Sociaal Werk De Kear start met Omtinkers

LEMMER – Onlangs is Sociaal Werk De Kear gestart met Omtinkers. Omtinkers zijn vrijwilligers die vanuit ervaring, talent en plezier tijdelijk met iemand meelopen in het leven. Mensen helpen bij het omgaan met alledaagse zaken zoals het huishouden, sociale contacten, instanties, gezondheid, kinderen, geld, mantelzorg etc. Dat is waar Omtinkers zich op richten. Niet door problemen op te lossen voor anderen, maar door mensen te helpen ze zèlf op te lossen.

Iets extra betekenen voor een ander

De Omtinkers worden vanuit Sociaal Werk De Kear ondersteunt met een training van drie dagdelen, zodat ze opgeleid en voorbereid zijn op hun rol. Omtinkers krijgen daarbij handvatten voor het coachen, versterken hun eigen talenten en ze leren van elkaar door intervisie.

Het verhaal van Harold en Bert

Harold woont sinds kort met zijn vrouw in de, voor hen nieuwe, wijk. Zijn vrouw is, na een auto-ongeluk, halfzijdig verlamd geraakt. Sindsdien is Harold mantelzorger en zorgt hij voor zijn vrouw. Harold heeft moeite met het vinden van een balans tussen de zorg voor zijn vrouw en het indelen van tijd voor zichzelf. Gelukkig is Harold onlangs in contact gekomen met Bert, een buurtgenoot. Bert is iemand die zijn buurtbewoners, op een positieve manier, nauwlettend in de gaten houdt. Bert is een echte verbinder en zorgt voor de buurt. Bert biedt Harold een luisterend oor en ziet hoe hij daarvan opknapt. Hij stelt voor iedere week een uurtje samen te gaan wandelen. Bert wordt zo de Omtinker van Harold. Samen verkennen ze de buurt. Hierdoor is Harold te weten gekomen dat er iedere donderdagmiddag gebridget wordt in het plaatselijke buurthuis. Harold heeft iets gevonden waar hij wekelijks even van kan ontspannen. Twee uurtjes bridgen!

Wil je meer weten?

Omtinkers zijn buurtbewoners die wat extra willen betekenen voor een ander en zijn er voor alle inwoners van gemeente De Fryske Marren. Zou jij, net als Harold, graag in contact willen komen met een Omtinker? Meld je dan, ook voor meer informatie, aan bij Francien Bekius. Telefoonnummer: 06- 512 911 63. E-mailadres: f.bekius@sociaalwerkdekear.nl

Over Sociaal Werk De Kear

Inwoners kunnen bij Sociaal Werk De Kear terecht met vragen over bijvoorbeeld leefbare buurten en dorpen, meedoen en vrijwilligerswerk, gezonde leefstijl en mantelzorg. We werken samen met inwoners om het samenleven in de buurten en dorpen te versterken, met elkaar en voor elkaar.