Stichting Lemster Wens vervult graag wensen

LEMMER – De Lionsclub Lemmer heeft een nieuw initiatief ontwikkeld: Stichting Lemster Wens. Vanuit die Stichting willen ze wensen van mensen, maar ook van organisaties daar waar mogelijk ondersteunen of uit laten komen. En het gaat dan niet alleen om acties die geld kosten: het kan ook zijn dat de mannen van de stichting zelf de handen uit de mouwen steken om iets te bouwen of te repareren. Of ze organiseren een mooie dag voor iemand die heel ziek is bijvoorbeeld.

Geen elitair clubje

Tonny Kroes en Joost van Grol van de Lions en dus van de nieuwe stichting weten dat mensen vaak wat aanhikken tegen een organisatie als de Lions. “Vaak wordt gedacht dat we een elitair clubje zijn. Maar de basisgedachte van bij de Lions horen betekent vooral dat je met elkaar het beste uit jezelf haalt. Dat je elkaar inspireert. Dat je kunt terugvallen op dat netwerk. Er altijd mensen zijn in de club die je steunen met raad en daad.” Vaak wordt ook gedacht dat alle Lions ondernemers zijn. Joost van Grol: ”Ook dat klopt niet. Ik ben ook gewoon medewerker van een bedrijf en ben zelf geen ondernemer. ”

Anderen helpen

Die steun en inspiratie die de Lions onderling ervaren, dragen ze ook uit naar buiten. “Bij de Lions horen betekent heel nadrukkelijk dat je anderen ook helpt. Het gaat er dus niet alleen om dat we binnen ons clubje weten dat er altijd iemand is die ons zelf kan bijstaan: we hebben ook als taak om mensen daarbuiten te helpen.” Daarbij merken de heren op dat Lemmer altijd op de Lions kan rekenen mocht er zich ooit iets vreselijks voordoen. “Vanuit een noodfonds kan er dan van alles geregeld worden. Dat weten heel veel mensen niet, maar dat is echt mooi. Moeten er noodmaatregelen worden genomen dan zorgen de Lions voor de randvoorwaarden. Voor een tentenkamp bijvoorbeeld of voor andere noodvoorzieningen.”

Wereldwijde organisatie

Een deel van de Lions die in de Lemster club zitten komen van de Ronde Tafel van Lemmer. “Maar zodra je 40 bent, mag je daar niet meer aan meedoen. Daarom hebben we toen de Lions opgericht. Het mooie daarvan is dat je een wereldwijde organisatie achter je hebt staan die je overal mee kan helpen. En waardoor wij anderen ook weer kunnen steunen.”

Stichting

De mannen wilden heel specifiek voor Lemmer en omgeving een stichting oprichten en gingen om de tafel om te kijken hoe ze dat vorm wilden geven. “We wilden helpen. Hoe en wie dan was de volgende vraag. En eigenlijk kwam daar uit dat we dat heel breed willen oppakken. Misschien is er iemand die steeds maar niet aan de bak komt en graag wil dat er naar zijn of haar sollicitatiebrief wordt gekeken. Of iemand heeft financieel advies nodig. Maar het kan ook gaan om het schoffelen van een tuin van iemand die dat niet meer kan. Of een mooiere inrichting van de rotonde bij Lemmer.“ Tonny voegt daaraantoe dat hij het bijvoorbeeld heel mooi zou vinden als een laatste wens van iemand nog in vervulling zou gaan. “Als iemand iets heel graag nog een keer wil. Omdat degene heel ziek is bijvoorbeeld. Of door ouderdom of een handicap bepaalde zaken niet meer kan. Dat zou ik persoonlijk heel mooi vinden om aan mee te werken. Maar nogmaals: de wensen moeten vanuit de mensen zelf komen. Wij beoordelen ze dan op haalbaarheid en of ze bij de doelstellingen van onze stichting passen.”

Handen uit de mouwen

Dat de heren voor het uit laten komen van de wensen ook graag de handen uit de mouwen steken, vinden ze ook belangrijk om te laten weten. “Niet alles hoeft altijd in geld uitgedrukt te worden. Schoffelen, een speeltuin aanleggen, iets repareren. Het kan allemaal. En als we het zelf niet kunnen, is er altijd wel iemand vanuit het grotere netwerk waardoor we een passende oplossing kunnen bieden. En als iemand ons nu vraagt om een miljoen omdat het hem of haar leuk lijkt om rijk te zijn, dan is het antwoord Nee. Het gaat echt om concrete doelen waarbij we iemand of een deel van de maatschappij echt kunnen ondersteunen.”

Voor Lemmer en omstreken

Duidelijk is wel dat de stichting lokaal gericht is en met name op voormalig Lemsterland en bijvoorbeeld ook de Brekkenpolder. Om een wens in te kunnen dienen, moet iemand minimaal 16 jaar zijn. Een commissie buigt zich vervolgens over de wensen en kijkt welke aansluiten. “Als iemand of een club bijvoorbeeld heel goed zelf de wens kan realiseren, dan hoeven we daarbij niet te helpen. Het gaat er echt om dat mensen zelf niet in staat zijn om het te regelen.”

Themafeest

Afgelopen zomer organiseerden de Lions voor deze stichting een themafeest. De opbrengst daarvan gaat naar de nieuwe stichting. “Maar het was sowieso ook een prachtig feest. Mensen die er niet bij waren en later zagen hoe leuk het was, hadden daar achteraf spijt van. Het is onze bedoeling om meer van dit soort feesten te organiseren. Eens per jaar iets groots staat sowieso op het programma.” Naast de Stichting ondersteunen de Lions ook de voedselbank en hebben ze andere lokale doelen geholpen. En zaterdag gaan (gingen) ze het water op om dat in het kader van Skjin Wetter vrij te maken van afval.

Meer informatie of een wens insturen

Wie meer informatie wil of een wens wil insturen kan terecht op de website: https://lemsterwens.nl/. “Wij hopen dat er mooie en bijzondere wensen worden ingestuurd en dat we een deel daarvan in vervulling kunnen laten gaan,” laten de heren enthousiast weten.