Weerman Sible seit: “sneontemoarn wurdt it wietst”

LEMMER – Afgelopen dinsdag op 14 februari was het zulk prachtig weer dat ik op mijn werkplek de bloemetjes maar even spontaan heb buiten gezet. Toen ik stond te genieten van deze bloemen dacht ik terug aan 14 februari 1979. Hoe anders was het toen. Bij het binnen vallen van koning winter begon het uren lang te ijzelen. Er ontstonden spiegelgladde wegen. De wegen veranderden in ijsbanen we gingen dan ook op onze Friese doorlopers schaatsend naar school. Daarna ging de ijzel over in sneeuw en ging Friesland gebukt onder een fikse sneeuwstorm met sneeuwduinen en veel kou. Wie weet het nog.

De afgelopen week verliep in rustige sferen maar op deze vrijdag zijn de bakens verzet. Na een periode van hogedrukgebieden trekt op deze vrijdag een depressie via de Noordzee naar de zuidwesten van Noorwegen en Zweden. We merken dat aan de stevige wind die is opgestoken. Zaterdag koerst de depressie richting Tallinn in Estland aan de andere kant zien we in de Golf van Biskaje een nieuw hogedrukgebied wat in aanbouw is. We krijgen zaterdag helaas nog wel even bezoek van een regengebied deze ontstaat op de grens van zachtere en koudere lucht.

Zondag probeert het hogedrukgebied i vanuit Frankrijk voor wat beter weer te zorgen maar dan lijkt geen abc tje. It bliuwt wat spannend hoe da rint. Ik ga voor het positieve dus vooruit een meest droge zondag.

Weekendverwachting

Vrijdag

Veel bewolking, soms wat zon, in de middag en avond en kans op een enkele bui.

De wind is vrij krachtig tot krachtig uit west tot zuidwest kracht 5-6 met uitschieters in kracht 6-7.

Met maximaal 11 graden is het erg zacht. In de nacht van vrijdag op zaterdag af en toe regen.

Zaterdag

Vooral eerst bewolkt en af en toe regen.

In de middag droger en vooral later wat zon.

De west zuidwesten wind is vaak vrij krachtig kracht 5 soms een 6.

Later op de dag wat afnemend.

Het wordt 9 graden.

Zondag

Waarschijnlijk droog het is en blijft nog wat spannend.

Verder hebben we een mix van wolken en zon.

De wind is eerst noordwestelijk kracht 4-5.

Zondagavond wordt de wind zuidwestelijk kracht 3-4.

Het wordt maximaal 8 graden. Na het weekend was het de bedoeling dat het hogedrukgebied vanaf de oceaan naar het zuiden van Engeland te trekken waardoor wij volledige bescherming zouden hebben voor de invloed van storingen.

De werkelijkheid is nu dat het hogedrukgebied vanaf de oceaan naar de omgeving van Parijs trekt en dus een zuidelijkere positie inneemt. In deze situatie krijgen we volgende week toch wat vaker last van schampschoten van depressies die over Scandinavië land langs trekken. Mocht het hogedrukgebied toch last minute iets meer naar het noorden trekken dan zal het met de regen echt wel meevallen.

Verwachting voor begin volgende week

Maandag

Droog met veel wolken en slechts soms wat zon.

Er blaast een meest matige west zuidwesten wind kracht 4.

Met maximaal 10 graden is het veel te zacht.

Dinsdag

Droog met opnieuw veel bewolking en een bijrol voor de zon.

De west zuidwesten wind is meest matig kracht 4.

Maximaal 9 graden.

Doorkijkje lange termijn

Ik blijf het zeggen dat we in de laatste fase van februari meer droge dan natte dagen gaan krijgen. Het kan wel zijn dat de wind er af en toe wel eens lekker op los blaast. Dit zal zeker gebeuren wanneer  depressies wat dichterbij komen. Eind februari en begin maart is er kans op een meer noordelijke stroming. Hoe dat gaat lopen gaan we komende maandag weer even bekijken.

Wist u dat?

Dat wij vandaag precies 24 geleden in 1999 werden getrakteerd op zware buien met sneeuw en onweer? Daarbij stond er ook nog een stormachtige noordwester kracht 8 met uitschieters in kracht 10. Het duurde gelukkig niet lang.

Wist u dat?

We op 17 februari 2010 heerlijk konden schaatsen. Na een koude nacht was het overdag zonnig en bijna windstil. Het was niet koud je kon wel in de korte broek schaatsen bij plus 2 graden.

Wist u dat?

In de huidige februari maand van 2023 we maar 4 nachten met een beetje lichte vorst hebben gehad. In 2022 gebeurde dit slechts 2 keer. In 2021 vroor het in de nachten 10 keer. Het vroor zelfs een nacht streng met ruim-10 graden. In 2020 vroor het in geen enkele nacht.

Weerspreuk

Vergaderen de kraaien, dan gaat het waaien.

Gebeurt dat met veel geschreeuw, dan volgen koude en sneeuw.

Sible Waaijer

 

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!