Tranen bij onthulling monument familie Hartman

LEMMER – Bij menig toeschouwer stonden vrijdag de tranen in de ogen toen het trieste relaas werd verteld van de familie Hartman. Een familie die verscheurd werd door een bom, geworpen in de nacht van 6 september 1944 op hun binnenvaartschip De TJOBA. Hendrik Hartman van 41 jaar, zijn vrouw Lina Hartman- Booij van 36 en hun kinderen Jan van 9, Remmelina (Remmi) van 7 en Hendrika (Riki) van 4 kwamen daarbij om het leven. De 3 andere kinderen, 1 jongen en 2 meisjes waren op dat moment aan de wal bij hun grootouders, omdat ze weer naar school moesten. Ze werden op slag wees en verloren hun broertje en twee van hun zusjes.
Lange tijd was onduidelijk waar het schip zich bevond ten tijde van het bombardement.
Na veel speurwerk van onder andere Peter van den Brandt bleek dat het gewoon aangemeerd lag. Het schip had een vracht hooi aan boord dat bestemd was voor Purmerend. Van den Brandt was ook degene die vond dat deze familie zo´n gedenkplaat verdiende en zette zich er voor de volle honderd procent voor in dat dit gedenkteken er kwam.
Tini Westerhof-Hartman, een van de meisjes uit het gezin dat zich op het moment van het bombardement aan de wal bevond, mocht de gedenkplaat onthullen. Ze deed dat met 3 kinderen van de school uit Lemmer die het monument ook adopteren. Veel van de familieleden van de familie Hartman en Booij waren van heinde en verre naar Lemmer gekomen om daar de onthulling bij te wonen.
Job Degenaar droeg een gedicht voor dat trefzeker de pijn blootlegde van het drama. Met ingehouden adem luisterde het gezelschap naar zijn woorden.
Film

 

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!