Theatervoorstelling Smokkelbern Lemmer: start kaartverkoop

Lea (links) met haar broertje Izak en nichtje Basja, Foto uit de familiecollectie van Lea Tropp.

LEMMER – De kaartverkoop voor muziektheatervoorstelling Smokkelbern is gestart. De voorstelling over het Joodse onderduikmeisje Lea wordt vanaf 5 april tot en met 14 mei tweeëntwintig keer gespeeld. Er zijn voorstellingen in Lemmer, Amsterdam, Sneek en Leeuwarden. In Lemmer worden 5 voorstellingen gespeeld in Tsjerke oan it Dok, een plek dichtbij waar Joodse kinderen voor het eerst voet aan wal op Friese grond zetten. Ze deden dit nadat ze met de Jan Nieveen de overtocht van Amsterdam naar Lemmer hadden gemaakt.

Vanwege het coronavirus kon Smokkelbern zowel in het voorjaar van 2020 als 2021 niet doorgaan. Met een extra financiële bijdrage van de provincie Fryslân wordt de voorstelling over de Tweede Wereldoorlog dit jaar alsnog opgevoerd.

Grootschalige smokkel van Joodse kinderen naar Friesland

Smokkelbern gaat over de grootschalige smokkel van Joodse kinderen naar Friesland, waar ze bij Friese gezinnen in de onderduik de oorlog overleefden. De voorstelling is geïnspireerd op het leven van één van de kinderen, het 4-jarige meisje Lea, dat onderdak krijgt bij een bakkersfamilie in Abbega.

Naast Lea werden in de oorlogsjaren nog honderden kinderen naar het noorden gesmokkeld. Fryslân was de eerste provincie waar de kinderen vanuit Amsterdam naartoe werden gebracht en ving vanaf 1943 ook de meeste kinderen op.

Jan Nieveen

Smokkelbern is geschreven door Hans Brans, de regie is van Tjerk Kooistra en de muziek van Jorrit Laverman. De voorstellingen worden gespeeld langs de smokkelroute tussen Amsterdam en Fryslân op locaties die allemaal een prominente rol spelen in deze bijzondere oorlogsgeschiedenis. De belangrijkste smokkelroute ging over het IJsselmeer met de Jan Nieveen, de veerboot tussen Amsterdam en Lemmer. Daarom zijn er vijf voorstellingen in Tsjerke oan it Dok in Lemmer, nabij de haven waar de kinderen voet op Friese grond zetten.

,,Toen in 2020 vier weken voor de première corona uitbrak, waren er al 2700 kaarten verkocht’’, aldus producent Gerard van der Veer. ,,De afgelopen weken hebben we deze kaarthouders als eersten in de gelegenheid gesteld gratis opnieuw plaatsen te reserveren. Het overgrote deel heeft dat inmiddels gedaan. De overige 2000 kaarten brengen we nu in de verkoop.’’

Speelschema Smokkelbern Lemmer

5 – 9 april | Lemmer, Tsjerke oan it Dok, Kerkhof 1

Kaartverkoop

Kaarten zijn verkrijgbaar via www.smokkelbern.nl/tickets.

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!