Weerman Sible seit: “Zachte zaterdag, paasmaandag regen”

LEMMER – Een week geleden werd de mensheid in extase gebracht. Door diverse weerprofeten werd ons een warm paasweekend met veel zon beloofd. Ik was begin deze week al een beetje sceptisch over deze uitlatingen want je belooft wat hé.

Nu het paasweekend daar is, blijkt toch dat we het maar gewoon redelijk paasweer noemen. Zeker op zaterdag ligt de temperatuur op best een aangenaam niveau, we hebben dan niets te klagen. Op paasmaandag krijgen we last van een ”paasdepressie”. De paashaas loopt een nat pak op, er is een grote kans op af en toe paasregen. Hoe steekt dit nou allemaal in elkaar?

Op deze goede vrijdag en zaterdag ligt er een depressie ten westen van Ierland. Deze duwt af en toe een gebied met wat regen over ons deel van Europa. Paaszondag krijgen we een beetje hulp van een klein gebiedje van wat hogere druk. Deze onderdrukt de buien van de Ierse depressie.

Het wel zo dat later op zondag een activerend regengebied boven Frankrijk een nieuwe aanval inzet. Dit zullen we Paasmaandag wel moeten bekopen met een regengebied. De nieuwe jonge depressie behorend bij het moedersysteem ten westen van Ierland ligt paasmaandag boven België en en het zuiden van Nederland. Later op maandag trekt de depressie via onze omgeving naar Duitsland. Dit is toch even wat anders dan paaswarmte met veel zon en warmte.

Verwachting voor het lange paasweekend

Goede Vrijdag

Een mix van wolken, zon en (een) enkele bui(en).
Er staat een matige zuid tot zuidwestelijke wind kracht 3-4.
12 graden.

Zaterdag- een stuk zachter tijdens de watersportdag in Lemmer
We hebben opnieuw een afwisseling van zon, wolken.
Er is kans op een enkele bui.
De wind is zuidelijk kracht 3-4,in de middag en avond een meer variabele wind kracht 2-3
17 graden. Ja en dan is het weer zover beste lezers, in de nacht van zaterdag op zondag gaan we weer over naar de zomertijd, de klok gaat een uur vooruit.

Paaszondag
Een afwisseling van zon en bewolking, waarbij het droog blijft.
De zuidoosten wind is matig kracht 3-4
13 graden.

Paasmaandag-minste dag van het paasweekend (dit is geen 1 april grap)
Een afwisseling van veel wolken en af en toe regen.
De wind is veranderlijk, kracht 3 met oostelijk als hoofdrichting.
10 graden.

Na het paasweekend ligt dinsdag de regendepressie van Paasmaandag ten noordoosten van het Duitse Rostock. Aan de achterkant van deze depressie steekt er een stevige westelijk wind op. Als we denken dat het droog blijft, hebben we het mis. Want de depressie tovert een 2e regen/buiengebied uit de hoge hoed. Gevolg is dat het dinsdag 2 april ook mager april weer is.

Woensdag komen we langzaam onder invloed van een nieuwe depressie die ten westen van het Ierse Cork opdoemt. Deze presenteert ons woensdag ook weer enkele gordijnen met regen. We kunnen dus stellen dat het na de Paasdagen ook wisselvallig voorjaarsweer blijft met natuurlijk ook wat betere momenten met wat zon.

Dinsdag
Veel bewolking met af en toe regen.
Er staat een matige tot vrij krachtige west- tot noordwesten wind 4-5.
11 graden.

Woensdag
Een mix van zon, wolken en buien.
Er staat een matige tot vrij krachtige zuidzuidwesten wind kracht 4-5.
12 graden.

Doorkijkje lange termijn

Ook richting het 1e weekend van 6-7 april blijven depressies met buien-, en regengebieden warme belangstelling houden voor onze omgeving. Ik kan nog niet een periode met zonnig en stabiel voorjaarsweer beloven. Het voorjaar van 2024 gaat met vallen en opstaan. Op het gebied van temperatuur hebben we eigenlijk ook niks te klagen.

Waar we wel wat kritisch naar mogen kijken zijn de werkuren van de zon. De zon is al een half jaar met vakantie…….

Wist u dat?
Er op 28 en 29 maart 1995 zware sneeuwbuien vielen.

Wist u dat?
Het in deze maart periode in het jaar 2003 prachtig weer was. De zon scheen van ‘s ochtends vroeg tot zonsondergang. Met 16-17 graden was het heel anders dan in 1995.

Wist u dat?
Dat het in maart 2014 ook heerlijk weer was. Bij een lekker zonnetje was het dagelijks een graad of 18.

Wist u dat? 
Het op 31 maart 2021 erg warm weer was voor de tijd van het jaar. Het werd maar liefst 23 graden. Een jaar later, op 31 maart 2022 hing de weervlag er heel anders bij. Er stond de hele dag een gure koude noorden wind waarbij het niet warmer werd dan 3,6 graden. Dit was niet het enige: de regen die viel ging later op de dag over in sneeuw.

Paasspreuk

Zomaar een paasspreuk uit het dagelijkse leven. Hij is wellicht wat pijnlijk en tevens herkenbaar voor de mannen onder ons.

Bij ons is het elke dagen Pasen,
mijn man zoekt altijd wel iets.

Sible Waaijer

Tot paasmaandag…..

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!