Stickers op graven in Lemmer

LEMMER – Op graven waarvan de gemeente niet weet wie de rechthebbende is, worden al geruime tijd stickers geplakt. Daarop staat dat de gemeente graag wil dat mensen die rechthebbend zijn of zich zo voelen, zich melden bij de gemeente. De stickers blijven eerst 1,5 tot 2 jaar zitten tot er zich iemand meldt. Is na die periode nog niemand langs geweest, dan komt er een nieuwe sticker op met het verzoek alsnog bij de gemeente aan te geven wie er verantwoordelijk is voor het graf. Heeft zich dan nog niemand gemeld, dan blijft de sticker nog wel een tijdje op het graf, maar vervalt het recht uiteindelijk bij de gemeente.
Dit betekent dat op den duur de steen van het graf wordt gehaald. Uiteindelijk wordt het graf dan ook geruimd en kan het opnieuw uitgegeven worden. `Maar dat proberen we met die stickers te voorkomen.`
Volgens een medewerker is voor dit systeem gekozen omdat de gemeente in lang niet alle gevallen weet wie er rechthebbende is van een graf. `Dat is bijvoorbeeld zo als iemand zelf is overleden die rechthebbende was van bijvoorbeeld het graf van zijn of haar ouders.` Als bij de gemeente duidelijk is wie er verantwoordelijk is voor het graf kan die lange tijd gevolgd worden zelfs tot in het buitenland. Maar is dat niet bekend, dan is op een gegeven moment niet meer duidelijk bij wie de rechten van een graf liggen. Daarom wil de gemeente graag van mensen via de stickeractie weten wie er verantwoordelijk is voor een graf.

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!