Verlaat weerbericht Sible:”Hjerst”

LEMMER – Op een wonderbaarlijke wijze is het weerbericht van Sible deze week niet aangekomen. Maar hier dan alsnog de bevindingen van de weerman uit Lemmer.

Stelt u zich eens voor. Je hebt op vrijdagochtend het weerbericht verstuurd en vrijdagavond alweer is er een grote verandering opgetreden op het weertoneel. Je zou dit dan het liefst direct willen doorgeven. Maar ja het is maar hobby denk ik dan maar. Door een stroomversnelling in de atmosfeer viel het zaterdag erg mee met de regen. De regen golfde in de vroege ochtend naar het zuiden waardoor de zuiderlingen de hele dag in de regen zaten en wij niet. Zondag lagen we in een frisse noordwestelijke stroming en werden we verblijd met regelmatig een lekker zonnetje.

In deze nieuwe week worden de bakens verzet. Vanuit het noorden duikt er depressie vanuit het hoge noorden het Noordzeegebied binnen daar zijn we mooi klaar mee. De depressie vuurt een koufront op ons af deze trok in de loop van maandag over. Door een gevoelige verkilling in de bovenkamer van de atmosfeer ontstonden er spontaan diverse buienstoringen. Zuidelijk op de oceaan kwam ex hurricanne Fiona op. Ging deze zich ook nog met ons weer bemoeien….

Later in de week verdwijnt de depressie die ons weer de komende week gaat beïnvloeden, maar vanuit het verre New Founland wordt er een nieuwe depressie klaar gestoomd. Deze komt vrijdag 30 september in het zeegebied tussen IJsland en Schotland. Aan de zuidkant van dit weersyteem stroomt er wat zachtere lucht ons luchtruim binnen. Dinsdag was de koudste dag van de week overigens.

Voor de woensdag heb ik 2 opties in aan de aanbieding

Optie 1

Wat meer zon en een meest droge dag.

De wind is eerst zuidelijk kracht 2.

In de loop van de ochtend draait de wind naar het westen tot noordwesten kracht 2-3.

13 graden.

Optie 2

In de ochtend regelmatig een bui.

In de middag meer zon en droog.

De wind is eerst zuidwest en gaat via noordwest in de avond naar noordoost kracht 3.

13 graden.

Bij optie 1 trekt er een depressie over Denemarken. Bij optie 2 trekt hij over Nederland. Dat maakt nogal een verschil. (Het lijkt erop dat optie 1 waarheid is geworden)

Donderdag

De bewolking overheerst met opnieuw enkele buien.

De wind is zuidwestelijk kracht 3-4.

14 graden.

Vrijdag

Regelmatig zon en meest droog weer.

De wind is eerst zuidzuidwest kracht 3-4.

16 graden.

In het eerste weekend van oktober wordt het iets zachter

Het komend weekend wordt het wat zachter. Maar we zullen het moeten bekopen met een lach en een traan. Zoals het er nu voor staat krijgen we de nodige buien met een stevige wind. We wachten af hoe het zich de komende dagen ontwikkeld.

Voorlopige verwachting

Zaterdag

Afwisseling van zon en buien.

De wind is stevig uit westelijke richtingen kracht 4-6.

15 graden.

Zondag

Af en toe zon maar ook weer enkele buien.

De wind is west noordwest kracht 4-6.

16 graden.

Vanaf dinsdag 4 oktober probeert een hogedrukgebied zijn tentakels tot over onze omgeving uit te zetten. De depressies met regen worden gedwongen meer over Scandinavië te trekken. Dat zou goed nieuws zijn, de kans dat dit gaat gebeuren is op dit moment 60-70%.

Wist u dat?

September 2017 de laatste keer was dat de maand september te koud verliep. Het maandgemiddelde was toen 13,8 graden.

Wist u dat?

September 2006 erg warm verliep met een maandgemiddelde van 18,8 graden. Normale gemiddelde is 14,7 graden.

Wist u dat?

Er vorig jaar (2021) in september 36 mm regen viel. In de huidige maand september staat de teller op 62 mm regen en we zijn er nog niet…

Weerspreuk

Staat de gans op één poot,

Dan is de kans op een stortbui erg groot.

Sible Waaijer

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!