebied leek het de afgelopen dagen zeker wel zomer alleen ontbrak de zon. Afgelopen donderdag was het helemaal bar en boos met hoge temperaturen. Op deze vrijdag ligt ervoor de zuidwestkust van Noorwegen een depressie deze vuurt een koufront op ons af. Rond 13.00-14.00 uur passeert dit koufront ons. Dit gaat gepaard met wat buiengekletter.

Zaterdag liggen we tussen twee depressies in, het koufront van vrijdag ligt oostelijk van ons. Aan de andere kant zien we westelijk van Ierland alweer een nieuwe depressie opdoemen. Deze passeert ons zondag, de 2e dag van het weekend verloopt in natte sferen. We moeten eerst maar genieten van een droge zaterdag.

Weekendverwachting

Vrijdag-vooral in de middag enkele uren nat

Af en toe zon met vooral vanaf het middaguur enkele buien.

De matige zuidwest-, tot later westen wind is matig kracht 3-4.

11 graden.

Zaterdag-droog, rustig met wat zon

Droog met regelmatig een lekker zonnetje.

De wind is zwak en is wat variabel, de hoofdrichting is westnoordwest kracht 2.

9 graden.

Zondag-nat, nat…

Veel bewolking en regelmatig regen.

De wind is meest zuidelijk kracht 3.

9 graden.

Ontwikkelingen begin volgende week

We starten maandag in een soort van niemandsland beste lezers. In dit niemandsland cirkelen enkele gebiedjes met regen mee. Zo af en toe snuffelen deze gebiedjes aan onze omgeving. Verder valt op dat een hogedrukgebied in de Golf van Biskaje zijn arm wil uitsteken en ons wil beschermen tegen actieve depressies. Een stuk verder weg, ten zuiden van IJsland, ontwikkelt zich een actieve depressie. Dinsdag gaat de grote depressie ten zuiden van IJsland proberen terreinwinst te boeken. Dit lukt maar ten dele. Het hogedrukgebied boven de Golf van Biskaje blijft en wil tegengas geven.

Verwachting begin volgende week

Maandag

Afwisseling van veel wolken met soms wat zon.

Er is een hele kleine kans op een bui.

De wind is westzuidwest soms wat westnoordwest kracht 3-4. Of west noordwest kracht 3.

9 graden.

Dinsdag

Veel bewolking met maar een enkele bui, de droge perioden zullen overheersen.

De wind is matig en komt uit westzuidwest kracht 4-5.

8 graden.

Doorkijkje lange termijn

Voor de liefhebbers van natuurijs begint de tijd te dringen. Ondanks de aanwezigheid van koning winter in het noordoosten van Europa lukt het koning winter niet om in ons land voet aan wal te krijgen. In de tweede helft van volgende week neemt de invloed van de eerder genoemde depressie eerder toe dan af. Koning winter krijgt ook dan geen kans, de kansen op natuurijs zijn ook in de tweede helft van de maand februari verkeken. We moeten ons maar focussen op het voorjaar lijkt mij.

Wist u dat?

Op 16 februari 2018 het weercijfer een 10 was. Het was een fantastische dag met veel zon en totaal geen wind.

Wist u dat?

Het de afgelopen 30 jaar op 16 februari overdag nooit is gekomen tot een ijsdag. Een ijsdag is een dag waarbij de temperatuur de hele dag onder het vriespunt blijft. De koudste 16 februari was die van 2003 met overdag een hoogte temperatuur van + 0,7 graden. De warmste was die van 2020 waarbij het 13,6 graden werd.

Wist u dat?

Van de afgelopen 30 februari maanden. Er 8 te koud verliepen. Er 5 normaal verliepen, en dus 17 te warm zijn verlopen.

Wist u dat?

Er afgelopen nacht een nieuw oud record is verbroken. Het werd afgelopen nacht niet kouder dan 10,3 graden. Het oude record met 10 graden van 4 februari 2004 is daarmee uit de boeken. Gisteren, donderdag 15 februari was het ook erg zacht met 13,5 graad. Dit was geen februari record want op 24 februari 2021 was het warmer met 17,3 graden. Heel vroeger was het ook wel eens warm. IK heb het niet meegemaakt maar daar hebben we geschiedenisboeken voor. Zo was het op 28 februari 1959 ook al eens 16,2 graden.

Weerspreuk

Is Februari zacht,

dan brengt de lente vorst bij nacht.

Sible Waaijer