Voor 10.000 euro aan gratis maandverband en tampons

DFM – De gemeente De Fryske Marren wil voor 10.000 euro aan tampons en maandverband verstrekken. Hoewel niet duidelijk is of veel jonge vrouwen in de gemeente deze producten niet kunnen betalen, gaat de gemeente daar wel vanuit. Het is een voortvloeisel van de motie ‘Bloody Basics’ die vorig jaar november door de raad werd aangenomen. Kort gezegd komt die er op neer dat vrouwen en meisjes gratis maandverband en tampons kunnen krijgen van de gemeente.,

1 op de 10 vrouwen heeft geen geld voor tampons of maandverband

Uit landelijk onderzoek blijkt dat in Nederland één op de tien vrouwen of meisjes wel eens onvoldoende geld heeft voor menstruatieproducten. Hierdoor kunnen vrouwen worden beperkt in hun dagelijks doen en laten. Er zijn geen onderzoeksrapporten met cijfers over menstruatiearmoede in Friesland. Hierdoor is het lastig om een inschatting te maken hoeveel vrouwen het in De Fryske Marren daar ook mee te maken hebben. Uit een eerste inventarisatie bij de middelbare scholen, voedselbanken, de Kear, de Bibliotheek en de sociale wijkteams komt naar voren dat het probleem niet direct wordt herkend.

Taboe

Toch zijn er wel vermoedens dat er sprake is van de problematiek, maar dat dit door een taboe op het onderwerp niet bespreekbaar wordt gemaakt.

Beschikbaar stellen

De voedselbanken, middelbare scholen en de GGD willen meedenken om oplossingen te vinden voor dit probleem. In samenwerking met de GGD zal er meer aandacht geschonken worden voor het probleem onder jongeren. In samenwerking met de Kear wordt gekeken naar mogelijke inwonersinitiatieven op dit gebied. Landelijk zijn er ook al vele lokale initiatieven te vinden. Zo worden er donaties van producten, inzamelacties etc gedaan. Ook een samenwerking met het armoedefonds wordt onderzocht.

Vanuit armoedebudget

Vanuit het armoedebudget is er geld beschikbaar voor het verstrekken van menstruatieproducten aan vrouwen die hier onvoldoende middelen voor beschikbaar hebben. Voor één jaar wordt € 10.000 beschikbaar gesteld. na een jaar wordt gekeken of er een vervolg moet komen en hoeveel vrouwen van de regeling gebruik hebben gemaakt.