Teken nu in – Een kuier door het oude Lemmer

LEMMER – Vorig jaar begonnen Roelie Spanjaard-Visser en Hendrik Bootsma aan hun kuier die uiteindelijk leidde tot een fors boekwerk van 412 pagina’s over het oude hart van Lemmer.

Teken nu in en profiteer
Door de kosteloze inzet van velen kon de prijs op € 29,95 worden gehouden.
Als u nú intekent betaalt u € 29,95.
Na 20 november is het boek verkrijgbaar bij Primera Lemmer en betaalt u € 37,50.
Door in te tekenen weet u zich verzekerd van een exemplaar en heeft u het boek vóór Sinterklaas in huis.

Hoe komt u in het bezit
Ga naar www.uitgeverijthaf.nl/lemmer
daar vindt u de bestelinstructies.
Op de bestelsite klikt u ook het afhaalpunt aan: Primera Lemmer, Joure bij Masije lifestylestore, Midstraat 89 of de Bibliotheek Lemmer.
Uw boek ligt klaar na 20 november. Bij het kiezen voor verzending komt er 6,95 verzendkosten bij.
De presentatie van het boek vindt plaats op 20 november in de bibliotheek te Lemmer.

Over de inhoud
De visserij op zee was destijds goed voor veel voor bedrijvigheid. Visrokerijen, een zoutziederij, hangen, de visafslag, taanderijen, een mast- en blokmakerij, zij allen zorgden voor veel reuring, maar er was ook een indrukwekkend houtmolen-ensemble en een grote scheepswerf waar de geur van gezaagd hout en pek je tegemoet kwam. Ambachtelijk Lemmer komt voorbij in talrijke werkplaatsen en fabriekjes, van smederijen tot bakkerijen, van timmerwerkplaatsen tot slagerijen en pottenbakkerijen. Bedrijfjes die naast de visserij de inwoners van Lemmer van werk voorzagen. Maar er was ook een kantongerecht en een noodziekenhuis op de Gedempte Gracht toen vlektyfus de kop opstak in Lemmer en reizigers het dorp angstvallig meden.
21 hoofdstukken lang houden de samenstellers de lezer in de ban van oud Lemmer, daarbij gesteund door hun liefde voor het dorp. Zij lieten tal van oud-Lemsters aan het woord en noteerden hun herinneringen. Velen stelden ze ook op schrift voor dit boek om de sfeer van weleer te delen met de lezers.
We worden meegenomen langs statige straten met fraaie gevels, monumentale gebouwen en prachtige winkeltjes waar de sfeer gemoedelijkheid uitstraalde. Maar niet altijd, zo lezen we. Er werd ook op de welwillendheid van de winkeliers gerekend als het huishoudboekje in de gevarenzone was en er op de pof boodschappen meegegeven werden. En dan vooral bij bewoners uit de steegjes, op foto’s misschien schilderachtig, maar achter het oog van de buurtjes regeerde de onmacht in krotwoningen langs stinksloten met ratten en slakken. Problemen waren er ook af en toe met de watervoorziening in perioden van grote droogte, toen ‘Spannenburg’ er nog niet was en leidingwater per schip uit Amsterdam werd aangevoerd.
Een prachtig Sinterklaasgeschenk

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!