Weerman Sible seit: “Paasmaandag toch droger dan verwacht”

Op het strand leek het op eerste Paasdag van 2024 net zomer.

LEMMER – Wat ben ik blij dat ik weer even wat over het weer mag schrijven. De reden hiervan is onder andere dat het weer altijd in beweging is en dus zomaar kan veranderen. Elke verwachting is een momentopname van moedertje natuur. Wat je vandaag schrijft kan morgen alweer een leugen zijn.

Zo berichtte ik vrijdag over een activerende depressie boven Frankrijk. Maar het hele gebied met regen is wat sneller opgestoomd naar het noorden waardoor het gister (zondagavond) al tot regen kwam. Dit was dus alweer veranderd ten opzichte van de verwachting van afgelopen vrijdag.

Er zijn zo vaak momenten waarbij de weermodellen het niet met elkaar eens zijn over de timing van de depressies. Zo lijkt het met het paasweer op deze paasmaandag mee te gaan vallen. De meeste regen valt nu in het zuidoosten van ons land, bij ons in het noorden valt het weer erg mee. Hoe mooi is het dat de computermodellen vrijdagochtend nog een natte paasmaandag berekenden en wat doet moeder natuur?

Die kiest voor een andere scenario en heeft daarmee lak aan de eerdere berekeningen.

De rest van de komende week  worden we voortdurend bestookt door depressies die vanaf de oceaan over onze omgeving trekken. Het blijft daardoor wisselvallig. Daarbij zijn er ook perioden waarbij we even een verwenmomentje van het zonnetje kunnen en moeten koesteren.

Weekverwachting

 Maandag

Veel bewolking: op enkele druppen na het blijft meestentijds droog.
Misschien krijgen we nog een knipoog van het paaszonnetje.
De zuidwesten wind is matig kracht 3-4.
11 graden.

 

Dinsdag
Een afwisseling van zon, wolken en een enkele bui.
De wind is eerst matig  uit zuidzuidwest kracht 4, later wat meer west zuidwest kracht 3-4.
11 graden.

 

Woensdag
Veel bewolking met regelmatig wat regen.
Er staat een matige zuidwest tot zuidoost kracht 3-4.
11 graden.

 

Donderdag
Een afwisseling van zon en buien.
De zuidwesten wind is matig tot vrij krachtig kracht 4-5.
12 graden.

 

Vrijdag
Een afwisseling van zon en buien.
Voor de wind heb ik op dit moment 2 opties in de aanbieding.
Hij wordt westzuidwest kracht 6-7
of
zuidoost tot zuidwest kracht 3-4.

Het wordt een graad of 14.

Voorlopige weekend ontwikkelingen met mogelijk een temperatuur piek op de sneon (zaterdag)?

Ik denk dat er binnenkort wel berichten komen over een mogelijk warm eerste weekend van april. De grote vraag is natuurlijk of dit er echt komt en of dit gepaard gaat met een lekker zonnetje of een stelletje malse buien. Wat is er gaande? Zo vlak voor het weekend zien we vrijdag een vurige depressie ten zuidwesten van Ierland liggen. Aan de oostkant van deze depressie wordt er vanuit het zuiden een portie warmere  lucht vanuit het zuiden onze kant opgeblazen.

Dit lijkt goed nieuws. Toch blijft voorzichtigheid geboden want we hebben wel wat hogedruk nodig boven het vaste land van Europa nodig om de regengebieden die bij de warmere lucht horen op afstand te houden.

U snapt het wel: het wordt weer een spannend weerweekje.

Voorlopige volgende weekendverwachting

Zaterdag
Optie 1 
Een droge en warme dag met veel zon.
De wind is zuidoostelijk tot zuid kracht 3-4.
Ik durf het bijna niet te schrijven maar  bij dit scenario wordt het uiteindelijk 22 graden.
Optie 2
Droog maar bij dit scenario zijn er veel meer wolken.
De wind is zuidoost later zuidwest kracht 4-5.
Bij deze optie wordt het 18 graden, ook niet slecht beste lezers.

 

Zondag
Af en toe zon maar ook een enkele bui.
De zuidwesten wind is eerst vrij krachtig kracht 5, later wat afnemend.

14 graden.

Doorkijkje lange termijn

Ik kan hier kort over zijn: het blijft ook op langere termijn wat heen en weer weer. Een overgang naar stabiel voorjaarsweer zie ik nog niet in mijn glazen weerbol. Valt er dan helemaal niets te genieten? Natuurlijk wel  er zullen best ook mooie momenten zijn met een voorjaars zonnetje en een vleugje voorjaarskriebels.

Wist u dat?
Vandaag 14 jaar geleden(2010) de april maand begon met enkele regen-, en hagelbuien. De buien werden begeleid door een krachtige tot harde zuidwester.

 

Wist u dat?
Het 2en 3 jaar later, op 1 april 2012 en ook op 1 april 2013 koud was? Er stond een koude wind met  7-8 graden als maximum temperatuur.

 

Wist u dat?
Het weer een jaar later begin april 2014 het juist warm was voor de tijd van het jaar. De temperaturen lagen toen tegen de 20 graden.

 

Wist u dat?
Het op 1 april 2022 juist weer erg koud was voor de tijd van het jaar. Er stond een snerpende koude noordoosten wind. In de nacht van 31 maart op 1 april viel er zelfs natte sneeuw. Zoals u kunt lezen is er van alles gebeurd in de weergeschiedenis op 1 april. Het zijn geen 1 april grappen, alles berust op waarheid.

 

Weerspreuk
Maart roert zijn staart,
April doet wat hij wil,
maar als het regent in mei,
dan is de maand april voorbij.

 

Sible Waaijer