Vooral veel dank aan onverschrokken bemanning jubilerend KNRM station

Vooral veel dank aan onverschrokken bemanning jubilerend KNRM station

LEMMER – De loftuitingen waren vrijdag niet van de lucht tijdens de bijeenkomst ter ere van het 100-jarig bestaan van het KNRM station in Lemmer. Weliswaar werd de eeuw gevierd, maar inmiddels bestaat het station al 102 jaar. De viering kon eerder niet door gaan vanwege het bekende virus. “Maar wel belangrijk om het toch alsnog te vieren,” zei Fred Veenstra, burgemeester van de gemeente De Fryske Marren en voorzitter van de plaatselijk commissie van Reddingstation Lemmer. Naast de bemanning met hun partners uit Lemmer die het hele jaar door mensen in nood helpen waren ook collega’s uit Urk, Hindeloopen en Enkhuizen van de stations daar aanwezig. Maar ook ambulance, gemeente en sponsoren.

Commissaris van de Koning Arno Brok zei in zijn speech aan dat het altijd zo vanzelfsprekend lijkt dat mensen je redden als je iets gebeurt op het water. Maar die reddingsacties zijn alleen mogelijk doordat er 24/7 vrijwilligers zijn die dat doen en hun gezinnen die daar achter staan. Maar ook doordat sponsoren zorgen dat er voldoende geld is. In Lemmer zijn er 18 vrijwilligers, 17 heren en 1 dame die hun leven wagen voor anderen. Zodra de pieper gaat, staan zij paraat. Of het nu stormt of er een zacht briesje staat, of het nu 30 graden boven nul is of onder het vriespunt. Veel oud-bemanningsleden die niet meer mee mogen varen vanwege hun leeftijd, zijn daarnaast onmisbaar en nog steeds op het station werkzaam.

Werk vergt moed en een groot hart

“Het werk wat jullie doen is niet ongevaarlijk en vergt moed en een groot hart. En jullie hebben te maken met mensen die de dood in de ogen zien,” zei Brok. Hij dankte ook de bazen van de hulpverleners. “Als hun pieper gaat, kunnen jullie je werk laten vallen.” Hij zei verder dat de bemanningsleden het visitekaartje van Fryslân zijn en dat hij trots op hen is.
Ook werd het belang van de donateurs onderstreept. Zonder hen kon dit werk niet worden gedaan. En sommigen geven al 50 of 60 jaar een bijdragen aan de redders op het water.

Lagerwal

Inmiddels 102 jaar geleden werd het station dus opgericht. Dat ging niet van de ene op de andere dag zei de algemeen voorzitter van de landelijke KNRM Jacob Tas. “Het station lag aan lagerwal en het was dan ook moeilijk om de haven te bereiken. “ Daar kwam bij dat vissers ook een centje konden verdienen met het redden van anderen. Hoewel zij ook vaak de mensen waren die gered moesten worden, waren ze tegelijkertijd ook een soort concurrentie.

Van Zuiderzee naar IJsselmeer

De reddingsoperaties werden bovendien de eerste vier jaar uitgevoerd met een roeiboot. En het was toen natuurlijk op de Zuiderzee in plaats van op het IJsselmeer. De overgang van zee naar meer bracht ook weer nieuwe uitdagingen met zich mee. Veel meer drukker binnenvaartverkeer, veel meer recreanten, een heel andere golfslag en natuurlijk de Margrietsluis. Lemmer werd bovendien 1 van de grootste watersporthavens en dat betekende ook veel meer inzetten. De roeiboot werd na 4 jaar een motorboot. De Jonkheer Rutgers van Rozenburg die vandaag ook in het centrum van Lemmer te bewonderen is. Een boot dus die 95 jaar geleden dienst deed op het station. Namen van redders van toen: Kolk, Verhoef, Kroes en van Putten. Nog steeds zijn er mensen met die namen die werkzaam zijn als bemanningslid, zo bleek uit schuchtere reacties uit de zaal.

Sponsor gezocht

In 1930 werd de Hilda aangeschaft. Ook die ligt vandaag in het Dok en kan daar bewonderd worden. En nu werkt het station met 2 professionele boten, de Anna Dorothea en de Palace Noordijk. Op termijn zal ook de Anna Dorothea worden vervangen. Daarvoor zijn schenkers gevonden. Maar nu wordt nog een sponsor gezocht voor vervanging van de Palace Noordijk.

Vandaag en morgen: boten en  demonstraties

Vandaag kan iedereen in Lemmer kennismaken met het werk van de KNRM. Zaterdag is de KNRM met een kraam aanwezig in het centrum van Lemmer, bij het Vissersmannetje. Er zullen demonstratie worden gegeven in het Dok van 11.00 tot en met 16.00 uur. Daarnaast zijn er tal van reddingsbootmodelbouwers, die hun modellen tentoonstellen. Ook is er een boekenkraam met vele boeken die het verhaal van de KNRM vertellen. Tevens houdt de Oude Reddings Glorie haar jaarvergadering in Lemmer en liggen hun schepen afgemeerd in Het Dok vanaf vrijdagmiddag tot en met zondagochtend.

Muziek van het Lemster Shantykoor

Het Lemster Shantykoor luistert de middag muzikaal op! Zij staan om 14.00 uur bij it Fiskermantsje, maar de stoere zangers zijn de hele middag te vinden in het centrum.