Weerman Sible seit: “Dit weekend van ijs naar water”

LEMMER  – Eerst even een kleine terugblik. Na een serie prachtige dagen met een fantastisch winterzonnetje hebben de schaatsers hun geluk kunnen beproeven op landijs en diverse ijsbanen. Al de mensen die vorige week al gek werden gemaakt door de media om te schaatsen op buitenwater zitten inmiddels wat sneu thuis. Zoals ik begin deze week al zei was de volgorde landijs, dan enkele ijsbanen en dan gewoon hogere temperaturen en niks van het schaatsen op buitenwater.

In de nacht van woensdag op donderdag dook de temperatuur nog wel even verrassend onderuit naar -7 graden. Toen donderdagochtend rond 7 uur de eerste strook met wolkenvelden binnenschoof en de wind naar het noorden verhuisde begon er minder koude lucht ons luchtruim binnen te sijpelen. De temperatuur liep op van -7 graden om 5 uur, via plus 1 graad om 11 uur naar plus 3 graden later in de middag. Zo snel kan de dooi invallen door een subtiele windraaiing. Weet u nog wel, een kleine verandering kan grote gevolgen hebben.

Zo was het donderdagavond ook terwijl het op de Wadden plus 6 graden was, werd het in het zuidoosten van ons land zomaar spiegelglad. Dit kwam omdat de koude luchtlaag daar erg stroperig was. En toen er ook nog wat lichte neerslag door deze koude laag sijpelde werd het spiegelglad.

Weekendontwikkelingen

Vrijdag ligt er een hogedrukgebied boven Ierland. Daardoor is de wind gedraaid naar het noordwesten tot westen. De aangevoerde lucht komt nu vanaf de Noordzee waardoor de lucht meer vocht oppikt en we aankijken tegen een grijze lucht. Wellicht ook nog in nevelig sferen. Zaterdag schuift het hogedrukgebied boven Ierland nog wat meer naar het noordwesten. Het probeert contact te maken een andere hogedrukstrijder met de zuidpunt van Groenland. Ondertussen schuift er vanuit het hoge noorden een depressie via het midden van Noorwegen en Zweden naar het zuiden. Deze duwt langzaam enkele buitjes onze kant op. Ze lijken ons later op zaterdag en op zondag te gaan bereiken. Zondag serveert de Scandinavische depressie ons enkele buitjes, waarbij de wind wat ruimt naar noordnoordwest. Het wordt een wat waterkoud dagje. Wat ook in het oog springt is een hogedrukgebied in het zeegebied tussen Groenland en IJsland. Dit probeert de winterkansen op de kaart te houden.

Weekendverwachting

Vrijdag is een grijze dag
Wordt een droge wat nevelige dag met veel bewolking.
Er staat een matige noordwestenwind kracht 3.
Het wordt 5 graden.

Zaterdag wat minder koud
Veel bewolking, soms een streepje zon en misschien een buitje.
De matige wind komt uit het west tot noordwesten kracht 4.
Het wordt nog wat zachter met 6 graden.

Zondag toenemende kans op een bui
Veel wolken met soms een buitje.
De matige windkracht 3-4 komt weer uit west tot westnoordwest.
In de avond wordt de wind vrij krachtig kracht 5.
5 graden.

Wat gaat er na het weekend gebeuren?

Maandag schuift de Scandinavische depressie wat verder richting de Baltische Staten. Terwijl de luchtdrukbrug in het zeegebied tussen Schotland en Groenland in stand blijft, komt er een glijbaan tot stand. In deze glijbaan komt er weer wat ruimte voor de uitstroom van koude lucht waarin zich enkele regen-, en of natte sneeuwbuien gaan ontwikkelen. Na maandag neemt de spanning neemt toe: wordt het regen of een pak sneeuw, of blijft het gewoon droog?

Dinsdag krimpt de wind meer naar het westen. Dit gebeurt er op een moment waarbij er vanaf de Noordzee een depressie met wat regen en sneeuw ligt. Deze blijft ten noorden van de Wadden liggen. Ten westen van de Azoren zien we een nieuwe depressie tot ontwikkeling komen. Heeft deze snode plannen? Er ontstaat een grote temperatuur tegenstelling, wat gaat dit worden?

Als reactie op deze gebeurtenissen op het weertoneel verschenen er alweer vreselijke verhalen in de media, er zou een ware sneeuwbom gaan vallen. Nou nou net best, we worden alweer bang gemaakt. Het valt allemaal beste mee beste lezers. Op basis van de weerkaarten van deze vrijdagochtend 12 januari lijkt het erop dat de depressie een koers gaat varen via het noorden van Frankrijk, waarbij een groot sneeuwgebied via het zuiden van Limburg trekt. En wij in het noorden er weinig of zelfs niks van zullen merken. Aan de andere kant ligt er boven het zuiden van Noorwegen ook een groot sneeuwgebied, dit lijkt ons op dit moment ook niet te bereiken. In deze setting komt er dus geen sneeuwbom beste lezers.

Zou de depressie iets noordelijker trekken dan is er woensdag-donderdag wel kans op sneeuwval. Trekt de depressie ten noorden van Nederland langs dan krijgen we warme regen. Spannend he, het kan vriezen en het kan dooien…. Wellicht is mijn verhaal komende maandag weer totaal anders, maar een sneeuwbom?

Wordt het volgende week toch weer kouder?

Maandag winterse buien met sneeuw
Afwisseling van zon, verder vallen er ook aantal winterse buien.
De wind komt uit noordwest is matig kracht 3-4.
Het wordt maximaal 4 graden. Nacht van maandag op dinsdag weer kans op een graadje vorst.

Dinsdag kans op een winterse bui
Veel bewolking waaruit zomaar een sneeuwbui kan vallen.
De wind is westzuidwestelijk kracht 4-5.
Het wordt maximaal 3 graden. Nacht van dinsdag op woensdag lichte vorst.

Woensdag
Koud met een mix van zon en wolken.
De wind is variabel kracht 2-3.
Met plus 1 graad is het best wel fris.

Doorkijkje lange termijn/ koffiedikkijken

Donderdag 18 januari liggen we aan de achterkant van de sneeuwstoring die boven Duitsland ligt. Boven het zuidwesten van Noorwegen zien we alweer een spontane geboorte van een nieuwe storing. De storing gaat richting Lemmer en zou ons volgende week vrijdag 19 januari sneeuw en regen kunnen brengen. Tijdens het volgend weekend op zaterdag zien we ten noordwesten van Ierland een nieuwe depressie tot ontwikkeling komen. Deze lijkt ons volgende week zaterdag en zondag opnieuw wisselvallig weer te gaan leveren. Conclusie er komt voorlopig geen schaatsijs, het is gewoon te onrustig op het weertoneel met kil en guur weer.

Wist u dat?
We op deze vrijdag nieuwe maan hebben. De maan staat in het luchtteken waterman, laat dat nou mijn sterrenbeeld zijn.

Wist u dat?
Er 25 jaar geleden op 12 januari 1999 in Lemmer 4 cm sneeuw viel.

Wist u dat?
21 jaar geleden de dooi inviel op 12 januari 2003, de koude periode duurde van 5 tot en met 11 januari. Zo wees de thermometer in die periode op 9 januari -10 graden aan.

Wist u dat?

Er op 12 januari 2005 een orkaan stond boven Ierland, bij ons kwam het gelukkig een stuk rustiger.

Wist u dat?
Het in de eerste 10 dagen van januari 2023 overdag gemiddeld 4,7 graden was? Dat is vrij normaal op basis van de afgelopen 30 jaar. De nacht temperatuur was gemiddeld 2,1 graad, dat is een graad te hoog. Er viel in de eerste 10 dagen van het nieuwe jaar 55mm regen. Normaal valt er in de hele maand januari 66 mm regen. Als ik zo in de toekomst kijk dan weet ik wel zeker dat de maand januari te nat gaat verlopen.

Weerspreuk

Heeft januari koude en droge dagen,
dan zal in februari de sneeuw u plagen.

Sible Waaijer