LEMMER – Wie van de lezers heeft afgelopen maandag naar de barometer gekeken? Daar viel iets bijzonders op. De luchtdruk was laag en toch was het een prachtige zonnige maandag waarbij het ruim 10 graden werd. Begin januari was de luchtdruk erg hoog en hadden we geen mooi weer. Daarmee is het bewijs geleverd dat lagedruk per saldo niet altijd slecht weer hoeft op te leveren en dat het bij hogedruk wel eens wat tegenvalt.
Op deze vrijdag 31 januari zien we dat er aan de opbouw van een nieuw hogedrukgebied wordt begonnen. De 1e bouwstenen worden gelegd in de omgeving van het Spaanse Bilbao. Het is vandaag een feestje buiten deur, een heerlijk zonnetje waarbij het ook nog een steeds langer licht blijft. Wat een weelde.
Vrijdagavond opent boven het Duitse Hannover een tweede hogedrukgebied filiaal haar deuren. Dit heeft positieve gevolgen want onze vriend de zon krijgt daardoor ook op zaterdag meer speelruimte. We krijgen een weekend met leuk februariweer want ook op zondag blijft het hogedrukgebied boven Duitsland liggen. De kans op nachtvorst is dit weekend groot, maar goed dit is ook heel normaal voor de tijd van het jaar.
Weekendverwachting
Vrijdag
Droge dag met mooie zonnige perioden.
Er staat een matige zuidwesten wind kracht 3-4.
Het wordt maximaal 6 graden. Van vrijdag op zaterdag wat nachtvorst.
Zaterdag
Droge dag met een afwisseling van wolken en mooie zonnige perioden.
Er waait een zwakke tot matige zuidzuidwesten windkracht 2-3.
Het wordt opnieuw 5 graden. Van zaterdag op zondag wordt het weer autokrabben.
Zondag
Opnieuw droog met wolkenvelden, maar ook zonnige ogenblikken.
De wind is zuidelijk kracht 2 soms kracht 3.
4 graden. Zondag op maandag kans op auto ruiten krabben.
Volgende week regelmatig zon, ook wel eens wat nevel of bewolking, en weinig of geen regen
Maandag komt er vanaf de Noordzee een kleine storing onze kant op. De grote vraag is of deze genoeg ruimte krijgt om ons toch een beetje regen naar ons toe te schuiven. De ruimte ontstaat omdat het hogedrukgebied vanuit het Duitse Hannover naar Frankrijk wandelt. Het ligt maandagmiddag om 13.00 uur ten westen van Parijs. Op basis van de weermodellen van deze vrijdagochtend gaat de regen ons maandag niet bereiken.
Dinsdag zien we dat het hogedrukgebied geen vaste positie inneemt, het wandelt dinsdag vanuit Frankrijk naar het Hongaarse Boedapest. Daar zijn we een beetje de dupe van, want de wolkenvelden komen wat dichterbij. Daarbij blijft het wel droog.
Woensdag is de rol van het ”oude hogedrukgebied” uitgespeeld. Toch hoeven we niet in de paniek te raken want er ontstaat spontaan een nieuw en krachtig hogedrukgebied ten noorden van het Engelse Swansea.
Ik moet wel zeggen dat tijdens deze machtsovername er weer een kleine verstoring op de loer ligt. Of dit woensdag nog leidt tot een drupje regen wachten we rustig af.
Op dit moment zijn er aanwijzingen dat het nieuwe hogedrukgebied volgend weekend naar Scandinavië of zelfs Rusland gaat trekken. Wellicht komt koning winter in beweging. Hoe gaat dat verder beste lezers?
Verwachting begin volgende week
Maandag
Droog met een afwisselingen van wolkenvelden en mooie zonnige perioden.
De wind is zwak uit zuidoost tot zuidwest kracht 2.
5 graden.
Dinsdag
Droog met een mix van wolken en zonnige perioden.
De zuidzuidwesten wind is matig kracht 3-4.
6 graden.
Woensdag
Meest droog met soms wat zon.
Er staat een matige noordwestenwind kracht 3-4.
Het wordt 7 graden.
Doorkijkje lange termijn
Tja, de laatste wintermaand februari staat voor de deur. Heeft koning winter nog een verrassing voor ons onder de pet? In het weekend van 8 en 9 februari ligt er een knots van een hogedrukgebied boven Rusland.
Erg indrukwekkend maar voor de winterliefhebbers ligt koning winter veel te ver weg. De wind zoekt wel de oost tot noordoosthoek op. Het probleem voor de schaatsliefhebbers is dat de echte koude vrieslucht op grote afstand blijft.
Dan hebben we ook nog een grote tegenspeler. Dat is de invloed van een depressie op de oceaan. De grote vraag is nu hoe deze beide grootmachten met elkaar omgaan? Er ontstaat in ieder geval een interessante situatie, wordt vervolgd beste lezers.
Historie van de maand januari van de afgelopen 30 jaar
Ik ben eens even wezen spitten in de historie van januari. De conclusie is dat het de afgelopen 30 jaar 9 x voorgekomen dat de januari maand te koud verliep. Dit gebeurde in 1996,1997, 2001, 2003, 2006, 2009, 2010, 2013 en 2017. Er verliepen 15 te warm. Dit gebeurde in 1998,1999, 2000, 2005, 2007, 2008, 2012, 2014, 2016, 2018, 2020, 2022, 2023, 2024 en ook 2025.
Er waren ook nog enkele jaren waarbij januari een normaal temperatuurverloop liet zien. Dit waren 1995, 2002, 2004, 2011, 2015, 2019 en 2021. Als we januari 2025 vergelijken met vorig jaar (2024) dan was het dit jaar iets minder zacht dan vorig jaar. 3,9 tegen 4,2 graden.
Dit jaar viel er jaar 73 mm regen. Vorig jaar (2024) was het iets natter met 87 mm regen.
Weerspreuk
Is februari zacht,
dan brengt de lente vorst bij nacht.
Sible Waaijer