Weerman Sible seit: “door technische problemen verlaat weerbericht”

LEMMER – Beste mensen door technische problemen een verlaat weerbericht.

Na alle regen gordijnen op vrijdag en zaterdag ,gingen de gordijnen op zondag weer open en brak de beloofde zon weer door. Als je aan zon denkt dan denk je aan warmte. Maar zondagochtend bij het ochtendgloren stond er een straffe noordoosten wind. De gevoelstemperaturen lagen gisterochtend rond 8 uur rond -5 graden. De sterke wind werd gecreëerd tussen de wegtrekkende regen depressie en een opbouwend hogedrukgebied boven Zweden en Noorwegen.

Op maandag lag de kern van het hogedrukgebied op het noordelijk gedeelte van de Noordzee, de winter werd daardoor wat minder sterk. en voelde het wat prettiger aan buiten de deur. Dinsdag wandelde het hoog richting Nederland, het zocht positie net noordwestelijk van de wadden. De wind ging vervolgens helemaal liggen en werd veranderlijk van windrichting.

Woensdag en donderdag schuift het hogedrukcircus iets door naar het oosten, in mijn weerbericht van afgelopen vrijdag repte ik nog over de mogelijkheid van een storing die in onze buurt zou opduiken.
Het blijft nog wat onzeker hoever deze verstoring ons weer nou daadwerkelijk gaat verstoren. Donderdagavond komt er een gebied met wat regen vanuit het zuidwesten van Engeland naderbij. Wordt het gevaar in de kiem gesmoord door de kracht van de hogedrukgebieden ( bliuwt it druch) of krijgen we met name vrijdag toch wat regen?

Verwachting komende dagen

Woensdag
Een rustige droge dag met veel zon.
De wind is variabel of mest oost kracht 1-2.
9 graden.

Donderdag
Rustig met af en toe zon, in de middag en avond wat regen.
De wind is zuidoostelijk kracht 2-3.
Het wordt 8 graden.

Vrijdag
Veel bewolking ,in de middag en avond soms wat regen.
De wind is waarschijnlijk noordoostelijk kracht 3-4.
Met 11 graden is het iets zachter.

Paasweekendverwachting meest droog bij gematigde april temperaturen
Na de onzekerheid op vrijdag zien we zaterdag een nieuwe aanspanning van een hogedruk cel boven het noorden van Scandinavië. Toch blijven er wat paasstoringen rondscharrelen. Ik denk op dit moment dat zaterdag en paasmaandag de droge perioden zullen overheersen. Of het zondag droog blijft, is ook nog een vraag. Wat wel zeker is dat we met gematigde april temperaturen hebben te maken.

Komende vrijdag in mijn volgende weerbericht gaan we eens kijken wat er nou werkelijk gaat gebeuren tijdens de paasdagen. Ik kan niet wachten want het blijft spannend…..De voorlopige conclusies:

Zaterdag
Droog met een mix van wolken en zon.
In de namiddag en avond kans op een bui.
De wind is meest noordoost kracht 2-3.
Met 12 graden is het iets zachter.

Zondag
Mix van wolken en zon.
Later misschien een enkel buitje.
Bij een matige noordoosten wordt het 11 graden.

Paasmaandag
Droog met af en toe zon.
De wind is variabel of noordoost kracht 2-3.
Het wordt 11 graden.

Wist u dat?
Er de afgelopen maand maart 89 mm regen is gevallen. Normaal valt er 63 mm regen, de maand is dus wat te nat verlopen. Dit was de 3e te natte maart-maand in de afgelopen 10 jaar.

Wist u dat?
De nachten iets te zacht verliepen, normaal is het in de maartnachten gemiddeld 3 graden. Maart 2023 bracht ons een gemiddelde nacht temperatuur van 3,9 graden. Het kwam dit jaar 4 keer tot nachtvorst.
Vorig jaar (2022) gebeurde dit 10 keer.

Wist u dat?
Het overdag gemiddeld 9 graden was, en dat was heel normaal.

Wist u dat?
Er op 3 april 1998 een zeer zware hagelbui over Lemmer trok. Het was destijds in de eerste april helft een erg gure en koude april periode. Er vielen dagelijks regen-hagel en natte sneeuwbuien. Dit in tegenstelling tot de eerste 3 dagen van april 2014. We hadden toen warm april weer was met bijna 20 graden.

Weerspreuk

Is April klaar en rein,
Dan zal de maand mei des te wilder zijn.

Sible Waaijer