LEMMER – Marc van Niekerk – Thie uit Lemmer sprak met zijn kleuterschoolvriendje af dat ze ooit samen een bedrijf gingen beginnen. Nu 31 jaar later is het zover en is Supervision een feit. Van Niekerk –Thie en jeugdvriendje Jacques Huijbregts uit Dronten zorgen vanaf begin dit jaar voor camerabewakingssystemen die worden aangestuurd met artificial intelligence. Want zo zegt het duo:” Die bieden veel meer mogelijkheden dan een gewone bewakingscamera. Wat je met deze geavanceerde systemen vooral doet, is tijd winnen. Kostbare tijd om er voor te zorgen dat mensen die je niet in het bedrijf wilt, voor die tijd kunnen worden tegengehouden. Of dat ze worden opgespoord en aangehouden. Maar je kunt ook een digitaal hek opwerpen. Dat houdt in dat mensen die bijvoorbeeld niet op een bepaald stuk van je (bedrijven)terrein mogen komen, direct worden gesignaleerd en teruggeroepen.”
24 uur per dag toezicht
Met de systemen wordt 24 uur per dag toezicht op een terrein of in een pand gegarandeerd. Maar dat gebeurt toch ook met een traditionele camera zullen velen zeggen. Dat klopt weliswaar, alleen is het op het moment dat een alarm afgaat eigenlijk al te laat. Dan zijn mensen met slechte bedoelingen al binnen en is er heel weinig tijd om in te grijpen. Een alarmering moet worden opgevolgd, de persoon die dat moet doen is vaak op afstand. En ook beveiligingsbedrijven of de politie staan vaak niet direct voor de deur. Bij de systemen van Supervision wordt heel anders gewerkt. Daarbij wordt van tevoren in kaart gebracht welke situaties ongewenst zijn. “Een auto voor de deur op een vreemd tijdstip, een persoon die rondom het pand al een aantal keren is gesignaleerd, iemand die stilstaat voor het pand. Het zijn of kunnen signalen zijn dat iemand iets kwaads in de zin is. Door de artificial intelligence zo in te zetten dat camera’s dat niet alleen registeren, maar ook doorgeven, win je tijd. Kostbare tijd. Voordat ze binnen zijn en alles leeggeroofd hebben. En voordat ze vaak een ravage hebben aangericht.” Bij de klant van Supervision worden situaties die niet wenselijk zijn dan ook nagebootst. En die data wordt vervolgens ingebracht, zodat bij zo’n situatie direct alle alarmen op rood gaan.
Intelligente systemen kunnen zoveel meer
Van Niekerk Thie: “De opvolging van dat soort alarmen doen we niet zelf, maar we hebben wel een goede samenwerking met een beveiligingsbedrijf met een meldkamer. Zo’n traject kan er dan vervolgens aan gekoppeld worden. Maar dat bepaalt de klant natuurlijk zelf. De alarmering kan ook worden doorgezet naar een medewerker van het bedrijf zelf. Zodat er op die manier actie op wordt ondernomen. Of er kan voor gekozen worden dat het doorgezet wordt naar de politie.”
De systemen kunnen met hun intelligentie zoveel meer dan alleen dat. Van gezichtsherkenning, tot het onderscheid maken tussen een situatie overdag en in de avond. “Zo hebben we een klant in Emmeloord die een soort speelterrein beheert. Overdag wordt dat gebruikt. Maar binnen zijn ruimten waar die mensen die buiten wel mogen zijn, daar niet welkom zijn. Dat in kaart brengen kan allemaal. Maar ook dat mensen in de avond zich daar niet meer mogen ophouden. Of dat de directeur die daar ’s avonds nog moet werken wel wordt toegelaten. Voor hem gaan dan de lampen al vast aan als hij wordt gesignaleerd. Die gradaties zijn allemaal in te voeren in één en hetzelfde systeem.”
Ongewenste situaties zo vroeg mogelijk ontdekken
Het doel van dat alles is om ongewenste situaties zo vroeg mogelijk te ontdekken. “Want hoe groter je reactietijd, hoe veiliger je pand wordt.” Belangrijk is tevens dat het alarm door deze werkwijze niet voor elk blaadje of elke insect wordt ingezet. “Want laten we eerlijk zijn: elke keer als er iemand moet komen opdraven en er is niets aan de hand, kost dat wel geld en tijd. Een beveiligingsbedrijf moet bij iedere inzet worden betaald. Door intelligent te koppelen, gaan je kosten voor die acties omlaag.”
Starten met eigen systeem
Het goede nieuws is ook nog eens dat er gestart kan worden met het systeem dat iemand al heeft. “Wij installeren, onderhouden en beheren het systeem, maar dat kan dus starten met het eigen systeem. Wat de klant vervolgens wil doen met de alarmeringen spreken we samen af, maar we werken zoals gezegd wel met partners die we kunnen aanbevelen. “ Overigens zijn de mogelijkheden van de systemen van Supervision eigenlijk bijna onbeperkt. “Zelfs ProRail kan er mee zien hoe vies hun treinen zijn.” En een toepassingsmogelijkheid die ook erg in trek is, is die bij boeren. “De diefstal van GPS systemen van hun erf neemt ongekende vormen aan. Daarbij gaan de daders van boerderij naar boerderij. Door een heel gebied te monitoren, signaleer je al snel verdachte zaken. Want zulke jongens maakt het blijkbaar niet uit dat ze een erf op moeten rijden en mensen ze kunnen zien. Heb je al eerder in de gaten dat ze de boel in de gaten houden of onderweg zijn, dan kun je al in een heel vroeg stadium ingrijpen en de diefstal voorkomen. Goede beelden en kentekenregistratie kunnen daar ook allemaal deel van uitmaken. Maar dan wel zo dat het juridisch is onderbouwd.” Ook vrachtwagens kunnen onderweg gewoon door Supervision worden beveiligd. “Nu zetten chauffeurs soms spanbanden op hun deuren, omdat ze in gebieden zijn waar het echt niet veilig is. Met dit systeem kan de chauffeur rustig gaan slapen en kan vanaf het bedrijf de zaak gemonitord worden. Ook krijgt de chauffeur dan ruim voor de deur wordt opengetrokken al een melding. Alles op basis van wat zich rond de vrachtwagen afspeelt.”
Meer informatie
Meer informatie over Supervision en wat ze kan betekenen met haar camerabewakingssystemen is te vinden op de website van Supervision.