Tweetal heeft plannen om bijzonder boek te maken

LEMMER – Een groot Lemmer-Boek, dat is de wens van Roelie Spanjaard-Visser en Hendrik Bootsma. Een boek waarin ze een kuier maken door De Lemmer van onze voorouders-

Het kon niet uitblijven
Al dat schitterende materiaal op de website Spanvis (Roelie) en de Facebookpagina Lemmer oude foto’s en berichten (Hendrik) verdient een prachtig boek waarin het beeld van De Lemmer van weleer voor eeuwig wordt vastgelegd.

Roelie en Hendrik gaan het komende jaar enthousiast werken aan een groot Lemmer-Boek waarbij ze straat voor straat, steeg voor steeg en de haven afstruinen in hun indrukwekkende archief. Veel is al geplaatst, maar ongeordend en er ligt nog veel meer in boeken, ordners en mappen verborgen. Ook tal van verhalen dienen aan al die oude foto’s van woningen, winkeltjes, bedrijfjes en Lemsters te worden gekoppeld.

Fotomateriaal
Als het lukt om deze wens te realiseren, krijgt De Lemmer eindelijk ‘Het Boek’ waar het recht op heeft. Daarbij doen de beide samenstellers ook nadrukkelijk een beroep op alle Lemsters die nog vergeten materiaal in oude albums of doosjes hebben liggen, beelden van weleer die eindelijk eens voor de dag komen en een licht werpen op het alledaagse leven van weleer in ons aller Lemmer.
Verhalen
Maar ook verhalen willen zij opdiepen. Herinneringen aan het wonen en werken, aan het schoolleven, het schoolreisje, het straatleven met venters op bakfietsen, met handkarren en hondenkarren, de boderijders en schippers, de visserij en scheepvaart over de Zuiderzee en door de Friese wateren, de zorg voor armen en zieken, de kermis, Sint Maarten, Sinterklaasfeest, Kerst en Oud en Nieuw. Maar ook de tram zal in dat straatbeeld niet ontbreken.

Het kan allemaal zo maar ter sprake komen bij het bekijken van een rondje Lemmer in de tijd van onze voorouders. Vergeet ook niet de strenge winters waarin Lemsters de strijd aanbonden met de elementen, in hun werk en in de schaatssport. Ook aan de recreatie op het strand en tijdens het skûtsjesilen zijn vast nog indrukwekkende verhalen verbonden.
Roelie en Hendrik vernemen het graag om hun werk te klaren. Met uw hulp wordt het een groot boek van voor en door de eigen Lemsters. Dat is wat de samenstellers voor ogen hebben. Een historisch document van eeuwige waarde, een bezit dat gekoesterd gaat worden en in de kast van geen enkele Lemster mag ontbreken.

Het project
Voor de begeleiding van dit project kunnen de beide samenstellers rekenen op de vakbekwame hulp van Gerben D. Wijnja die in de afgelopen 40 jaar al menig boek samenstelde. Voor de uitgeverij verzorgt hij het contact, de correctie en de opmaak. Over de definitieve uitvoering, formaat, omvang in pagina’s en de prijs kunnen ze nu nog geen uitspraken doen.

Reacties, foto’s, verhalen
Neem contact op met Hendrik Bootsma, Parkstraat 98, 8531 KC Lemmer; Mail: kiyabo@ziggo.nl  of Roelie Spanjaard-Visser j.spanjaard@upcmail.nl
Hieronder de voorlopige cover

Upload Image...
error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!