Weerman Sible seit: “Zacht weekendweer”

Afgelopen nacht was het donkermaan.

LEMMER – Eerst even een korte terugblik. Afgelopen dinsdagavond bleek meer weer eens hoe snel het weer kan veranderen. Heeft u het gemerkt? Wat gebeurde er? Na een winderige en waterkoude dag zwaaide aan het eind van de middag een regengebied ons luchtruim binnen. Rond 19.00 uur regende het bij 9 graden, daarna volgde er rond 20.15 uur een koufront. Het regende korte tijd even flink, daarna viel de wind totaal weg. Het ging van windkracht 6-7 naar kracht 1-2. De temperatuur daalde in korte tijd van 9 naar 4,5 graad. Prachtig toch.

Tja en dan woensdag was het gewoon heerlijk, de wind had een snipperdag en zo voelde het soms met een zonnetje zowaar al wat voorjaarsachtig aan. Donderdag was het voorjaarsgevoel ver te zoeken, het was bewolkt en koud. In de loop van donderdag brak de strijd los tussen koude en zachtere luchtsoorten. Dit leverde nog wat winterse neerslag op.

Hoe verder dit komend weekend?

Om te beginnen zien we dat vrijdag een depressie ten westen van Ierland er verantwoordelijk voor is dat de koudere lucht waarin wij gisteren nog even in lagen verder naar Denemarken terug wordt geduwd. Dit zorgt vandaag in delen van Denemarken voor sneeuw. Wij liggen aan de zachte kant en komen van de regen in de drup. In de Scandinavische landen heerst koning winter. Zo is het op deze ochtend in het Noorse Oslo -17 graden.

Zaterdag is de koude lucht teruggeduwd naar het noorden van Denemarken. In Lemmer en omgeving hebben we een wapenstilstand. De zachte lucht heeft gewonnen waarbij het meest droog zal blijven. Op temperatuurgebied krijgt het weer voorjaarsachtige trekjes. Ten zuiden van Ierland ligt er ondertussen alweer een nieuwe depressie klaar om ons te ´´plezieren´´ met regen. Gelukkig valt de meeste regen zaterdagavond en in de nacht naar zondag.

Zondag blaast het regengebied wat ons in de nacht is gepasseerd langzaam de aftocht. Over de snelheid waarmee dit gebeurt zijn de regenbreinen het niet met elkaar eens. Verwacht persoonlijk zondagmiddag de meest lange droge perioden.

Weekendverwachting

Vrijdag -eerst regen, en weer terug in de zachte lucht
We starten de dag met regen, in de middag krijgen we een afwisseling van zon, buienwolken en buien.
De wind is matig en komt uit zuidzuidwest kracht 3-4.
Met 10 graden zijn we weer terug in de zachte februari lucht.

Zaterdag- rustig en tot de avond droog
Droog, zacht met veel wolkenvelden.
Zaterdagavond toenemende kans op regen.
De wind is zuidoost tot oost kracht 2-3.
Het wordt zeer zacht met 12 graden.

Zondag- voor de koffie nog even regen
Veel bewolking, soms wat zon en vooral zondagochtend wat regen.
De wind is zuidzuidwest kracht 3-4.
9 graden.

Na het weekend

Maandag en dinsdag liggen wij in een zachte westzuidwest stroming waarbij er af en toe een regenstoring overtrekt. De vorstgrens met sneeuw ligt inmiddels net ten noorden van het Zweedse Gotenburg. Ondanks eerdere berekeningen die wat hoop gaven voor winterliefhebbers krijgt koning winter de komende week bij ons geen kans. De winter wordt volgende week steeds verder teruggeduwd. De reden achter deze duwactie is een lagedrukgebied wat het voor de liefhebbers van winterweer verpest.

Maandag
Droog, wolkenvelden, soms wat zon.
De wind is zuidwestelijk kracht 3-4.
8 graden.

Dinsdag
Een mix van zon en wolkenvelden.
In de loop van de middag wat regen.
De westzuidwesten wind is matig kracht 4.
8 graden.

Doorkijkje lange termijn periode 17 t-m 22 februari

Tja voor de liefhebbers voor wat natuurijs begint de tijd te dringen. Wordt het nog wat? Nou beste lezers ik had de afgelopen weken nog wel wat hoop op een wat koudere periode in de 2e helft van februari.
Helaas vervaagt deze hoop steeds meer.

Er is regelmatig kou in Rusland en Scandinavië maar de puzzelstukjes vallen niet in elkaar. Elke keer wanneer de koude lucht zoals donderdag een poging waagt ons land te veroveren zijn er elke keer weer depressies boven de Britse eilanden die tegengas geven en voorkomen dat koning winter ons land binnenvalt. Toch zijn er wel voorbeelden dat koning winter nog heel laat ons land binnenviel zoals bijvoorbeeld in
maart 1987, maart 2005 en eind februari 2018.

Wist u dat?
Vandaag 26 jaar geleden op 9 februari 1996 de thermometer in Lemmer -15 graden aanwees. Zoiets heet strenge vorst. Aan de grond was het zelfs -18 graden. Een dag later op 10 februari viel de dooi in.

Wist u dat?
Op 9 februari 1999 was het ook koud met bijna -7 graden, overdag werd er een laag poedersneeuw afgeleverd.

Wist u dat?
We 4 jaar geleden op 9 februari 2020 een stormachtige zuidwester hadden. Het was een herfstachtige dag met ook nog eens 12 mm regen.

Wist u dat?
Het afgelopen nacht donkermaan was, in de nacht van vrijdag op zaterdag hebben we vlak voor middernacht nieuwe maan.

Wist u dat?
De afgelopen 9 februari dagen veel te zacht verliepen? Het was gemiddeld 3 graden te warm. Dan is dan weer gunstig voor de bankrekening i.v.m de strookkosten.

Weerspreuk
Groeit in februari al het gras,
dan lopen we met Pasen in een dikke jas.

Sible Waaijer

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!