Sible seit:”Wykein mei fan alles wot”

LEMMER – Wat mij betreft viel het weer aflopen maandag t/m woensdag lichtelijk tegen.  De oorzaak waren de nukken van een warmtefront. Het is net of de natuur bij de instroom van erg zachte lucht in dit soort situaties een extra traantje laat in de vorm van lichte miezerregen. Dit is ook erg moeilijk is te voorspellen. Over voorspellen gesproken: de voorspelde mooie donderdag kwam niet in gevaar. De zon scheen uitbundig en met ruim 16 graden was het heerlijk toeven buiten de deur.

Hoe verder

Tijdens dit weekend gaan we over op de wintertijd beste lezers. Achter de schermen is de natuur ook bezig om over te schakelen naar een guurder intermezzo. Na een paar zachtere dagen wordt dit weekend het “warme hogedrukgebied” naar het oosten verbannen. We zien ten zuiden van IJsland een depressie die zijn tentakels langzaam uitbreidt in onze richting. Langzaam maar zeker sijpelt er in de boven kamer op 5 km hoogte koudere lucht ons gebied binnen. Vrijdagvond hebben we de passage van een 1e koufront.

Zondag ligt de depressie die ons na het weekend in minder zachte lucht gaat dompelen nog boven de Britse eilanden te treuzelen.

Samenvattend

Vrijdag
Vooral het eerste deel van de dag mooie zonnige perioden.
In de loop van de vrijdagavond kans op wat nattigheid.
De wind is zuidelijk, kracht 4-5.
Erg zacht met 16 graden.

Zaterdag
Veel bewolking met slechts soms wat zon.
Er is kans op enkele buien.
De zuidenwind is meest matig, kracht 3-4.
14 graden.

Zondag
Veel wolken.
In de loop van de middag en avond enkele buien.
De zuidoost-,tot zuidwestenwind is matig tot soms vrij krachtig, kracht 3-5.
14 graden.

Frisse lucht in beweging
Na het weekend komt op maandag 1 november de frissere lucht in beweging. De depressie trekt over de Noordzee en gaat richting het zuiden van Noorwegen en Noord-Denemarken. De depressie blijft de hele week wat in onze omgeving ronddolen.
In de achterkamer van deze depressie stroomt er minder zachte lucht uit over onze omgeving. Deze instroom gaat gepaard met een gure zuidwestenwind. Dinsdag en woensdag 2 en 3 november liggen we in de killere lucht en voelt het guur aan buiten de deur.

Misschien later toch wat beter

Volgende week donderdag en vrijdag wordt ons vanuit Frankrijk een hand toegestoken, deze hand wil ons beter weer brengen.
Toch is het maar de vraag of deze hand sterk genoeg is. Want vanuit het noorden van Europa stroomt er steeds meer kou op 5 km hoogte naar het zuiden. Dit werkt natuurlijk weer depressievorming in de hand. Ben dus bang dat het wisselvallig blijft.

Verwachting begin volgende week

Maandag
Mix van wolkenvelden en zon.
Kans op een enkele bui.
De zuidenwind is matig tot vrij krachtig, windkracht 4-5.
In buien kans op windstoten.
Met 12 graden is het duidelijk frisser.

Dinsdag
Veel wolken met enkele buien.
De zuidzuidwesten wind is matig tot vrij krachtig, kracht 4-5.
11 graden.

Doorkijkje lange termijn
We zien in de eerste fase van november hogerop in de atmosfeer op 1500 meter hoogte en ook op 5,5 km hoogte een flinke afkoeling. Om u even een idee te geven wat er gebeurt.  Op 5,5 km hoogte is het vrijdagmiddag (28 oktober) om 12 uur min 17 graden. We gaan volgende week naar min 27 graden. Ook op 1500 meter hoogte is het vandaag vrijdag 28 oktober nog plus 8 graden. Volgende week gaan we naar min 1 graad.

Door deze afkoeling in de bovenkamer en het nog relatief warme zeewater zal de natuur een fikse verkoudheid oplopen. Deze verkoudheid brengt ons vele gure buien en soms veel wind.

De rest van de maand november zien we nog altijd veel hogedruk boven Groenland en Rusland. Tussen deze beide grootmachten zien we regelmatig een depressie met koude bovenluchten ingeklemd liggen. De kans op koudere dagen lijkt later in november dan ook toe te nemen.

Wist u dat?
In de ochtend van 29 oktober 1997 de thermometer bijna min 4 graden aanwees. Ondanks het zonnetje werd het overdag niet warmer dan 8 graden.

Wist u dat?
Het op de zuidpool het afgelopen winterhalfjaar (april-september) record koud is geweest. In het pittoreske Amunsen Scott werd het in deze periode niet warmer dan gemiddeld min 61,1 graden. Het was het koudste jaar allertijden. Dit is toch erg opmerkelijk nieuws in een tijd waarin het over opwarming gaat.

Wist u dat?
Dit te maken had met een opmerkelijk sterke poolwervel. Een poolwervel is een  gebied van op grote hoogte is gevuld met zeer koude lucht. Nu zijn er aanwijzingen dat de poolwervel gaat opwarmen. Wanneer de koude lucht op 32 km hoogte in de atmosfeer snel opwarmt, kan de poolwervel zich gaan splitsen of verplaatsen. Dit gebeurde begin dit jaar (februari) ook waardoor we enkele weken later op de schaats kwamen. Gaat dat de komende maanden ook weer gebeuren? Spannend hoor…..

Weerspreuk

Op de laatste oktober
houdt de natuur zich sober.

Sible Waaijer