Sible seit:”Weekend iets minder warm”

LEMMER – De afgelopen week serveerde moedertje natuur een serie aangename zomerdagen. Die hadden we te danken aan een uitloper van een hogedrukgebied dat op de oceaan lag. Gisteren (donderdag) was helemaal zo’n dag om door een ringetje te halen.

Donderdagavond werden er plotsklaps enkele losse flodders (regendruppen) afgevuurd. Dit heeft te maken met de geboorte van een nieuw lagedrukgebied. Begin deze week (maandag) sprak ik nog over de apen en beren. Daarmee bedoel ik dat er de nodige buien op ons af zouden komen. Het lijkt allemaal wel wat mee te vallen, maar een droogweergarantie is net wat te veel gevraagd.

Op deze vrijdag moeten we onze blik werpen naar een lagedrukgebied wat boven Ierland ligt. Het systeem trekt zaterdag iets westwaarts waardoor de zon meer speelruimte krijgt en de buiigheid wordt onderdrukt. Zondag probeert het lagedrukgebied bij Ierland nog enkele buien bij ons alsnog te serveren. Op deze buien zitten we natuurlijk niet te wachten, ik heb goede hoop dat ze voor ze ons land bereiken linksaf slaan.

Weekendverwachting

Vrijdag
Af en toe zon maar zeker ook enkele regen en onweersbuien.
De wind is eerst zuidwestelijk, kracht 2-3.
21 graden.

Zaterdag
Af en toe zon, wellicht valt er nog een enkele bui.
De droge perioden zullen duidelijk overheersen.
De wind is eerst matig en komt uit zuidzuidwest ,kracht 3-4.
Zaterdagavond wordt de wind noordnoordoost kracht 2-3.
21 graden.

Zondag
Droog met regelmatig mooie zonnige perioden.
De wind is eerst zuidwestelijk, kracht 3-4.
21 graden.

Het koufront wat zondag overdag zou passeren heeft de trein gemist en komt enkele uren later. In de nacht van zondag op maandag verhoogt de buienactiviteit tijdelijk. Na het weekend aangenaam zomerweer met als hoogtepunt de woensdag en donderdag.

Na de passage van het koufront ontwikkeld zich maandagavond boven de golf van Biskaje een hogedrukgebied. Dinsdag trekt het hogedruk bolwerk richting Denemarken. Aan de andere kant zien we nog altijd het lagedrukgebied ten noordwesten van Ierland. Dankzij deze beide systemen komt de zomerwarmte weer in beweging. Woensdag wordt het hogedrukgebied in de armen gesloten door een Russisch hogedrukgebied. Deze omarming levert vooral woensdag en donderdag de nodige zomerwarmte op.

Donderdag ontwikkelt zich een buienstoring boven Frankrijk deze trekt tegen het volgend weekend richting de regio Ierland/Schotland. Wellicht levert dit dan vrijdag weer een paar regen en onweersbuien op?

Maandag
Een mix van wolken en zon.
In de middag de meeste zon.
De wind is eerst oostelijk, in de middag meer westelijk kracht 2-3.
21 graden. Moet er wel bij zeggen dat er ook een natter scenario mogelijk is op maandag. Maar ik kies voor een positief scenario.

Dinsdag
Regelmatig en meest droog weer.
De wind is zuidwestelijk kracht 3.
21 graden. Daarna op woensdag en donderdag weer zomers warm met temperaturen van 25 graden of hoger.

Wist u dat?
Het 18 jaar geleden (2004) erg winderig en nat weer was.
Er viel die dag 22 mm regen.

Wist u dat?
Het op vandaag 17 jaar geleden (2005) snikheet was met 33,4 graden als maximum.

Wist u dat?
Het op 24 juni 2012 erg slecht weer was.
Er vielen talrijke regen en onweersbuien die ons 21 mm regen opleverde.

Wist u dat?
Het gisteren (23 juni) 29,7 graden werd. Vorig jaar (2021) was het een stuk frisser met 17,1 graden. In 2015 was het gewoon koud met maar 14 graden op 23  juni.

Weerspreuk
Als er muggenzwermen dansen,
Heeft ‘ t schoon weerke alle kansen.

Sible Waaijer

Noflik wykein

error: Let op: Deze inhoud is beschermd! Kopiëren of bron bestanden te gebruiken is niet toegestaan!