Voorstel om straat It Ferset te noemen als eerbetoon aan alle verzetsstrijder

Voorstel om straat It Ferset te noemen als eerbetoon aan alle verzetsstrijder Verzetsstrijder Willy van der Gaast krijgt waarschijnlijk geen straatnaam. Wel komt er een naam die alle verzetshelden eer aandoet aldus B&W.

LEMMER – In fase 2 van plan de Polle te Lemmer wordt een woonwijk ontwikkeld. Dit brengt met zich mee dat er twee nieuwe straten komen waarvoor een naam moet worden vastgesteld. B&W stellen voor om de straatnamen Arie van der Polstrjitte (met als ondertekst ‘skúlnamme foar Henk Akse 1919 – 1945 ferset 1940 – 1945’) en It Ferset (met als ondertekst ‘earbetoan oan fersetsfroulju en -manlju 1940 – 1945’) vast te stellen.

Lijn verzetsmensen

De lijn bij het vernoemen van verzetsmensen is tot nu toe vrij helder geweest: op een enkele uitzondering na zijn alleen personen die als gevolg van hun verzetsacties het leven hebben gelaten vernoemd. Het voorstel is om deze lijn vast te houden. Om toch recht te doen aan verzetsmensen die hun leven in de waagschaal hebben gesteld wordt voorgesteld om de straatnaam It Ferset vast te stellen en dit te voorzien van een ondertekst ‘earbetoan oan de fersetsfroulju en -manlju 1940-1945’. Op deze wijze worden alle verzetsmensen blijvend geëerd, aldus B&W.

Henk Akse onder schuilnaam Arie van der Pol

Er is nog één verzetsstrijder die tijdens de oorlog is omgekomen, maar die nog niet in een straatnaam vernoemd is: Henk Akse. Hij gebruikte de schuilnaam Arie van der Pol. Henk Akse kwam in het voorjaar van 1943 samen met Wim Reinders (heeft wel een straatnaam in Lemmer) naar Lemsterland en zij doken onder bij Wiepke Hof. Hij was actief in de LO (Landelijke Organisatie voor hulp aan Onderduikers) en zocht adressen voor onderduikers en verzorgde de illegale distributie van bonkaarten. In maart 1944 werd Akse gearresteerd en belandde hij in een strafinrichting in Duitsland, waar hij als gevolg van ziekte door de slechte omstandigheden stierf in een ziekenhuis op 10 april 1945. Daarom het voorstel tot vaststelling van de straatnaam: Arie van der Polstrjitte (met als ondertekst ‘skúlnamme foar Henk Akse 1919 – 1945 ferset 1940 – 1945’)

Vrouwen in het verzet

In mei 2021 is er een motie door de gemeenteraad aangenomen waarbij het college wordt verzocht bij ontwikkeling van nieuwe woongebieden, vrouwen die deelnamen aan het verzet in de Tweede Wereldoorlog te betrekken bij straatnaamgeving. Wel geeft het college van burgemeester en wethouders aan dat de gemeenteraad de bevoegdheid heeft tot het vaststelling van straatnamen. Wel vindt ze dat het goed is om bij de motie die de raad eerder indienden de al bestaande naamgeving te betrekken. Aan de overzijde van het belendende water ligt de wijk de Rien waarin een aantal straten is vernoemd naar verzetsmensen uit WO II.
Hierdoor is er sprake van enige mate van samenhang.

Meer informatie over verzetsmensen

In een heel uitgebreid artikel geschreven door Frank Hemkes op Spanvis kun je veel meer informatie vinden over de dappere mannen en vrouwen die in de oorlog in verzet gingen tegen de bezetters.