Suderigge faciliteert vaccinaties, maar verplicht haar medewerkers niet

LEMMER –  Alle medewerkers die direct cliëntcontact hebben binnen de woonvormen van ZorggroepHof en Hiem, waaronder woozorgcentrum Suderigge in Lemmer hebben vorige week van de GGD een uitnodiging voor een coronavaccinatie ontvangen. Zij kunnen vanaf vrijdag 15 januari in Leeuwarden terecht in het WTC. Wel is het zo dat de vaccinatielocatie de komende 6 weken al zijn volgeboekt. De GGD laat weten dat 6825 personeelsleden uit verpleeg- en verzorgingshuizen in heel Friesland zich hebben aangemeld. Zij krijgen de komende tijd twee prikken. Daarmee zijn alle vaccins die voorlopig beschikbaar zijn, gereserveerd.

Wijkverpleegkundigen en thuiszorgmedewerkers niet aan de beurt

Er zijn meer dan 7000 Friese zorgmedewerkers door hun werkgevers uitgenodigd om zich in WTC Expo in Leeuwarden door de GGD te laten vaccineren. In een tweede ronde komt nog eens zo’n groep uit verpleeg- en verzorgingshuizen aan de beurt. Wijkverpleegkundigen en thuiszorgmedewerkers van Hof en Hiem zijn nog niet aan de beurt. Zij worden opgeroepen als de volgende groep van zo’n 12000 medewerkers uit thuiszorg, gehandicaptenzorg en WMO aan de beurt zijn.

Hof en Hiem heeft voor de nu opgeroepen medewerkers allerlei mogelijkheden geboden om de vaccinatie te halen. „Zowel in uren die beschikbaar worden gesteld als qua vervoer. Mensen kunnen nu eenmaal niet in een groep met een bus naar de locatie in Leeuwarden. Dus hebben we dat anders geregeld en vergoeden we de gemaakte reiskosten naar de vaccinatielocatie.” Dit betekent overigens niet dat personeel verplicht wordt om de prik te nemen. „We hebben geen campagne gevoerd, vinden dat zorgmedewerkers dat zelf moeten beslissen. Wel hebben we zoveel mogelijk informatie verstrekt over het vaccin, met de meest recente informatie daarover,” aldus de afdeling communicatie daarover. Ook zal niet bijgehouden worden wie zich wel heeft laten inenten en wie niet. „Dat willen we niet omdat het een persoonlijke beslissing is, maar dat mag daarnaast uit privacy overwegingen ook niet.”

Vrijer bewegen

Gezien het grote aantal mensen dat zich in de hele provincie bereid heeft getoond zich te laten te vaccineren, lijkt het erop dat veel zorgmedewerkers toch besloten hebben de prik te nemen. „Mensen kunnen zich daardoor natuurlijk ook weer wat vrijer bewegen in hun werk. Daarnaast hebben we toch ook het idee dat mensen zich snel schuldig voelen als ze een besmetting hebben overgebracht. Daar kunnen ze niets aan doen, want ze weten niet eens hoe ze hem zelf hebben opgelopen. Maar dat gevoel leeft toch wel heel erg. Daarom hebben we toch ook wel het idee dat de bereidheid van veel zorgmedewerkers om zich te laten vaccineren groot is. ”

Alle regels blijven
In de dagelijkse praktijk betekent de vaccinatieronde trouwens niet dat er veel verandert in de woonzorgcentra en kleinschalige woonvormen. „Ook al laat je je vaccineren, alle regels ter bescherming blijven voorlopig gewoon van kracht. Er blijft dus gewerkt worden met beschermingsmiddelen, er wordt extra schoongemaakt en de 1,5 meter wordt daar waar mogelijk in acht genomen.”

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!