Weerman Sible seit: “Geen zomerweer”

LEMMER – Ja, ja beste mensen dit is me wel wat. Waar is die zomer nou? Kent u het liedje nog; Het is weer voorbij die mooie zomer? Na een week met soms een heerlijk zonnetje, imposante wolkenpartijen, malse buien en te lage temperaturen heb ik nieuws. Er komt de komende week geen verbetering. De natuur is in een slechte stemming zullen we maar zeggen. We hebben te maken met een ware optocht van malse depressies. Het lijkt er sterk op dat we in juni 2023 het hoofdgerecht van deze zomer hebben gehad. Op dit moment zien we dat hogedrukgebieden niet mans genoeg zijn om ons te beschermen tegen de depressie die die vanaf de oceaan via de route Ierland-Schotland-Noordzee naar Scandinavie trekken. Ben bang dat we hierin tot zeker halverwege augustus niet al te grote veranderingen mogen verwachten. O ja en wat was het gister (donderdagavond) alweer vroeg donker.

Verwachting

Vrijdag
Regelmatig een lekker zonnetje, dat is goed nieuws.
Er kan nog wel een enkele bui ontstaan.
De wind is matig uit west tot zuidwest kracht 3.
Het wordt een hele gewone 22 graden.

Zaterdag
Naast wat zon krijgen we weer meer buien dan op de vrijdag.
De wind is meest matig kracht 4.
Met 19 graden is het te koel voor de tijd van het jaar.

Zondag
Een mix van zon en buien.
De wind is stevig en komt uit zuidwesten kracht 5 met uitschieters in kracht 6.
19 graden.

Na het weekend

Na het weekend blijft het nat en kil, allereerst liggen er maandag 2 depressies. De ene ligt boven het zuiden van Noorwegen en de andere ten zuiden van IJsland. Dinsdag en woensdag smelten de depressies gezellig samen met alle gevolgen van dien. Donderdag trekt de depressie langzaam verder naar het midden en noorden van Scandinavië. Wij komen nu in de achterkamer van de depressie terecht, de wind ruimt naar het noordwesten en daarmee houden we aanvoer van koele zomerlucht.

Verwachting

Maandag
Veel bewolking en regelmatig regen.
De zuidwesten wind is matig tot krachtig kracht 4-6.
19 graden.

Dinsdag
Het is weer voor een goed boek.
Buiten is het erg buiig.
De west-, tot zuidwesten wind is matig tot vrij krachtig kracht 4-5.
18 graden.

Woensdag
Koel met buien, mogelijk met onweer.
De wind is meest westelijk kracht 4-5.
19 graden.

Donderdag
Koel en buiig.
Er staat en matig tot vrij krachtige west-, tot noordwesten wind.
18 graden.

Begin bouwvak
Tja en dan is het vrijdag 4 augustus. De bouwvak begint, de skûtsjes gean los. Ik denk dan persoonlijk even aan de tijd dat ik as lyts mansje in de regen getooid in een mooi geel regenpakkie met onze familie naar het skûtsjesilen ging. Het was vroeger ook niet altijd mooi weer hoor….

Op de vrijdag voor de bouwvak liggen we tussen een depressie boven Scandinavië en een schuchter om zich kijkend Azoren hogedrukgebied. We verblijven in een koele noordwestelijk stroming met enkele buien. Ja, en dan op de zaterdag wanneer de groene trots uit ons dorp de strijd met de andere skûtsjes in Grou weer aangaat , zijn de weermodellen het niet met elkaar eens. Dat is me ook wat. Er zijn op dit moment 2 opties.

Optie 1  
Het hogedruk op de oceaan doet even een kleine handreiking naar net even wat stabieler weer, helaas wordt hij vanuit de rug alweer aangevallen door een nieuwe depressie boven Ierland. In deze optie is de wind zuidwest.

Optie 2
Bij deze optie is de wind noordwest waarbij we nog altijd bivakkeren tussen de depressie boven Scandinavië en dat schuchter om zich kijkend Azoren hogedrukgebied. En hoe het in de 1e bouwvakweek verder gaat met het weer daar kom ik komende maandag wel op terug. Anders wordt mijn verhaal vandaag te lang…..(voor hittegolven hoeven wij in ieder geval niet te vrezen)

Wist u dat?
We vandaag precies 25 geleden op 28 juli 1998 opgescheept zaten met een hele trein aan regen en onweersbuien. Het was een kletsnatte dag met maar liefst 25 mm regen.

Wist u dat?
Dat we in de huidige juli maand op weg zijn naar 100 mm regen. De teller staat bij mij nu op 92 mm. Met nog 4 juli dagen te gaan lijkt dit geen probleem.

Wist u dat?
Juli 2020 de laatste keer was dat er meer dan 100 mm regen viel. Andere kletsnatte juli maanden met meer dan 100 mm waren die van 1998, 2004, 2005, 2007, 2008, 2009, 2011, 2012 en 2017. En iedereen maar denken dat de zomers steeds droger worden.

Weerspreuk

Is juli regenachtig,
dan wordt augustus twijfelachtig.

Sible Waaijer

Noflik wykein.