Vanaf 1 mei geen ongeadresseerde post meer

Wie wel ongeadresseerd reclamewerk wil ontvangen, plakt de sticker op de brievenbus. Foto Lemsternijs

LEMMER – Vanaf 1 mei 2024 ontvangen inwoners van de gemeente De Fryske Marren geen post meer waar hun naam niet op staat. Dit is besloten door de gemeenteraad in december 2023. De nieuwe maatregel geldt niet voor huis-aan-huisbladen en drukwerk van niet-commerciële organisaties, zoals bijvoorbeeld wijkkranten of informatie over werkzaamheden in de buurt.

Toch alle post ontvangen?

Bewoners die ongeadresseerd drukwerk (zoals reclamefolders) wel willen ontvangen geven dat aan met de nieuwe ja-brievenbussticker. De gemeente heeft al een envelop gestuurd waarin die sticker zit. Ook is de sticker gratis op te halen bij de receptie in het gemeentehuis in Joure of op afspraak bij de servicepunten in Balk en Lemmer. Wie de al bestaande nee-nee- of nee-ja-sticker op zijn bus heeft zitten: die blijft ook geldig.

Papierverspilling

Met deze nieuwe maatregel wordt volgens de gemeente jaarlijks zo’n 30 kilo papier uitgespaard papierverspilling voorkomen. Wie wel alle post wil ontvangen, wordt gevraagd om het na lezing in de papiercontainer te doen (zonder folie). Dan wordt het namelijk gerecycled.

Toch ongewenst ongeadresseerd drukwerk ontvangen?

Het kan gebeuren dat iemand toch na 1 mei nog een paar keer drukwerk ontvangt terwijl diegene dit niet wil. Geef dit dan door aan de verspreider van de folders. Dit kan voor regionaal drukwerk bij FRL Groep via www.frlgroep.nl/contact. Voor landelijk drukwerk kan dit bij Spotta via www.spotta.nl/contact. Wie daar al een melding heeft gemaakt en toch ongewenste post blijft ontvangen, kan contact opnemen met de gemeente via het contactformulier.