Thuiszorg gaat zorgwerkzaamheden over de dag spreiden

Van links naar rechts: Gewina Veenstra, Kimberley Jansen, Wieneke Braaksma en Greetje Hoekstra.

LEMMER – Antonius Thuiszorg is in mei gestart met het project Meer Tijd Voor Meer Cliënten. Vanaf oktober gaat dat ook in Lemmer en de buitendorpen in. De organisatie wil met het project zorgen dat er meer tijd is om meer cliënten te helpen.  De kern van die nieuwe werkwijze is spreiding van de zorg over de dag. Dat betekent dat zorg die niet aan tijd gebonden is, wordt verplaatst naar de middag. Daardoor kunnen meer mensen geholpen worden, maar kunnen thuiszorgmedewerkers ook meer uren draaien als ze dat willen. De andere werkwijze is nodig om te kunnen voldoen aan de groeiende zorgvraag. Maar ook om tegelijkertijd te werken aan het personeelstekort in de zorg.

Gebroken diensten

,,Nu kent de thuiszorg nog veel gebroken diensten, waarbij de medewerker eerst ’s ochtends een paar uren werkt en later op de dag nog weer eens. In de nieuwe opzet kunnen we (potentiële) medewerkers werkdiensten van 8 of van 5,5 uren aanbieden. In mei zijn we met deze nieuwe werkwijze van start gegaan bij een aantal teams in de regio Sneek en in de regio Joure. De reacties van zowel cliënten als medewerkers zijn positief”, aldus projectleider Katja Westra. ,,Dat is een extra stimulans om de werkwijze bij meer teams toe te passen, want overal is de vraag naar zorg groot en uiteindelijk wil je iedereen die zorg nodig hebt kunnen helpen. Uiteindelijk profiteert zowel de cliënt als de thuiszorgmedewerker van Meer Tijd Voor Meer Cliënten”

Lemmer en omgeving

Vanaf 1 oktober gaan ook de drie thuiszorgteams van Lemmer (en omgeving) en al hun cliënten meedoen in het project Meer Tijd Voor Meer Cliënten. De drie Lemster teams zijn er al helemaal klaar voor. ,,De zorgpiek vindt nu hoofdzakelijk plaats in de ochtend en in de avond”, zo ervaart wijkverpleegkundige Greetje Hoekstra van Lemmer Noord dagelijks. ,,Zorg in de middag is veel minder normaal in de thuiszorg, terwijl er veel zorg van de piekuren naar de middag verplaatst kan worden. Dat is even wennen. Voor zowel cliënt als medewerker, maar onze zorg gaat erop vooruit.”

Spreiden van zorg

De zorg die van de piektijden gehaald wordt is zorg die niet aan tijd gebonden is volgens de Thuiszorg Antonius. ,,Denk aan hulp bij douchen of wondzorg”, vertelt Kimberley Jansen van Team Lemmer Kern. ,,Dit is zorg die gerust in de middag kan plaatsvinden. zo ontstaat ruimte voor zorg die wel aan de piektijden gebonden is. Dat is bijvoorbeeld het geval bij cliënten die hulp nodig hebben om uit of in bed te komen en medicatie nodig hebben bij de start of het einde van de dag. Door de zorg meer te spreiden over de dag, hebben we ook meer tijd voor onze cliënten. Want je kunt meer tijd nemen als je in de ochtend een minder drukke route hebt.”

Angst

In het zorggebied van Lemmer horen ook omliggende dorpen als Oosterzee, Bantega en Delfstrahuizen. ,,Cliënten begrijpen heus wel dat de zorg wat verandert, maar in eerste instantie kwamen we ook mensen tegen die bang waren dat we helemaal niet meer langs zouden komen” vertelt wijkverpleegkundige Gewina Veenstra van Team Lemmer Buiten. ,,Dat is niet het geval en als we uitleggen hoe Meer Tijd Voor Meer Cliënten precies werkt, nemen we die angst meteen weg.”

Meer uren

Voor goede zorg is het ook belangrijk dat er genoeg thuiszorgmedewerkers zijn. ,,Potentiële collega’s haken het vaakst af door onhandige werktijden”, aldus Greetje. ,,Jongeren willen graag aan de slag en minstens 30 uur per week werken. Maar als je alleen ’s ochtends een route hebt, kom je moeilijk aan die uren. Met een 8-urige dienst kan dat wel. Mensen die liever minder uren werken en alleen op bepaalde dagdelen inzetbaar zijn, (bijvoorbeeld omdat ze kinderen hebben) kunnen dat daarnaast ook blijven doen. Zo is er voor een ieder wat wils.”